Sidste Nyheder om Sommerfugle,   fotos, Sommerfugle expeditioner, fremtidige ture & møder. 

Og artikler vedrørende Sommerfugle

i 2009.

af  Lars Andersen

only in danish language

 First update d. 5 January - 2009 

Last update d.  1 january - 2010


 Nyheder

fra 2010

Ældre Nyheder

fra 2008

Ældre Nyheder

fra 2004 til 2007


OPFORDRING!

Hvis i har fotos af Sommerfugle eller har lavet en hjemmeside, eller en artikel om sommerfugle i Danmark. Eller har en spændende sommerfugletur i udlandet at fortælle om. Kan jeg enten lave links, fotos eller historien her!  

email to Lars Andersen


Sidste nye artikler, links og fotos

December 2009

 

Here to gnomes from Sundby, Copenhagen, Denmark d. 17 december 2009. Happy Christmas! Lars Andersen and Sif Larsen

Glædelig  Jul allesammen!

Her lidt om sommerfugleture og nye sider om naturen som Lars Andersen var med på i året 2009.

23 Januar 2009;  Rejste jeg til Bolivia og mødte Peter Møllmann i Coroico. I kan se mere på Sommerfugle fra Bolivia. Jeg var i Bolivia indtil d. 25 Februar.

7-8 Marts Entomologisk Årsmøde i København Zoologisk Institut.

25 April;  Makrofotograf træf i Asserbo plantage. Her link til fugleognatur om træffet på Melby Overdrev.

2 Maj;  Makrofotograf træf i Asserbo plantage. Her link til fugleognatur om Naturfotograferne på Melby Overdrev.

Har skrevet artikler til NFD medlemsblad nr 52:14 årgang. Og Lepidoptera 8, udgivet af Lepidopterologisk forening i 2009.

24 Juli;  I Juli var jeg sammen med Sif på cykeltur på Öland. d. 24/7 så jeg en Orange høsommerfugl i fuld flugt hen over vores teltlejrer! Så viste jeg at snart ville der blive fundet orange i Danmark!

3 September; "Lars Andersen siger farvel!" Fugleognatur.dk d. 5 september. "Tak for de herlige mange år siden jeg første gang meldte mig ind som bruger d. 24 februar 2004. Jeg kommer til at savne jer rødder! Det har været sjovt at deltage.         D. 3 september 2009 mødte jeg "Vilkår og betingelser" det blev en trist dag!

12 September;  Nyt sommerfugle-forum Lepidopterologisk forening!

21 September Nyt forum om sommerfugle & natur på danske-natur.dk!

28 September European Butterfly checklist / Europæisk Dagsommerfugle artsliste.

Morpho leontius. Santa Rosa de Quilo-Quilo, Yungas, Bolivia d. 28/1 2009. Fotograf: Lars Andersen. Vandt NFD årskonkurrence 2009 i kategorien; Insekter og hvirvelløse dyr!

2 - 4 Oktober;  Naturfotograferne i Danmark = NFD har afholdt Årskonkurrencen fra d. 2 til 4 oktober 2009 i Grenå. I kategorien insekter vandt jeg (Lars Andersen) med et billede af en flyvende morpho over vandfald; Tornesol.

1 December; Nyt naturforum på nettet. Naturephotos.dk er en forening, som administrerer en hjemmeside hvor naturfotografering er omdrejningspunktet. Her er der arts- og billede-gallerier, forum, artikler, ekskursioner, konkurrencer og kurser.
 

Lars Andersen ude ved verdens ende på Nyord d. 20 December 2009. Fotograf; Aynia Brennan

 Turen til verdens ende ...

 

Og så vil jeg ønske jer alle sammen et godt nytår!

___________________________________________________

Her et af mine første HDR billede lavet d. 23 dec. 2009. Udsigt fra hotel Esmeralda, Coroico d. 22 Februar 2009. Fotograf: Lars Andersen

Glæd jer til "Mariposa de Bolivia" Januar 2010!

Lars Andersen 25 december 2009.
 

 

 

Makrofotografernes træf i Asserbo plantage. d. 5 April 2008. Fotograf: Lars Andersen.

Naturephotos.dk

Naturephotos.dk er en forening, som administrerer en hjemmeside hvor naturfotografering er omdrejningspunktet. Her er der arts- og billede-gallerier, forum, artikler, ekskursioner, konkurrencer og kurser.

Billeder og Artikler: Vi lægger vægt på at overholde lov om ophavsret: Kunstneren har ophavsret til sit værk, og bestemmer hvordan han vil distribuere det.

Indlæg i
NaturePhotos fora skal primært handle om natur i Danmark og emner i relationer hertil, f.eks. nyheder om naturforvaltning, naturfotografering, fototeknik, konkurrencer, samt rejsebeskrivelser & lokalitetsbeskrivelser.

Man kan vælge at registrerer sig som bruger på siden. Så kan man lægge billeder op i galleri, og skrive i forum. Og det er gratis!

Men man kan også vælge at blive medlem af forening, og det vil give en række medlems-fordele som ubegrænset opload i høj kvalitet a 300 kb, og som medlem kan man deltage i fotokonkurrencer, ekskursioner og kurser.

Alt sammen til kontingent a 100,-dkr om året.

Med venlig hilsen Bestyrelsen d. 1 December 2009

Tillykke, tillykke! Lars Andersen

 

Internationale Insektentauschbörse Frankfurt.

7-8 November 2009

Fotos von Marc de Roche und Max Käfer

Her forgår der handel med sjældne insekter og edderkopper. Desværre overrasker det mig ikke at det stadig findes en stor handel af dyr rundt omkring i verden. Det undrer mig at man i Tyskland stadigt accepterer handel af sjældne insekter?

Nu vælger jeg at offentliggøre det her, for at synliggøre hvorfor visse sjældne dagsommerfugle, som f.eks. Dvärgpärlemorfjäril i det nordlige Sverige er eftertragtet af samlere fra hele Europa. Det lugter af penge! Mængden af samlere i Lappmarken er synligt for alle, især Kirunaflyg tjener mange penge i de 2 første uger i Juli når de transportere samlere over på den anden side af Torneträsk. Lars Andersen 3 december 2009.

 


Sidste nye artikler, links og fotos

November 2009

Havørred gyder i Køge Å

17 November 2009

Vandstær ved en lille bæk der løber ud i Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenEn lille bæk der løber ud i Køge å som er gydeplads for havørred d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenHavørred (Salmo trutta trutta) hun hviler efter at havde passeret et rør under en landevej med små vandfald den skulle op ad. Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenHavørred (Salmo trutta trutta) hun på vej op ad lille bæk til gydeplads. Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenHavørred (Salmo trutta trutta) hun på vej op ad lille bæk til gydeplads. Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenPeter Møllmann filmer Havørred (Salmo trutta trutta) hun. Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars AndersenHavørred (Salmo trutta trutta) hun der hviler. Køge å d. 17 November 2009. Fotograf: Lars Andersen

Havørred gyder i Køge Å

Der er i November - December gode muligheder for at finde Havørred, Salmo trutta trutta på vej op og gyde i små bække. Det er dog lidt vanskeligt at fotograferer under dårlige lysforhold, men som man ser, kan det lykkes! Det rykkede lidt i mig at se en fisk på 4,5 kg svømme roligt afsted lige foran mig. Jeg kunne sagtens havde fanget den! Men bare roligt, den er jo fredet i ynglesæsonen, som løber fra d. 16. november til 15. januar. Fotograf: Lars Andersen

Sea trout spawning from Peter Moellmann on Vimeo.

 

Skovhvidvinge  Enghvidvinge

Skovhvidvinge, Leptidea sinapis hun. Asserbo Plantage d. 5 juni 1942. Fotograf: Lars Andersen Lok. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.Skovhvidvinge, Leptidea sinapis han. Tisvilde hegn d. 19 maj 1912. Fotograf: Lars Andersen Lok. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.Enghvidvinge, Leptidea reali hun. Bastemose d. 23 maj 1958. Leg.: Ib Norgaard. Fotograf: Lars Andersen Lok. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.Enghvidvinge, Leptidea reali han. Bastemose d. 1 juni 1970 Leg.: H.J. Henriksen. Fotograf: Lars Andersen Lok. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.

En aften på Zoologisk Museum i samlingerne, hvor jeg fotografere 2 danske dagsommerfugle arter, som nu er forsvundet fra Danmark efter omlægningen af skovdriften tilbage 30'erne. Løvtræ var ikke mere rentable, så der blev plantet gran i stedet. Efterhånden som driften blev mere effektiv, man indførte sprøjtning og gødskning i skovdriften, som nok er årsagen til disse 2 fine arter forsvandt fra Danmark.

Det er langt om længe lykkedes at få lavet en brugbar arts nøgle til brug ude i naturen!!!  Se mere på:

Skovhvidvinge,

Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758) - 1976

Enghvidvinge,

Leptidea reali (Reissinger, 1989) -  2004

D. 5 November 2009. Fotograf: Lars Andersen
 

Violet ildfugl, Lycaena alciphron hun. Polen leg. Finn Iversen. Fotograf: Lars Andersen. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.Violet ildfugl, Lycaena alciphron han. Polen leg. Finn Iversen. Fotograf: Lars Andersen. Zoologisk Museum, København d. 5 November 2009.

Internationale Insektentauschbörse Frankfurt.

7-8 November 2009

Fotos von Marc de Roche und Max Käfer

Her forgår der handel med sjældne insekter og edderkopper. Desværre overrasker det mig ikke at det stadig findes en stor handel af dyr rundt omkring i verden. Det undrer mig at man i Tyskland accepterer handel af sjældne insekter? Nu vælger jeg at offentliggøre det her, for at synliggøre hvorfor visse sjældne dagsommerfugle, som f.eks. Dvärgpärlemorfjäril i det nordlige Sverige er eftertragtet af samlere fra hele Europa. Det lugter af penge! Mængden af samlere i Lappmarken er synligt for alle, især Kirunaflyg tjener mange penge i de 2 første uger i Juli når de transportere samlere over på den anden side af Torneträsk. Lars Andersen 3 december 2009.

 


Sidste nye artikler, links og fotos

Oktober 2009

Uri Golman og stormsvalerne ...

Mit mål var som den første at få billeder af flyvende stormsvaler om natten. Stormsvalen er en lille fugl på størrelse med en lille solsort, og næsten ligeså sort, bortset fra et hvidt bånd over halen. Den lever hele sit liv ude på havet, bortset fra når den i yngleperioden kommer ind til land for at ruge sine æg. Den ruger dybt inde under store klippeblokke, og der er vagtskifte imellem hunner og hanner hver nat.

Flere fotografer har forsøgt at fange denne lille fugl på film om natten, og det er da også lykkedes at få billeder af den, når den sidder foran redehullet men aldrig flyvende, og Jens-Kjeld, min guide, havde personligt haft flere fotografer med ude i fjeldet, uden at nogle af dem var kommet hjem med billeder.

GOLMAN IMAGES IMAGES OF ARCTIC NATURE

Talks at CAV seminar announced

Saturday, October 17, 2009

Working in the Arctic, what equipment to use and som travelers tales about the cold and how to get the images you want, will be the general focus of these talks hosted by CAV. If you have the time and is in the area, please drop by on the in Viby J on the 27th of October and in Valby the 28th of October. The talks will be in danish. You can book your tickets here!  d. 26 October 2009

 

Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenLille ildfugl, Lycaena phlaeas. Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl. Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenStorplettet perlemorsommerfugl, Issoria lathonia. Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl. Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl. Lucernemark på det sydlige Stevns, Sjælland, Danmark d. 17 oktober 2009. Fotograf: Lars Andersen. PS. De fløj der stadigt d. 20/10!

- en felthåndbog over samtlige dag- og natsommerfugle

Morten Top-Jensen og Michael Fibiger

Her fremviser Michael Fibiger et nyt dagsommerfugleværk som udkommer i slutningen af 2009. Fotograf: Lars Andersen

Denne felthåndbog/bestemmelsesbog omhandler samtlige 1011 danske arter af storsommerfugle, hvilket er dagsommerfugle, spindere, målere, ugler og nogle mindre familier som rodædere, sækbærere og glassværmere o.a.
Bogen indeholder fotos af alle arterne vist i deres naturlige hvilestilling, og bagest i bogen findes 71 farvetavler, hvor alle Danmarks storsommerfugle er vist som præparerede dyr i naturlig størrelse. Den letforståelige tekst indeholder for hver arts vedkommende oplysninger om forvekslingsmuligheder, særlige kendetegn, flyvetid, lokalitet, larvetid, foderplanter og udbredelse i Danmark.
Der er yderligere vist fotos af enkelte artskarakteristiske larver. Den nyeste systematik præsenteres, og der gives et bud på dansk navngivning af alle arterne.
 
Bogen er ikke kun skrevet for sommerfuglenørder, men målgruppen er alle naturinteresserede, der gerne vil have åbnet øjnene for sommerfuglenes spændende og betagende verden.

UDKOMMER I DECEMBER 2009

BugBook Publishing

Plantagevej 30 · 3751 Østermarie · Telefon +45 56 44 21 03

______________________________________________________________________

        NORGES SOMMERFUGLE.               Håndbog over Norges dagsommerfugler og nattsvermere.

Af Leif Aarvik, Lars Ove Hansen og Vladimir Kononenko. Oktober 2009.

20 x 26 cm. 432 sider. Fuldt ud illustreret i farver. Indbundet. Kun kr. 380 + moms og porto.

Denne fantastisk flotte bog udkom 5. oktober og gennemgår systematisk alle 958 arter storsommerfugle der kendes fra Norge incl. Hepialider, Sesiider etc. For hver art er der en kort tekst der er opdelt i Kjennetegn, Utbredelse, Larve og Imago. Ligeledes er der til hver art et kort over artens norske udbredelse. Samtlige arter er afbildet på bogens 163 farvetavler. De fleste arter er afbildet forstørrede, hvilket er en stor hjælp ved bestemmelsen af især de mindre arter som for eksempel Eupithecia og Idaea. Både fotograferingen og trykningen af bogens mange farvetavler er aldeles fremragende og kan næppe gøres bedre. For hver familie har bogen en kort introduktion der er suppleret med nogle fantastisk flotte farvefotografier, ofte hel-sides fotos! Bogens indledes med en del generelle afsnit: Bygning og udvikling; Levesteder og utbredelsesmønstre; Hvordan studere og samle sommerfugler; Klassifikasjon og navngivning.

 

Her får du rigtig meget sommerfugle-bog til prisen. Køb den nu og du vil blive begejstret!

Apollo Books er ene-distributør uden for Norge for denne fantastiske bog. Bogen kan bestilles til omgående levering på telefon 6226 3737, fax 6226 3780 eller e-mail
apollobooks@vip.cybercity.dk

_____________________________________________________________________

Siden Michael Stoltzes Danske Dagsommerfugle blev udsolgt for vel snart 10 år siden, har vi i Danmark manglet en opdateret oversigt over vores dagsommerfugle. Men nu kommer den snart:

Mørk pletvinge, Melitaea diamina han. Lyngsjö, Everöd. Skåne, Sverige. d. 21 juni 2009. Fotograf: Lars Andersen

DAGSOMMERFUGLE I DANMARK

Af Klaus Hermansen

December 2009. 17 x 25 cm. Ca. 250 sider. Illustreret fuldt ud i farver. Indbundet. (Danmarks Dyreliv Bind 11.) ISBN 978-87-88757-92-7.

Pris kun kr. 248,- incl. moms og excl. forsendelse.

Med et mere handy format end Michael Stoltzes bog er Dagsommerfugle i Danmark tænkt som en udvidet felthåndbog. Bogen bringer en grundig omtale af alle arter der forekommer i Danmark samt af regelmæssige tilflyvere, mens de meget sjældne tilflyvere og uddøde arter får mindre omtale. For hver art er teksten inddelt i følgende afsnit: Kendetegn; Levested; Biologi; Adfærd; Udbredelse. Bogen er flot illustreret med fotos af de voksne sommerfugle, levesteder og larver.

Bogen forventes at udkomme i december 2009, men kan allerede nu bestilles hos Apollo Books på tel. 6226 3737, fax 6226 3780 eller e-mail

 

APOLLO BOOKS,
Kirkeby Sand 19,
DK - 5771 Stenstrup, DENMARK.
Phone: +45 62 26 37 37
Fax: +45 62 26 37 80
E-mail: apollobooks@vip.cybercity.dk
Website:  apollobooks.com

 

 

Melby Overdrev d. 10 Oktober 2009. Fotograf: Lars Andersenktobermåler. Lindebjerg, Liseleje d. 11 Oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenConistra rubriginosa. Melby Overdrev d. 10 Oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenThera britannica. Grenå d. 3 Oktober 2009. Fotograf: Lars AndersenMelby Overdrev d. 10 Oktober 2009. Fotograf: Lars Andersen

 

Naturfotograferne i Danmark = NFD

Har afholdt Årskonkurrencen fra d. 2 til 4 oktober 2009 i Grenå.

 

Årets Naturfotograf; Morten Hilmer Jensen

Årets Naturfotografi i NFD 2009. Dykkende Hvinand hun i Esrum Sø foråret 2009. Fotograf: Per Finn Nielsen

Årets Naturfotografi

Dykkende Hvinand hun i Esrum Sø foråret 2009. Fotograf; Per Finn Nielsen

 

Der var 7 kategorier; Pattedyr, Andre dyr, Fugle, Insekter og hvirvelløse dyr, Vækster, Farven Rød og Landskab!

Her kan i på NFD se fotografierne fra Årskonkurrencen 2009!

 

Morpho leontius. Santa Rosa de Quilo-Quilo, Yungas, Bolivia d. 28/1 2009. Fotograf: Lars Andersen. Vandt NFD årskonkurrence 2009 i kategorien; Insekter og hvirvelløse dyr!

I kategorien insekter vandt; Tornesol. Morpho leontius. Kamera: Canon EOS 1D Mark III. Objk.: Canon 100 mm macro 2,8
Santa Rosa de Quilo-Quilo, Yungas, Bolivia 28 January 2009 Fotograf: Lars Andersen ISO: 800. Lukketid: 1/1328 sek. Blænde: F/6,4. Ekspk.: -0,3 trin.

Først vil jeg sige tak for valsen drenge, i er saftsusende nogle dygtige naturfotografer! Og til dig Per Finn vil jeg sige godt gået ang. project dykkende hvinand, du fortjener et klap herfra. En der også gjorde sig godt bemærket er Kristian Mainz, hvis smukke fotos af fiskestimen er ret genialt taget! Der var også vist en serie med fotos af Albatrosser uden for konkurrencen fra Stewart Island & Kaikoura, New Zealand af Klaus Bjerre, det er sku nogle imponerende store fugle.

Nåhja! Der er lige årets naturfotograf; Morten Hilmer, dit fotos af nordlyset glemmer jeg ikke lige foreløbigt. Men ellers til alle jer der deltog i Grenå vil jeg sige tak for en hyggelig weekend!                     

             Lars Andersen   d. 4/10 2009

 


Sidste nye artikler, links og fotos

September 2009

 

European Butterfly checklist
Europæisk Dagsommerfugle artsliste

d. 28 September 2009

Sortplettet bredpande, Carterocephalus silvicola hun. Storskov v. Søholt (Maribo), Lolland. 24 Maj 2009. Fotograf: Lars Andersen Svalehale hun. Rønneby, Blekinge. d. 26 maj 2007. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl, Colias croceus han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 17 September 2009. Fotograf: Lars AndersenNogel's Hairstreak, Tomares nogelii, (Herrich-Schäffer,1851). South Crimea, Ukraine. d. 20 May 2008. Photographer: Tom Nygaard KristensenGullvivefjäril, Hamearis lucina. Bäckebo, Småland, Sverige. d. 25 Maj 2008. Fotograf: Lars AndersenØstlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. København d. 15 april 2004. Fotograf: Troells MelgaardMosepletvinge, Melitaea aurelia.(Nickerl, 1850) Pavejuonis, Kaunas, Lithauen. D. 25 Juni 2006. Fotograf: Martin BjergPasha, Charaxes jasius. Route du Trayas, Forét Domaniale de I' Estérel, Provence d 4 august 2009. Fotograf: Henrik S. LarsenBerggräsfjäril, Lasiommata petropolitana. Bäckebo, Småland, Sverige. d. 25 Maj 2008. Fotograf: Lars Andersen

The purpose of this site is to create a complete European butterflies checklist which is linked to the forum!

Formålet med denne side er at lave et komplet europæisk dagsommerfugle artsliste som er linket til forum!

So welcome to the "European Butterflies checklist"

Så velkommen til den "Europæiske dagsommerfugle artsliste"

Lars Andersen

 

Nyt forum om sommerfugle & natur på danske-natur.dk!

d. 21 September 2009

 

_____________________________________________________________________________

Nyt sommerfugle-forum Lepidopterologisk forening!

d. 12 september 2009

Dværgmåler, Eupithecia centaureata larve på Røllike på Melby Overdrev d. 12 september 2009. Fotograf: Lars AndersenDværgmåler, Eupithecia centaureata larve på Røllike på Melby Overdrev d. 12 september 2009. Fotograf: Lars Andersen

Nyt Sommerfugleforum på Lepidopterologisk Forening hjemmeside! Her kan du på dine spørgsmål om sommerfugle, få kvaliciferede svar om arts bestemmelse, teknik, adfærd osv. fra de skrappeste lepidopterologer udi kunsten at kunne bestemme sommerfugle i Danmark. Stort tillykke herfra! Lars Andersen

_________________________________________________________________________

Argus blåfugl, Plebejus argus hun, Heatherhill, Nordsjælland  d.  23 juni 2005. Fotograf: Lars AndersenBølleblåfugl, Vacciniina optilete hun på Tranebær, Vaccinium oxycoccos. Bøllemosen d. 16 juni 2004. Fotograf: Lars AndersenForanderlig blåfugl, Plebeius idas han. Melby Overdrev d. 15 juni 2009. Fotograf: Lars Andersen

DDpN - Din guide til Danmarks Dagsommerfugle på Nettet  af  Lepidopterologisk Forening.

________________________________________________________________________________

        

"Lars Andersen siger farvel!"

Fugleognatur.dk d. 5 september 2009

"Tak for de herlige mange år siden jeg første gang meldte mig ind som bruger d
. 24 februar 2004. Jeg kommer til at savne jer rødder! Det har været sjovt at deltage.

D. 3 september 2009 mødte jeg "Vilkår og betingelser" det blev en trist dag!

 Lars Andersen d. 6 september 2009

En slidt gammel Almindelig blåfugl, Polyommatus icarus hun. Pyrolysegrunden ved raffinaderivej, det nordlige Amager d. 6 September 2009. Fotograf: Lars Andersen

________________________________________________

Acronicta auricoma. Melby Overdrev d. 12 september 2009. Fotograf: Lars Andersen

Lars Andersen d.13 september 2009

Øresundsvej, Sundby, Amager d. 9 December 2009. Fotograf: Lars Andersen

Kommentar fra Jørgen Witved d. 13-12-08 kl. 09:01

Cityscapes kan være interessante, men hvor er faunaen på dette billede. Hvis man så en byræv luske over gaden i nattemørket, så var det virkelig et scoop !

Kommentar fra Ole Andersen d. 13-12-08 kl. 09:11

Rolig nu!
Regn er da også en slags natur! Og måske sitter der en frostmåler i en eller anden lampekuppel. Meeeeeeeeen...

 Kommentar fra Lars Andersen d. 13-12-08 kl. 18:06

Lige inde til venstre i lergravsparken, har jeg fotograferet Lille frostmåler på de store løvtræer! Så længe der er over + grader her i December, flyver de!

Kommentar fra Torben Hvid d. 13-12-08 kl. 18:12

Måske med magiske (sol)briller på, vil
man kunne se Lille Frostmåler. Jeg tvivler dog.
 

Kommentar fra Anne Vibeke Tossell d. 13-12-08 kl. 18:28

Et fint billede Lars!
Man behøver vel ikke kunne se dyrene, når det er lokaliteten der er fotograferet? - jeg mener det er et relevant billede på en lokalitet! - Denne kategori er vel ment på at vise, hvordan der ser ud på det sted vi finder vores observationer.
mvh Anne Vibeke

Kommentar fra Torben Hvid d. 13-12-08 kl. 18:44

Tjaah, Anne Vibeke. Lars ved bedst, hvad
han ville vise med dette billede. Jeg ser ikke på det aktuelle billede, den
biotop, Lille Frostmåler træffes i.
mvh,

Kommentar fra Erik Nielsen d. 13-12-08 kl. 18:56

Tja, der er jo en del observationer fra Sundby, den er nu stor. Der må kunne findes meget inde til venstre som Lars nævner. Og måske lidt mellem fliserne og op af husmure.
Jeg bliver lidt nostalgisk, når jeg nu er vokset op på en sidegade til Øresundsvej Jeg kan endda se det vindue hvor mine bedsteforældre boede!

Mvh. Erik

Kommentar fra Finn Krone d. 13-12-08 kl. 19:36

Dejligt nillede nær fundet af dine kræ. Også lidt nostalgisk for mig - jeg gik i Øresundsvejens Skole som helt bitte. Vi havde kolonihave på Bredegrund - dér var der mange småkæ dengang, kan jeg huske  VH Finn

Kommentar fra Anne Vibeke Tossell d. 13-12-08 kl. 19:37

Hej Torben.

Når du skriver:" Jeg ser ikke på det aktuelle billede, den biotop, Lille Frostmåler træffes i." - Så kan det tolkes på flere måder - ... For mig kan det lyde som at den ikke findes der og at Lars taler usandt - eller det ikke er det typiske sted at møde den, - men det er vel ligegyldigt når Lars nu har set den på lokaliteten.

Vil da gerne have du fortæller hvad du mener!

mvh Anne Vibeke

Kommentar fra Torben Hvid d. 13-12-08 kl. 19:58

Hej Anne Vibeke.
At Lille Frostmåler forekommer sent som imago, gør ikke billedet specielt relevant, når vi ikke ser dens forekomst i forholdt til habitat-biotop-økologi. Måske henne i sidegaden, hvor et træ står, men ikke her. Betragter man billedet
som motiv, er det derimod både flot og
spændende. Dermed ikke eet ord om sandt eller usandt ! Hvad Lars tænkte,
da han tog billedet, opfordrer jeg ham selv til at fortælle.

mvh,

Kommentar fra Anne Vibeke Tossell d. 13-12-08 kl. 20:36

Hej igen Torben!

Jeg kan læse du ønsker Lars på banen - men vil lige sige, at det eneste billede jeg har lagt i denne kategori, er fra Lodbjerg Klit, hvor jeg fandt Alopecosa cursor. Billedet er dog taget på lang afstand af dyret - og viser vel kun området og det karakteristiske. - Men det er for mig OK.
Jeg synes det er informerende at vise, hvor vi gør vores observationer - men jeg vil dog ikke tage et billede af min sofa, hvis der f.eks sidder en sommerfugl på den
mvh Anne Vibeke

Kommentar fra Torben Hvid d. 13-12-08 kl. 20:43

...nej da, eller for den sags skyld på en cykel.

Kommentar fra Anne Vibeke Tossell d. 13-12-08 kl. 20:59

Jo, billedet kan bruges, så længe sommerfuglen er på sofaen - og lægges under sommerfugle. - Jeg vil bare ikke tage et billede af sofaen, og lægge det under lokaliteter.

mvh Anne Vibeke

Kommentar fra Jørgen Witved d. 13-12-08 kl. 21:32

Min kommentar (øverst) var ment som en opfordring til byboerne om, at skildre det rige og interessante plante og dyreliv, der faktisk forekommer i asfaltjunglen. Pudsige, sjove og overraskende billeder venter derude i massevis. Og jeg synes stadig, at Lars billede ligner en scene fra Palle alene i verden.

Kommentar fra Lars Andersen d. 14-12-08 kl. 07:47

Jeg tog dette foto, fordi at bevise hvilke miljøer man som naturfotograf kan arbejde i! Og det ikke bare er langt ude på landet og skoven at den vilde natur findes.
Og det er sjovt at se Frostmåleren i dette miljø, så derfor tog jeg dette foto af lokaliteten, hvor jeg observere dem! Så manglede jeg da bare at Ræven lusker hen over vejen!

Kommentar fra Anne Marie Henne Pedersen d. 14-12-08 kl. 08:17

Hej Lars
Tak for et dejligt stemningsbillede af manges hverdag.
Ukendt for os få, der aldrig har boet i en by. Imponerende at der findes kræ sådanne steder.
Virkelig stemningsmættet billede, hvor man ser mennesker sidde i de lune stuer, nogle ser tv, andre læser eller sover. Pizza-ejeren venter på kunder. En bil i det fjerne og et par cyklister maser igennem de ellers mennesketomme gader.
Sådan 'læser' jeg billedet. Og glæder over mit liv på landet, med de ulemper, det giver.
Tak for en øjenåbner.
Anne Marie

Lars Andersen d. 24 oktober 2009

Nu bliver der oprettet et bruger råd, og der er kommet bedre betingelser ang. billeder på fugleognatur.dk. Og efter at havde fundet ud af jeg er blevet vildledt af visse personer, vil jeg passe på med at fare i blækhuset en anden gang. Dobbeltjek, dobbeltjek det må jeg huske til en anden gang når jeg føler mig provokeret. Nogle gange er det helt andre bevæggrunde der ligger bag ved folks handlemåder.

Lars Andersen d. 9 november 2009

 

 


Sidste nye artikler, links og fotos

August 2009

Forét Domaniale de I' Estérel, Provence, France

d. 4 August 2009

Pasha, Charaxes jasius. Route du Trayas, Forét Domaniale de I' Estérel, Provence d 4 august 2009. Fotograf: Henrik S. LarsenPasha, Charaxes jasius. Route du Trayas, Forét Domaniale de I' Estérel, Provence d 4 august 2009. Fotograf: Henrik S. LarsenPasha, Charaxes jasius. Route du Trayas, Forét Domaniale de I' Estérel, Provence d 4 august 2009. Fotograf: Henrik S. Larsen

Pasha. Fotograf; Henrik S. Larsen

 

Lidt statistik over dagsommerfugle der er fundet i Danmark i perioden fra; 2006 til 2009.

Af Lars Andersen d. 25 August 2009Storplettet perlemorsommerfugl, Issoria lathonia. Sandglugtsplantagen, Rørvig. d. 24 August 2009. Fotograf: Lars Andersen

60 fastboende arter
8
   tilfældige
1 uddød (
Violet perlemorsommerfugl, Boloria dia - 2003-2006) og 1 indført (Vandreblåfugl, Lampides boeticus).

Hvis man tager over en 50 årlig periode fra 1959, vil det blive til ca.; 90 arter dagsommerfuglearter der er fundet totalt i Danmark.

På et tidspunkt omkring 1960 var der ca. 71 (72) fastboende arter. Samt 7 tilfældige. Den gang var der kun regnet med 1 art Hvidvinge (
Skovhvidvinge, Lepidea sinapis) Den blev senere delt i 2 arter (sinapis & reali= Enghvidvinge).

Totalt siden 1870érne er der registreret ialt: 98 arter i DK, hvoraf de 75 har været fastboende, deraf er der 15 arter forsvundet. (Fastboende; er arter som kan etablere bestande over flere år
på samme lokalitet).

Her de 15 arter Dagsommerfugle som har været fastboende, men nu uddøde i Danmark:

#1;
Mnemosyne. Sidst set i Jægerspris Nordskov i 1961.

#2;
Svalehale. Sidst som fast art i 1978. Ses nu som tilfældig gæst.

#3;
Skovhvidvinge. Sidst set i Østjylland i 1976.

#4;
Enghvidvinge. Sidst set i Bastemosen, Bornholm i 2003.

#5;
Grønbroget kålsommerfugl. Haft faste bestande i DK fra 1946 til 1960, samt i 2-3 år i Københavns området fra 2002. Ses jævnligt som tilfældig gæst.

#6;
Egesommerfugl. Sidst set i Hvidinge Krat i 1997.

#7;
Slåensommerfugl. Sist set i Krenkerup i 1987.

#8;
Stor ildfugl. I Horreby Lyng fra 1934 til 1955.

#9;
Terningsommerfugl. Sist set i Allindelille Fredskov 1960.

#10;
Poppelsommerfugl. Fra 1942 i Roden Skov til 1961.

#11;
Kirsebærtakvinge. Sist set som fastboende i 80érne på Bornholm. Nu som sjælden trækgæst.

#12;
Violet perlemorsommerfugl. Fundet på diget ved Marielyst, Falster fra 2003 til 2006.

#13;
Mørk pletvinge. Sidst fastboende i Mølleådalen i 1982.

#14;
Herorandøje. Sist set i Lellinge frihed i 1982.

#15;
Perlemorrandøje. Sist set i Hald Ege i 1996.

Der er flere tilfældige gæster der ses næsten hvert år i DK; Høsommerfugle som Gul høsommerfugl, Colias hyale & Orange høsommerfugl, Colias croceus, De flotte takvinger som Admiral, Vanessa atalanta &  Tidselsommerfugl, V. cardui.

Storplettet perlemorsommerfugl, Issoria lathonia. Sandglugtsplantagen, Rørvig. d. 24 August 2009. Fotograf: Lars Andersen

Læs mere på fugleognatur.dk i indlæg; "Dagsommerfuglene i August!"
 

 

Gul høsommerfugl, Colias hyale han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenGul høsommerfugl, Colias hyale han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenGul høsommerfugl, Colias hyale han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenGul høsommerfugl, Colias hyale han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl, Colias croceus han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl, Colias croceus han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars AndersenOrange høsommerfugl, Colias croceus han. Stevns, Sydsjælland, Danmark 2 august 2009. Fotograf: Lars Andersen

I de sidste dage i maj fandt Tubas Løkkegård en høsommerfugl i Brundragerne, Hyllekrogen på det sydlige Lolland.

I Juli var jeg sammen med Sif på cykeltur på Öland. d. 24/7 så jeg en Orange høsommerfugl i fuld flugt hen over vores teltlejrer! Så viste jeg at snart ville der blive fundet orange i Danmark!

D. 30/7 kom de første meldinger fra Lars Adler Krogh (LAK) på Stevns.

Lørdag d. 1/8 var jeg sammen med Troells Meldgaard på vejene omkring Herringsløse og Hove og se på div. marker.    Efter næsten 3 timers cykletur uden at se en eneste høsommerfugl, men det var ellers en fed cykeltur på lange smukke grusveje og cykelruter med mange Tidselsommerfugle. Vi fandt en gl. lucernemark, hvor vi stod længe, imens LAK drillende meldte div. høsommerfugle fra Stevns ind på min mobil!

Søndag d. 2/8 havde
Lars Adler Krogh, Jan Eske Schmidt og jeg aftalt at mødes på Stevns, hvor der er flere lucernemarker. Der var især en lucernemark vi ville besøge, hvor LAK havde set flere orange og lidt gule de sidste 3 dage! Vi fik igennem den lokale skovfogede kontakt til ejeren af lucernemarken, hvor vi fik tilladelse til små afstikkere ind i lucernemarken.

Lokaliteten på Stevns var ellers fra vores side. Dvs. Lars Andersen, Lars A. Krogh og Jan Eske holdt hemmelig, fordi vi fornemmede at lucernemarken vil blive overrendt af div. naturelskere som naturfotografere og samlere! Men LAK fik lidt af en overraskelse i lørdags! For der dukkede over 20 folk op fra Jylland bla! Der dukkede også samlere op, som nærmest blev skræmt væk af alle os med fotogrejet! En af dem var temmelig sure! Allesammen havde set en melding om Orange høsommerfugl på dofbasen LAK  spurgte bla. mig, om jeg havde fortalt det videre? Men det var en lokal fra nabolaget med en melding på dofbasen d. 1/8. Så der er rigtig mange der bruger dofbasen´s sommerfugleside! Selv nogle som lige var kommet fra ferie i Østrig i bil dukkede op.

Nu de sidste dage er høsommerfuglene meldt fra Langeland, Ærø, Lolland, Møn, Sjælland og Amager, samt det sydlige Skåne og Halland i Sverige. Her et indlæg på fugleognatur.dk om høsommerfuglene!

Jeg var slet ikke klar over hvor mange der brugte dofbasen til at se på sommerfugle med, der havde været lidt beretninger om hvor mange nye folk der er begyndt at se på sommerfugle på fuglefronten, men så mange? Nu er man i hård konkurrence med mange andre naturfotografer om det gode skud af de sjældne sommerfugle?  Lars Andersen d. 4 August 2009

Almindelig blåfugl, Polyommatus icarus han. Pyrolysegrunden, Amager d. 1 August 2009. Fotograf: Lars Andersen

Welcome to Butterflies of America and the Interactive Listing of American Butterflies
Bienvenidos a Butterflies of America y el Listado Interactivo de las Mariposas Americanas

Welcome to Butterflies of America, a website devoted to the study and enjoyment of American butterflies.  Currently, we have 35,000 photographs of over 3100 species from North and Central America, and these numbers are growing every day.

Our aim is to develop a comprehensive online resource that will include information on taxonomy and identification, distribution and habitat, life history and bibliography for all butterfly taxa in America, including species, subspecies and undescribed geographic variants.  At this time, we cover taxa from Alaska and arctic Canada through Panama, Hawaii, and almost all Caribbean Islands, but the image collection is by no means complete.

 

Hvid Admiral genfundet i Lund, Skåne, Sverige!

Hvid Admiral, Limenitis camila. Kongelunden, Amager d. 1 Juli 2009. Fotograf: Lars Andersen

Klippet fra; Observationer Lepidopterologisk Forening side d. 6/8 2009.

Randi H. Ekeborg
Hej, jag måste säga att det är upprörande att när enda stackars tryfjäril har hittat till Sverige så kommer en samlare och fångar in den mitt framför näsan på mängder av intresserade skådare och fotografer! Vill man ha en i låda kan man väl åka till Danmark och hitta en, eller köpa en.  Jag hoppas att tryfjärilstjuven, om han inte blir polisanmäld, åtminstone skäms ordentligt...
Skrivit d.
3/8-2009

Zoologihuset Helgonavägen 3 Lund, Allhelgona d. 21/7 2009. Jostein Kjærandsen mfl. Der er mere om fundet på: artportalen.se

Samme dag rapporteret fra: Hunnerödsmossen, Börringe d. 21/7 2009. George Gustafsson.

 


 

Sidste nye artikler, links og fotos

Juli 2009

Iris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 12 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 14 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 16 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 14 Juli 2009. Fotograf: Lars Andersen

 

Blåtop, Molinia caerulea som er værtsplante for Stor bredpande. Hannenov Skov, Falster d. 17 July 2009. Fotograf: Lars AndersenBlåtop, Molinia caerulea som er værtsplante for Stor bredpande. Hannenov Skov, Falster d. 17 July 2009. Fotograf: Lars AndersenÆg af Stor bredpande på Blåtop, Molinia caerulea. Hannenov Skov, Falster d. 17 July 2009. Fotograf: Lars AndersenMoskusbuk, Aromia moschata i parringpå Angelik. Under blomsterkurven i en svøb sad endnu et par! Borremose, Hannenov skov, Falster. d. 17 July 2009. Fotograf: Lars Andersen Moskusbuk, Aromia moschata i parringpå Angelik. Under blomsterkurven i en svøb sad endnu et par! Borremose, Hannenov skov, Falster. d. 17 July 2009. Fotograf: Lars Andersen Moskusbuk, Aromia moschata i parringpå Angelik. Under blomsterkurven i en svøb sad endnu et par! Borremose, Hannenov skov, Falster. d. 17 July 2009. Fotograf: Lars Andersen
 
Ensianblåfugl, Maculinea alcon. Han. Hummerödsmossen, Skåne, Sverige d. 5 juli - 2006. Fotograf: Lars AndersenIsblåfugl, Polyommatus amandus han. Stigsåkra, Skåne. d. 28 juni 2009. Fotograf: Lars AndersenHvidrandet blåfugl, Polyommatus dorylas. Skarpa Alby, Alvaret, Öland, Sverige d. 24 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig blåfugl Polyommatus icarus han, Vestamager station d. 22 juli 2005. Fotograf: Lars AndersenEngblåfugl, Cyaniris semiargus han. Stigsåkra, Lund, Skåne. d.  20 juni 2009. Fotograf: Lars Andersen
Ensianblåfugl   Isblåfugl Hvidrandet blåfugl Almindelig blåfugl  Engblåfugl
Maculinea alcon Polyommatus amandus Polyommatus dorylas Polyommatus icarus Polyommatus semiargus 

 

 


Sidste nye artikler, links og fotos

Juni 2009

Argusblåfugl, Plebejus argus han med bred diffust sømkant. Melby Overdrev d. 14 juni 2009. Fotograf: Lars AndersenForanderlig blåfugl, Plebejus idas han med skarp sømkant. Melby Overdrev d. 14 juni 2009. Fotograf: Lars AndersenAstragel blåfugl, Plebejus argyrognomon han med fin sømkant og skinnende blå overside. Småland. d. 11 juli 2006. Fotograf: Daniel DolfeMosebølle Blåfugl, Vacciniina optilete han er mørkeblå/violet med smal sømkant. Bøllemosen d. 16 juni 2004. Fotograf: Lars Andersen

Argusblåfugl,         

Foranderlig blåfugl,   

Astragel blåfugl, 

Bølleblåfugl,

Plebejus argus, Plebejus idas, Plebejus argyrognomon, Plebejus optilete
 

Nye fotos fra Danmark

Stribet Hedespinder, Spiris striata. Melby Overdrev d. 14 Juni 2009. Fotograf: Lars AndersenStribet Hedespinder, Spiris striata. Melby Overdrev d. 14 Juni 2009. Fotograf: Lars AndersenNældens Takvinge, Aglais urticae. Melby Overdrev d. 15 juni 2009. Fotograf: Lars Andersen

 

Svenska Dagfjärilar

av Daniel Dolfe

3 June 2009

Hagestad naturreservat besöker jag ofta på våren för att leta efter sorgmanteln d. 17 April 2009. Fotograf: Daniel Dolfe

Uppvuxen i Varberg och har alltid varit natur och fotoinriktad. Också  fågelskådare. På senare år ägnat mycket tid åt att fota Sveriges dagfjärilar. Har sett och fotat alla (eller nästan) Sveriges arter med stadigvarande populationer. Har således ett omfattande bildarkiv och vill gör detta tillgängligt på Webben.

Daniel Dolfe er en av Sveriges fineste og dygtigste dagfjärilar fotografer! Flere af hans fotos kan ses på danske-natur.dk gallerier fra: Svenska Dagfjärilar!_____________________________________________________

 

Arktisk perlemorsommerfugl, Boloria chariclea. Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 7 juli 2008. Fotograf: Daniel Dolfe

Raised in Varberg and is always natural and photo-oriented. Even birdwatchers. In recent years spent much time to shoot Butterflies in Sweden. Have seen and photographic all (or almost) the Swedish species with permanent populations.

"Daniel Dolfe is one a the finest and brightest Butterflies photographers in Sweden!" Several of his photos can be viewed at the danish nature.dk on: Swedish Butterflies!      

 


 

Usage Statistics from danske-natur.dk

Bruger Statistik fra danske-natur.dk

Periode; 1 til/to 6 Juni/June 2009

 
Top 30 of 46 Total Countries
# Hits Files KBytes Country
1 34946 53.89% 27218 54.60% 1513334 50.39% Denmark
2 9818 15.14% 8596 17.24% 602223 20.05% Unresolved/Unknown
3 7334 11.31% 4334 8.69% 333395 11.10% US Commercial
4 5613 8.66% 4505 9.04% 203801 6.79% Network
5 1094 1.69% 687 1.38% 62652 2.09% Japan
6 925 1.43% 895 1.80% 56959 1.90% Romania
7 729 1.12% 115 0.23% 22270 0.74% Chile
8 586 0.90% 306 0.61% 22871 0.76% Czech Republic
9 459 0.71% 433 0.87% 27506 0.92% Hungary
10 390 0.60% 372 0.75% 19824 0.66% Venezuela
11 373 0.58% 302 0.61% 21163 0.70% France
12 269 0.41% 257 0.52% 12946 0.43% Guatemala
13 262 0.40% 245 0.49% 10867 0.36% Sweden
14 244 0.38% 208 0.42% 13945 0.46% Norway
15 225 0.35% 207 0.42% 5568 0.19% Netherlands
16 201 0.31% 192 0.39% 7661 0.26% Germany
17 172 0.27% 158 0.32% 4762 0.16% Spain
18 155 0.24% 138 0.28% 4661 0.16% Italy
19 105 0.16% 102 0.20% 4519 0.15% Bolivia
20 92 0.14% 89 0.18% 5609 0.19% Canada
21 87 0.13% 83 0.17% 5171 0.17% Greenland
22 83 0.13% 77 0.15% 3641 0.12% Argentina
23 83 0.13% 80 0.16% 4157 0.14% Colombia
24 74 0.11% 73 0.15% 3201 0.11% US Government
25 70 0.11% 65 0.13% 3478 0.12% United Kingdom
26 69 0.11% 66 0.13% 2082 0.07% Uruguay
27 44 0.07% 42 0.08% 5419 0.18% Mexico
28 42 0.06% 29 0.06% 1224 0.04% Estonia
29 40 0.06% 39 0.08% 2757 0.09% Morocco
30 32 0.05% 31 0.06% 2132 0.07% United States
 

Usage by Country for June 2009

Top 10 of 6740 Total URLs By KBytes
# Hits KBytes URL
1 3 0.01% 13876 0.72% filmklip med Tidselsommerfugl fra Vedbæk
2 1 0.00% 11606 0.60% filmklip med Iris fra Pinseskoven
3 47 0.11% 11168 0.58% News/Nyheder 2004-2007
4 53 0.13% 5988 0.31% News/Nyheder 2009
5 31 0.08% 5870 0.30% News/Nyheder 2008
6 1 0.00% 4652 0.24% filmklip med Iris fra Pinseskoven
7 1 0.00% 4649 0.24% filmklip med Iris fra Pinseskoven
8 36 0.09% 3866 0.20% Ordliste
9 1 0.00% 3492 0.18% filmklip med Iris fra Pinseskoven
10 56 0.14% 2386 0.12% Danske Dagsommerfugle

Sidste nye artikler, links og fotos

Maj 2009

 

Nye fotos fra Danmark

Fransk Bredpande, Pyrgus armoricanus han. Røsnæs, Vestsjælland. d. 11 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSpættet bredpande, Pyrgus malvae  ( Linnaeus, 1758). Melby Overdrev, Nordsjælland d. 2 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenGråbåndet bredpande, Erynnis tages. Melby overdrev, d. 2  maj 2009. Fotograf: Lars AndersenMyreløvelarve har fanget en myre! Melby overdrev, Nordsjælland d. 16 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenMyreløvelarven har vendt myren efter fangsten! Melby overdrev, Nordsjælland d. 16 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenMyreløvelarven trækker sit bytte ned i sandet, senere vil der ligge lidt tomme skaller tilbage af myren! Melby overdrev, Nordsjælland d. 16 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenOkkergul Pletvinge. Melitaea cinxia. Melby Overdrev d. 17 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenLille Natpåfugleøje, Saturnia pavonia (Linnaeus, 1758) han. Raabjerg Mile d. 14 maj 2009. Kl: 17:42. Fotograf: Nils Vest. Kamera: FuiPix F50fd, ISO; 100. Lukketid; 1/568 sek. Blænde; F/4,9!Lille Natpåfugleøje, Saturnia pavonia (Linnaeus, 1758) han. Raabjerg Mile d. 14 maj 2009. Kl: 17:43. Fotograf: Nils Vest. Kamera: Nokia N95, ISO; 125. Lukketid; 1/111 sek. Blænde; F/2,8!Shargacucullia verbasci (Linnaeus, 1758). Møn d. 31 maj 2009. Fotograf: Lars Andersen. Siden 1978 har det været drømmearten for mig at få at se denne sjældne noctuide larve en gang i mit liv!Orange Høsommerfugl, Colias croceus hun. Brunddragene, Hyldekrog, Lolland d. 26/5 2009. Fotograf: Tubas LøkkegaardOrange Høsommerfugl, Colias croceus hun. Brunddragene, Hyldekrog, Lolland d. 26/5 2009. Fotograf: Tubas LøkkegaardSortplettet bredpande, Carterocephalus silvicola hun. Storskov v. Søholt (Maribo), Lolland. 24 Maj 2009. Fotograf: Lars Andersen Almindelig blåfugl, Polyommatus icarus hun. Skanskagrunden, Raffinaderivej, Amager d. 21 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig blåfugl, Polyommatus icarus hun. Skanskagrunden, Raffinaderivej, Amager d. 21 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenVejrandøje, Lasiommatus megera hun. Skanskagrunden, Raffinaderivej, Amager d. 21 maj 2009. Fotograf: Lars AndersenVejrandøje, Lasiommatus megera han. Skanskagrunden, Raffinaderivej, Amager d. 21 maj 2009. Fotograf: Lars Andersen

 

Mariposas de PERU

Protographium thyastes,(Leptocircini-Papilioninae). Rio Araza Quincemil, 645msnm. Peru d. 19-09-08. Fotos; Julio Miguel Rodriguez Vera

Julio-Diciembre 2008

por Julio Miguel Rodriguez Vera

The Water Opossum/Yapok. Chironectes minimus, Didelphidae. Quincemil, 645msnm. Peru d. 26-07-2008. Fotos; Julio Miguel Rodriguez Vera Giant Landsnail. Megalobulimus maximus. Quincemil, 645msnm. Peru d. 19-11-2007. Fotos; Julio Miguel Rodriguez Vera Shushupe. Lachesis muta, Viperidae. Quincemil, 645msnm. Peru d. 22-05-2008. Fotos; Julio Miguel Rodriguez Vera Shushupe. Lachesis muta, Viperidae. Quincemil, 645msnm. Peru d. 15-12-2007. Fotos; Julio Miguel Rodriguez Vera

 

Spring Coppers from Crimea, Ukraine.

Nogel's Hairstreak, Tomares nogelii, (Herrich-Schäffer,1851). South Crimea, Ukraine. d. 20 May 2008. Photographer: Tom Nygaard KristensenAstragal Puzyristy, Astragalus utriger. Foodplants of Caucasian Vernal Copper, Tomares callimachus (Eversmann, 1848). Southeast Crimea d 5 April 2009. Photographer: Tom Nygaard KristensenCaucasian Vernal Copper, Tomares callimachus (Eversmann, 1848) male. Southeast Crimea d 7 April 2009. Photographer: Morten S. Mølgaard.

May 2008 & April 2009

Tom Nygaard Kristensen & Morten S. Mølgaard.

 

 Makrofotografernes træf i Asserbo plantage 

2 maj 2009.  kL: 10:00

Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas parring. Melby Overdrev, Nordsjælland d. 25 April 2009. Fotograf. Jens Otto Nielsen
Skrevet/lagt på fugleognatur.dk af
Lars Andersen (Artskoordinator)

 

Makrofotografernes træf i Asserbo plantage (Hej med jer, nu skal vi igen ud og fotografere mosser, planter, små insekter og sommerfugle tæt på. )
Lars Andersen har vedhæftet dette billede

 

Hej med jer, nu skal vi igen ud og fotografere mosser, planter, små insekter og sommerfugle tæt på.

Det er her muligheden for de mindre øvede at få gode staldtips af de erfarne makrofotografer. Og så er det sjovt at møde en debatør fra fugleognatur´s forum i det tidlige forår. Hvor der er specialister ud i biller-, sommerfugle- og plantefotografering der tropper op.

Det vil foregå i området:
Melby Overdrev - Asserbo Plantage - Tisvilde Hegn til Tibirke bakker og Ellemosen.

Mødestedet vil være parkeringspladsen oppe på Melby Overdrev ved Stranden! Indkørsel til skoven fra Nyvej mod Stranden ad Rævehuslinien - N R Olsensvej over for nr 132 Nyvej. Det er midtvejs imellem Asserbo til Helsingevej.


Arrangementet vil foregå over 2 Lørdage
d. 25/4 &:

                               Lørdag d. 2/5 kl: 10.00!


Så er det meningen af vi deles op i små grupper, hvor vi så tager ud og finder vandkalve i vandhuller, mosser, biller (Myrebille og Tømmermand) der lever på træstubbe osv. Måske er vi også så heldige at finde Grøn Busksommerfugl og Skovblåfugl. Og hvis vi er ekstra heldige, vil vi finde Lynguglen sidde i Dværgpilens rakler.

Det har simpelhen været ret solrigt og tørt her i April, så Grill frarådes!  Så det er  den medbragte madpakke i stedet, hvis man skal holde dampen oppe hele dagen.
Ellers er der en lille restaurant/pizzaria i Asserbo vi kan bruge, hvis det regner!
 

 Ole Andersen, Tubas Løkkegaard, Jens Stolt, John Nielsen, Peter Dam, Jimmy Lassen, Steen Drozd Lund, Lars Andersen, Finn Krone, Jens Otto Nielsen, Kirsten Schwartz, Kristian Raaschou, Ruth Alhburg, Henrik Bringsøe, Gerner Jensen, Frede Scheye, Teddy Ringsborg, Rune Bjerre, Niels Poul Dreyer, Jørgen Dam & Jørgen Witved. Asserbo Plantage d. 25/4 2009.

Melby Overdrev  invaderet af 23 makrofotografer i dag! d. 25 April 2009.

Jørgen Witved, Steen Drozd Lund, Frank Abrahamson, Lars Adler Krogh, Jan Eske, Jørgen Dam, Lars Halkjær, Erik Thomsen, Jens Stolt, Lars Andersen, Tubas Løkkegaard, Kristian Raaschou, Kim Petersen, John Nielsen, Helle Krogsgaard, Rune Bjerre + Jeffrey som ikke er med på fotoet, han for vild ude på  Melby Overdrev d. 2/5 2009.

Her fra selve dagen: Naturfotograferne på Melby overdrev d. 2 maj.

Hedenonne, Dicallomera fascelina. Melby overdrev d. 2 Maj 2009. Fotograf: Lars Andersen


Opdateret 30-04-2009 af Lars Andersen

 

Sømplet, Aglia tau

Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 2 & 3 Maj 2009

Sømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 2 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenSømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenLars Andersen på fotoarbejde i løb efter Sømplet, Aglia tau. Asserbo Plantage d. 3 Maj 2009. Fotograf: Sif Larsen

Fotografer: Sif Larsen & Lars Andersen

 


Sidste nye artikler, links og fotos

April 2009

 

 Indfanget eksemplar af Østlig Takvinge (Nymphalis xanthomelas)  leg. Bengt Wendel. Blekinge, Sverige. d. 19 April 2008. Fotograf: Lars AndersenØstlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas. København d. 15 april 2004. Fotograf: Troells Melgaard

Observation af Videfuks i Småland, April 2009!

Pierre Stjernfeldt, Hans Bister och David Andersson har set Videfuks i Småland. Sverige.


Thoas Swallowtails, (Heraclides thoas). Caranavi, Yungas. d. 5 february 2008. Photographer: Lars Andersen

Swallowtails from Yungas

Enero - Febrero 2006 - 2009 sitio 58

 


 

 

Natsværmertur i Asserbo/Melby Overdrev d. 4 April 2009

Erik Steen Larsen, Jørgen Witved og Jimmy Lassen i færd med at fotografere en natsværmer! Melby Overdrev d. 4 April 2009. Fotograf: Lars Andersen

Erik Steen Larsen, Jørgen Witved og Jimmy Lassen i færd med at fotografere en natsværmer! Melby Overdrev d. 4 April 2009. Fotograf: Lars Andersen

Her link til indlæg fra Natsværmerturen fugleognatur.dk! d 5 April 2009.

Asserbo plantage d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenDet hvide C, (Polygonia c-album). Asserbo plantage, Nordsjælland d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenDet hvide C, (Polygonia c-album). Asserbo plantage, Nordsjælland d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenCitronsommerfugl, Gonopteryx rhamni. Asserbo plantage d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenAsserbo plantage d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenErik Steen Larsen, Jørgen Witved og Jimmy Lassen i færd med at fotografere en natsværmer! Melby Overdrev d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenConistra rubiginea. Melby Overdrev, Nordsjælland d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenLithophane semibrunnea. Melby Overdrev, Nordsjælland d. 4 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTakugle. Scoliopheryx libatrix. Melby Overdrev, Nordsjælland d. 4 April 2009. Fotograf: Lars Andersen

Hedelærke. Melby Overdrev, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenOpret Kobjælde (Pulsatilla vulgaris). Rusland, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenHumlebi på Opret Kobjælde (Pulsatilla vulgaris). Rusland, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenHumlebi på Opret Kobjælde (Pulsatilla vulgaris). Rusland, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenAsserbo plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 13 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars AndersenTømmermand, (Acanthocinus aedilis). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 12 April 2009. Fotograf: Lars Andersen Det hvide C, (Polygonia c-album). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 11 April 2009. Fotograf: Lars AndersenCitronsommerfugl, (Gonepteryx rhamni). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 11 April 2009. Fotograf: Lars AndersenBirkedagugle, (Archiearis parthenias). Asserbo Plantage, Nordsjælland d. 11 April 2009. Fotograf: Lars Andersen

 


Sidste nye links

surmagico.cl

Urbanos dorantes. Bolivia. Fotógrafo: Germán Aravena

EL COLOR DE LAS MARIPOSAS

___________________________________________________________

DDpN - Din guide til Danmarks Dagsommerfugle på Nettet      har set dagens lys på Lepidopterologisk Forenings hjemmeside.

Bølleblåfugl, Plebejus optilete han. Bøllemose, Jægersborg Hegn, Nordsjælland d. 10 juni 2007. Fotograf: Trolls MelgaardBølleblåfugl, Plebejus optilete hun på Tranebær, Vaccinium oxycoccos. Bøllemosen, Jægersborg Hegn, Nordsjælland d. 16 juni 2004. Fotograf: Lars AndersenBølleblåfugl, Plebejus optilete Bøllemose, Jægersborg Hegn, Nordsjælland d. 10 juni 2007. Fotograf: Trolls Melgaard

Tekst af Arne Lykke Viborg, med bidrag af Martin Bjerg og Jørn Bittcher. Fotos af: Lars Andersen, Martin Bjerg, Kaj Dahl, Steffen Johansen, Jens Meulengracht-Madsen, Leif Nielsen, Per Stadel Nielsen, Tom Nygaard Kristensen, Kirsten Schwartz og Arne Lykke Viborg, som angivet på billederne, teknik og redaktion Per Stadel Nielsen. d. 8 April - 2009
                      ___________________________________________________________

Bees in the World by Éric Tourneret 

“My approach for all of these images was to try to capture live bees in photos by having the bees pose as models. Most of the photographs were meticulously prepared with a view to exploring their graphic elements. Often the problem was to find the right relationship between the size of the bee relative to its environment. Each flower requires a different visual approach and it was often necessary to continue the shoot until I ‘understood the flower’s form.’ The other challenge was move away from familiar images, those that have been done time and time again, and find a fresh perspective, a new way to frame the shot, a new cultural and photographic reference point.” d. 16 April - 2009

___________________________________________________________

Kamæleonernes Strand

Naturfilm om en lille koloni af afrikanske kamæleoner på en strand i Grækenland. Filmen præsenterer en økologisk problemstilling ved at følge to kamæleoner fra fødsel til død. Historien fortælles med intense billeder fra dyrenes synsvinkel; magien når øgleungerne kravler op af sandet i måneskær; den nådesløse kamp mellem to voksne hanner, som bare »skal« slås; hunnen, der på udmattelsens rand må opgive at lukke hulen, hvor hun har lagt æg; den uheldige, der har forvildet sig ind mellem egerne på et cykelhjul ... Tæt på området bygges et hotelkompleks, og turisternes tiltagende aktiviteter udgør en fare for kamæleonerne. Mange bliver kørt over, og filmen viser en rekonstruktion, som kan virke voldsom på det yngste publikum. Kamæleonen er et unikt dyr med højt specialiserede funktioner; roterende øjne og en lang, klæbrig og lynhurtig tunge; evnen til at skifte farve på få sekunder. Biologer gør, hvad de kan for at beskytte de sårbare krybdyr, der i Europa kun lever på denne smukke strand.

Produktionsår: 2008
Instruktør:
Adam Schmedes

Fotograf:
Adam Schmedes, Toby Strong, Frej Pries Schmedes

Medvirkende:
Klipper:
Jes Kjær Paul
Manuskriptforfatter:
Peter I. Lauridsen, Adam Schmedes
Komponist:
Nicklas Schmidt
Producer:
Adam Schmedes
Produktion: Loke Film i koproduktion med ZDF Arte, TV 2/DANMARK (Kbh), ERT med støtte fra Det Danske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond              
d. 6 April - 2009

___________________________________________________________

Flora and Fauna Observations

Internasjonal observasjonportal av Olav Krogsæter

Hei alle sammen,

Jeg har i vinter syslet med en webside der man kan registrere flora og fauna observasjoner fra hele verden, og nå er modulen for registreringer av
sommerfugler klar. Planen er å utvikle flere moduler etter hvert.

Og bare for å si det først som sist: Dette er på ingen måte ment som en konkurrent til
fugleognatur.dk, Artsobservasjoner i Norge eller den svenske Artportalen, men mer som et supplement. Jeg har heller ingen ambisjoner om det.
Men det er mange av oss som reiser utenlands, og da kan det være artige å ha en webside der man kan registrere sine utenlandske observasjoner, og disse sidene kan også brukes av ikke-nordisk talende personer, da alt er på engelsk.

Jeg er ikke noen programmeringsekspert så alt er ikke 100% slik jeg egentlig ville hatt det, men jeg jobber med saken og flere muligheter kommer etter hvert.

Men ta en titt på siden og si hva dere synes. Håper noen av dere vil ta den i bruk

- se linket HER

Beste hilsen
Olav Krogsæter, Norge        d. 6 April - 2009

___________________________________________________________

Bæredygtighed.dk af Kjeld Hansen

Han er internationalt kendt for sin afsløring af rovdriften på Grønlands natur med bogen "A Farewell to Greenland's Wildlife" (2001). Kjeld Hansens bog "Der er et yndigt land" - om Danmarks naturs tilstand – vakte stor opmærksomhed i 2003 og underbyggede hans position som landets førende miljøskribent. I 2008 udgav han "Det tabte land" - det store historiske værk om magten over den danske natur. Bogen fik Dansk Forfatterforenings fagbogspris i 2008. Kilde: Bæredygtighed.dk  d. 2 April - 2009

___________________________________________________________

Naturbeskyttelse af Peder Størup

Hør udsendelsen fra Klima og miljø den 27 marts 2009: Ringe tilsyn med beskyttet natur

En lille mose fyldt op med jord og rådne grøntsager. En blomstrende grøn eng kørt over af en plov. En stor del af de små naturarealer, som ligger rundt om i landskabet, forsvinder. Det sker selv om mange af dem er beskyttet af naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Ved at studere luftfotos over Danmark har privatmanden Peder Størup fundet hundredevis af eksempler på naturbeskyttede vandhuller, enge og overdrev, som er dækket til eller pløjet om og gjort til landbrugsjord. Det er ulovligt at ødelægge naturbeskyttede områder. Landmændene kan blive straffet med bøde eller i værste fald fængsel i op til et år. Alligevel erkender kommunerne, der skal føre tilsyn med om loven bliver overholdt, at tilsynet er utilstrækkeligt. Formanden for teknik og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening Jens Stenbæk forklarer, at tilsynet med naturen ikke er kommet på plads efter kommunalreformen. I følge seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra DMU ved Århus Universitet er chokeret over, at beskyttelsen af naturen tilsyneladende ikke fungerer. Når de små biotoper i agerlandet forsvinder, kan det ødelægge livsvilkårene for både fugle, dyr og planter i den danske natur.

Tilrettelæggelse: Søren Carlsen og Klaus Rydahl Medvirkende: Peder Størup, redaktør af naturbeskyttelse.dk, Jens Stenbæk, fmd. for teknik- og miljøudvalget i KL, Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved DMU Århus Universitet, Troels Lund Poulsen, miljøminister, Niels Dahlgaard, landmand, Jørgen Winkler, vicepræsident i DK       Kilde: Naturbeskyttelse.dk d. 2 April - 2009

___________________________________________________________

Lepidoptera.se

Målet med Lepidoptera.se är att göra flygtider och utbredning tillgängligt för svenska fjärilsarter i ett format som är enkelt att ta till sig. Även bilder, länkar till andra sidor samt alternativa namn finns tillgängligt. Förhoppningsvis kommer detta att vara till hjälp när man försöker artbestämma fjärilar.

Sajten startade som ett behov för mig att ha någonstans att ladda upp mina fjärilsbilder. Jag hade också ett behov av en komplett artlista över alla Sveriges fjärilsarter med så många synonymer som möjligt för att enklare hitta en specifik art. Eftersom jag hade begränsad tillgång till bra litteratur ville jag dessutom ha snabblänkar på varje art till mina favoritsidor om fjärilar på nätet.  /Magnus Unger.  Kilde: Svenska dagfjärilar och nattfjärilar  new d. 23/3 09


Sidste nye artikler og fotos

Marts 2009

Gulhornet Uldspinder, (Achlya flavicornis). Melby Overdrev d. 29 marts 2009. Leg.; Erik Steen Larsen. Fotograf: Lars AndersenGulhornet Uldspinder, (Achlya flavicornis). Melby Overdrev d. 29 marts 2009. Leg.; Erik Steen Larsen. Fotograf: Lars AndersenGulhornet Uldspinder, (Achlya flavicornis). Melby Overdrev d. 29 marts 2009. Leg.; Erik Steen Larsen. Fotograf: Lars AndersenGulhornet Uldspinder, (Achlya flavicornis). Melby Overdrev d. 29 marts 2009. Leg.; Erik Steen Larsen. Fotograf: Lars Andersen

Gulhornet Uldspinder, (Achlya flavicornis). Melby Overdrev d. 29 marts 2009.

Leg.; Erik Steen Larsen. Fotograf: Lars Andersen

------------------------------------------------------------------------

Entomologisk Årsmøde på Zoologisk institut d. 7 marts 2009. Om aftenen underholder en af entomologerne med lidt tryllekunstner. Fotograf: Lars Andersen

Entomologisk Årsmøde d. 7/8 Marts i København Zoologisk Institut.

Her fremviser Michael Fibiger et nyt dagsommerfugleværk som udkommer i slutningen af 2009. Fotograf: Lars Andersen

Ellers var den store nyhed at der sidst på året udkommer en ny sommerfuglebog om alle de DK 986 arter storsommerfugle; "Danmarks Sommerfugle, en felthåndbog over samtlige dag- og natsommerfugle", af Morten Top og Michael Fibiger.

Ny dansk sommerfugl fra 2008.Zoologisk Institut d. 7 marts 2009. Fotograf: Lars Andersen

Ny dansk sommerfugl fra sommeren 2008!


Mariposas de Bolivia

January & February 2009

Taipiplaya, Yungas. d. 12 February 2009. Photographer: Lars Andersen

by Peter Møllmann & Lars Andersen


Sidste nye artikler og fotos

Februar 2009

Southern Birdwing, Troides minos (Cramer, 1779) male. Muumalai, SW India. D. 4 February 2009. Photographer: Jens Rasmussen. Members of www.nfd.dk Southern Birdwing, Troides minos (Cramer, 1779) male. Muumalai, SW India. D. 4 February 2009. Photographer: Jens Rasmussen. Members of www.nfd.dk

Southern Birdwing, Troides minos (Cramer, 1779), male. Mudumalai, SW India, d. 4 February 2009. Photographer: Jens Rasmussen. Members of nfd.dk

Link to "The World of Birdwings Butterflies"


Sidste nye artikler og fotos

 

Januar 2009

 

Mange-tout. 
Indlæg skrevet af Martin Bjerg d. 14-01-2009. På fugleognatur.dk  _________________________________________________________

Inspireret af Martin's oplevelser, købte jeg 4 pakker slikærter, nr.; 18 i Brugsen på Christianshavn Torv. Halvvejs i den første pakke var der en Helicoverpa armigera larve, og en Vandreblåfugl, Lampides boeticus larve. Måske kan larven også være en; Brown playboy, Deudorix (Virachola) antalus (Hopffer)?

Erik Steen Larsen har afhentet mine slikærter med larver. Da jeg rejser til Bolivia i morgen. Glæder mig til senere at høre hvordan det kommer til at gå med disse larver? Lars Andersen  22 january 2009

 

Fugle på nåle

Stedsans 15. januar 2009 kl. 10:03 på P1

Hør udsendelsen   (1:25:54)

Tilrettelæggelse:  Susanna Sommer

Medvirkende:  Biolog og forfatter Michael Stoltze og digteren Inger Christensen

Genudsendelse:  16. januar 2009 kl. 20:03  /  20. januar 2009 kl. 00:58

De stiger op, planetens sommerfugle
som farvestøv fra jordens varme krop
zinnober, okker, guld og fosforgule,
en sværm af kemisk grundstøv løftet op

 

Sådan begynder Inger Christensens sonetkrans "Sommerfugledalen" - 15 stramme digte om de farvestrålende svævere, men også en fortælling om døden, om erindring og om ordene, der skaber det, de nævner.

Stedsans sender en hilsen til den nyligt afdøde digter og besøger magasinet på Zoologisk Museum, hvor en million døde sommerfugle sidder på nåle. Sommerfugleeksperten
Michael Stoltze fortæller om den forunderlige forvandling fra larve til sommerfugl og om øjeblikket lige før puppen brister og man kan skimte den farverige sommerfugl bag puppehuden.


Hvem er det der fortryller dette møde?
Er det min hjerne, som er bleg og grå,
der selv får lysets farve til at gløde
som andet end den sommerfugl jeg så.
 

Mnemosyne, Parnassius mnemosyne ssp. bang-haasi han. Jægerspris Nordskov i 40érne. Foto taget på Zoologisk museum d. 9/11 2006. Fotograf: Lars AndersenMnemosyne, Parnassius mnemosyne ssp. bang-haasi hun. Jægerspris Nordskov i 40érne. Foto taget på Zoologisk museum d. 9/11 2006. Fotograf: Lars Andersen

En del af udsendelsen fortæller Michael Stoltze om Mnemosyne f.eks.

 

From YouTube;

Cyborg insects from NewScientistVideo

Carnivorous Plants vs Herbivorous Insects

Venus fly trap - The Private Life of Plants - David Attenborough - BBC wildlife

Butterfly Life Cycle - Pipevine Swallowtail

Rise of the Purple Hairstreaks - Butterfly Life Cycle

 

 

Amager bliver større! Landvindingsdrømme i 1941.   Se Ministeriet for Offentlige Arbejders film om Vestamager.     Samtidigt kunne man sige farvel til Svalehale bestanden på Amager! Fra Baeredygtighed.dk.

Mariposas de Bolivia

January & February 2009

Morpho aurora. Yolosa d. 31 december 2008. Photographer: Peter Møllmann

Mariposas de Bolivia. Jan. 2009 del 1!

Her mail fra Peter og Else som ankom d. 31/12 2008 til Caranavi.

Hej Lars
Timo hentede os i lufthavnen i El Alto, la Paz. Og vi fik en fin tur til Caranavi, fik set to nyklækkede
Morpho aurora to slugter før Yolosa ved Coroico, fik også fine klip med cam.
Nytårsmaden vi havde bestilt var en slem skuffelse, nok engang har de fået en ny kok på hotel Jatata. Ellers slapper vi bare af her nytårs dag. Nytårsaften var noget tam her sammenlignet med DK. Overvejer at tage til Rio Zongo i morgen. fortsættelse følger snart.

Hilsen fra
Peter og Else

___________________________________________________________________________

Mariposas de Bolivia. Jan-Feb. 2009 del 2!

Forberedelse til Bolivia turen Januar-Februar 2009.

Så i morgen er det afsted!
Skal rejse med American Airways
d. 23 januar over London-Miami til La Paz.

Har aftalt med Peter og Else at mødes i Coroico omkring d. 25/27 januar, før de skal rejse hjem d. 29/1 til La Paz og videre hjem til Danmark. Der en af dagene skal vi forhåbentlig ud til det nedlagte jernbanespor i en spændende bjergskov i 2200 m.h.!

Det er så min femte tur til Yungas, Bolivia. Det bliver rigtig spændende denne gang, da jeg nu er bedre rustet end de første gange i Bolivia, der led jeg under varmen og de mange insektbid. Især da mit grej nu er mere professionel til brug under dårlige lysforhold og fugtig miljø. Så vil jeg f.eks. kunne fotograferer Morphoer flyvende i regnvejret! Der er også planer om igen at fotograferer oppe i Cumbre i 4600 til 4800 m.h. Den lille
Pierphulia nysias? Måske finder jeg også andre spændende sommerfugle deroppe. Håber ikke denne gang at blive for meget forhindret af jordskred og lign.?

Her er lidt af hvad der skal være i rygsækken:

Canon 40D
Canon 1D mark III
Canon 300 mm L4, IS
Canon 100 mm macro
Sigma 24 mm macro
Canon 25 mm mellemring
Canon 1,4x extender

Toshiba Tecra laptop
Lacie extern harddisk
Vivitar extern harddisk med kortlæser
Extern kortlæser
masser af CF kort.
Div. Batterioplagere til 2 kameraer, laptop og mobil.
Ekstra batterier til kammeraer.
Gizo stativ med manfrotto top.
Div. Ledninger.
Pusteboldt, renseudstyr, pincet, pudseklude, osv. + miniskruetrækkere.
Lile rygsæk
Div. Tøj
Lille Medicinkasse.

Dagbog, div. Vigtige rejsedoukmenter og udprintede kort fra Google Earth over dybde kløfter og isolerede skovdale i Yungas.

I hører fra mig igen fra Bolivia om nogle dage, når jeg sikkert er nået frem? Hilsen
Lars Andersen


Ældre Nyheder

Fra 2008


Ældre Nyheder

Fra 2004 til 2007


Opråb!

Hvis i har fotos af Sommerfugle eller lavet en hjemmeside, eller artikel om sommerfugle i Danmark, eller har en spændende sommerfugletur i udlandet at fortælle om, kan jeg enten linke eller bringe historien her.  

email to Lars Andersen

d. 15 marts 2004


Sidste nye link

First update d. 5  January - 2009 

Fynske Insekter v/Entomologisk Selskab for Fyn
Danmarks Blomstertæger af Lars Skipper
Ask4photos are selling high quality stock images!
Lepidopterology by Stanislav Abadjiev
The Kirby Wolfe Saturniidae Collection
SATURNIIDAE World Homepage für den Saturniidenfreund
Tropical Andean Butterfly Diversity Project Supported by the Darvin initiative

Det sker at jeg laver fejl i min hjemmeside, f.eks. kan jeg være lige hurtig nok med mine fotos og tekster!  Så jeg er taknemmelig for respons på det jeg laver, jeg er ikke "mister perfect!" Så skriv til mig hvis i finder fejl på min side.                               Så retter jeg dem med det samme!

Lars Andersen   d. 6 Januar 2009


Sommerfuglesider samt andre sider der har linket til  "danske-natur.dk":

Danmarks fugle og natur  med artsportaler og forum
Lepidopterologisk Forening den Danske Sommerfugle forening 
Fynske Insekter v/Entomologisk Selskab for Fyn

Markku Savela Lepidoptera and some other life forms, the greatest page of butterflies

Moths and Butterflies from Europa and North Africa, Paolo Mazzei Itally

Lepidoptera.no Sommerfugler i Norge med artsportal
European Butterflies by Krzysztof Jonko
European Butterflies  by Matt Rowlings
Danmarks fugle og natur  med fugle- & naturforum med sommerfugle bla.

Dagsommerfugle af Lars Andersen i Stenstrup Lyng, Sejerøbugten, min navnebror!  

Kajs Naturgalleri som viser 46 arter dagsommerfugle, samt 40 danske planter
ImagineButterflies af Jakob Arnholtz
Dagsommerfugle af Jens Stolt 
Dagsommerfugle i Allerød kommune
Jens-Kjeld Jensen. Side med fugle og insekter  fra Nólsoy, Ferðaráð / Føroya.
Fokusfoto af Anne Vibeke Tossell
Ud i naturen af Hanne Skriver Olesen (Sennah)
Danske Poresvampe af Henrik Mathiassen
Holmegårds mose hjemmeside
Emu, Danmarks undervisningsportal. Fagenes infoguide
AGLAJA et biologisk rådgivningsfirma, ejet og drevet af Eigil Plöger.
BioNyt - Videnskabens Verden-

Bioweb  lær biologi på internettet

Christiania Cykler Pedersen cykler
Foreningen til bevarelse og udvikling af Christianias frie natur

hvis i har fotos el. ændringer, så skriv til mig.

email to Lars Andersen  

Tilbage til forsiden


Ældre Nyheder

Fra 2004 til 2007


Ældre Nyheder

Fra 2008


Tilbage til forsiden