Lars Andersen

&

Sommerfuglene

First update d. 9 july - 2003

Last update  d. 19 november - 2022

Det begyndte i drengeårene. Man ser en smuk sommerfugl og vil gerne have den med hjem. Man får et rejenet af sin mor, og så går jagten ind i det tidselbuskads som ligger nærmest hjemmet. Der fangede jeg Tidselsommerfugle og Admiraler og puttede dem i et glas med æter, nogle gange vågnede de op igen, når man tog dem op af glasset, det var ikke så heldigt. I 1968 kom jeg i praktik hos en konservator i Dageløkke vest for Humlebæk, og der lærte jeg at præparere insekter, alt fra fluer til sommerfugle og biller.

Senere i teenageårene tog jeg på ture rundt i landet, og i 1970 tog jeg sammen med min skolekammerat Sejr med båden fra København til Oslo. I to uger cyklede vi til Drammen og videre til Kongsberg, og der så jeg flere sommerfugle, som jeg ikke kendte hjemmefra som skovbjergrandøje og skovvejrandøje. På det tidspunkt havde jeg bogen 'Insekter' fra Politikens Forlag, men den var langtfra god nok, så der var mange perlemorsommerfugle og blåfugle jeg ikke kunne bestemme. Efter nogle år fik jeg på biblioteket set, at der fandtes flere bøger om emnet, bl.a. Skat Hoffmeyers vidunderlige bøger om danske natsommerfugle i 3 bind, samt dagsommerfugle-bøgerne af Torben W. Langer. I 1971 kom Europas Dagsommerfugle af L.G. Higgins & N.D. Riley på dansk fra Gads Forlag.

Jeg blev medlem af Lepidopteologisk forening i København, og der mødte jeg andre som også samlede på sommerfugle, og der kunne man udveksle erfaringer med ligesindede. Senere blev det til ture med Interrail i sommeren 1972 til 1976 til Sydfrankrig, Schweiz og Sverige - helt op til Lapland nord for Polarcirklen - for at fange sommerfugle.

Efterhånden når jeg var ude i felten, nød jeg mere synet af sommerfuglene flyve omkring, end selve fangsten, det var oplevelsen at stå på Njullafjeldet i Torne Lapmark og vente på solen brød frem bag skyerne, og se arktisk høsommerfugl sammen med fjeldperlemorsommerfugl  flyve omkring over dryasheden med fjeldsimmer og tuelimurt, og høre hjerlen og pomeransfugl i det fjerne. 

En af de store forskere, som har inspireret mange til at se på insekter & sommerfugle i naturen er Jean-Henri Fabre, som var den første som rykkede laboratoriet ud i marken for at studere insekternes levevis. Hans mest berømte værk er "Les Merveilles de l'Instinct chez les Insectes" oversat:"Instinktets Mysterier hos Insekter og Edderkopper" fra 1916- en bog som har henrykket mange læsere og  motiveret dem til studier om insekternes hemmelige liv ude i feltet. Desværre er der ikke lavet lignende værker siden. Dog kan jeg rose Michael Stoltze's "Danske dagsommerfugle" fra 1996 som inspirerer vores generation til at se på sommerfugle ude i naturen.

Jeg havde også interesse for cykling og dyrkede landevejsløb i mine unge dage. Og cyklen er god til at komme rundt i naturen for at afdække et større område i eftersøgning og registrering af sommerfugle.

Lars Andersen dyrkede cykling i en del år på motionsplan, var i 1977 til 78 medlem af Lyngby Cykelklub, hvor jeg i en sæson kørte i c-klassen. August 1980. Fotograf; Vagn W. SørensenLars Andersen og Racerpedersen. Christiania maj 1988. Fotograf; Ole FischerLars Andersen kørte rundt på en MTB for at komme ud på de mere afsides lokaliteter for at finde Hedepletvinge. Vigsø d. 13 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Jeg (Lars Andersen) dyrkede cykling i en del år på motionsplan. Var i 1977 til 78 medlem af Lyngby Cykelklub, hvor jeg i en sæson kørte i c-klassen. August 1980. Fotograf; Vagn W. Sørensen Her er jeg kommet tilbage til Christiania Cykelværksted efter en træningstur til "Sjælland Rundt" i maj 1988. Racerpedersen som jeg kører på er lavet efter de principper som Pedersencyklen, har jeg selv tegnet og bygget tilbage i 1986. Her køre jeg rundt på en MTB for at komme ud på de mere afsides lokaliteter for at finde Hedepletvinge. Vigsø, Hanherred, Nordjylland d. 13 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Dengang da jeg startede interessen for sommerfugle var fotografering en dyr hobby, indsamling af sommerfugle kostede langt mindre, så indgangsvinklen for en ung mand er at samle sommerfugle. Og det var sjældent at møde folk der fotografere sommerfuglene. I 1970'erne kom Spejlrefleks kameraer til billigere penge, bl.a. Canon og Nikon som kostede ca. 2000 kr. i 1975. Jeg holdt op med at samle på sommerfugle i 1977, og i 1980 mødte jeg Vagn Wiberg Sørensen som havde fotografering som hobby. Det blev til en del ture i Nordsjælland, hvor jeg også lærte en del af at se Vagn arbejde med fotografering.

Lars Andersen, med et Canon spejlreflekskamera & Tamron SP 90 mm telemakro objektiv med trådudløser + håndtag. Färjestaden, Öland, Sverige. juni 1983. Fotograf: Jørgen Thomsen

I 1982 købte jeg selv et Canon AV1 spejlrefleks kamera med et Tamron SP 90 mm makroobjektiv, og så genopdagede jeg interessen for sommerfuglene, se mere på; Lars Andersen startede som makrofotograf i 1982Efter at jeg selv begyndte at fotografere sommerfugle, for imens at man prøver at få det bedste motiv, får jeg muligheden at se territorieadfærd, parring og æglægning, og jeg lærer jeg mere om deres levevis.

Nu 20 år senere omkring 2002 er det digitale kameraer, internettet og muligheden for selv at lave sin egen hjemmeside som gør, at jeg kan vise billeder og beskrive om sommerfuglenes liv til forhåbentlig glæde og gavn for andre end mig selv.

_______________________________________________________

Her er starten på:

DEN DANSKE NATUR

af

Lars Andersen

Her er historien om min lille hjemmeside om danske dagsommerfugle. I slutningen af år 2001 begyndte jeg at fotografere digital med et Canon powershot med hele 2 milioner pixel og makro 1:4! og kvaliteten var ikke særlig god, men jeg viste at der fandtes bedre kameraer og tænkte på at måske at lave en hjemmeside.  Min store drøm var at kunne vise mine fotos af sommerfugle på nettet og fortælle deres historie.

I løbet af sommeren 2002 viste Lene V. Hansen hvordan man brugte html koder som er grundlaget for at kunne bygge en hjemmeside op, det så godt nok kompliceret ud! Min drøm om at få lagt mine fotos ud på nettet var på det tidspunkt nærmest umuligt, men ved juletid fandt jeg på nettet om hvordan man laver en hjemmeside, det var på: html.dk !  I forvejen havde vi fået lavet en hjemmeside: pedersen-bike.dk hvor domæine nu er overtaget af andre, som viste vores Pedersencykler fra vores lille shop på Christiania. Selve siden om Pedersencykler var lavet af © webdesign tp.

Så begyndte det at gå stærkt, i løbet af vinteren 2003 lavede jeg min første htm side om H/F Vennelyst: --/indexto, hvor jeg brugte samme grafik og grundfarve som på vores Pedersencykelside. Jeg savnede et godt digital kamera til fotografering af sommerfugle, hvor jeg kunne begynde at lave min hjemmeside om sommerfugle! Og d. 31 juni 2003 købte jeg et Fuji finepix S304, med en makro 1:2 til 2995,-dkr i Bingo foto. Jeg havde set en annonce i Ekstra Bladet hvor den var på udsalg.

 Stor Bredpande, Ochlodes venatus på Liden Skjaller, Rhinanthus minor, Mols Bjerge, 25/7 - 2003. Fotograf: Lars AndersenNældesommerfugl, Araschina levana, Skærsø Plantage, 26/7 - 2003. Fotograf: Lars Andersen

Fotos fra sommeren 2003 taget med Fuji finepix S304 af Lars Andersen.

Så begyndte jeg for alvor at fotografere sommerfugle og i løbet af 10 dage, var der nok materiale til min første hjemmeside om danske dagsommerfugle, som jeg navngav:

"Den Danske Natur" af Lars Andersen

www.pedersen-bike.dk/indextre.html

på nettet fra d. 9 juli 2003  til d. 9 september 2006

Siden startede med et par sider, hvor jeg viste sommerfugle fra nærmiljøet hvor jeg bor på Amager, fra H/F Vennelyst, Dyssen og i Pinseskoven på Vestamager. Det var d. 17 december 2003 at jeg besluttede at siden skulle omhandle de danske dagsommerfugle med en side pr art med omfattende gallerier. Jeg havde fra et projekt om en lille dagsommerfuglebog som Crex forlaget forsøgte at få udgivet. Desværre af forskellige årsager som sygdom osv. strandede projektet. Hjemmesiden udviklede sig og kørte godt de første 2 år, og jeg lærte en del fif i hvordan man grafisk skaber en flot side. I foråret 2004 begyndte jeg at tage på ture til Lolland, Midtsjælland og Melby Overdrev for at fotograferer dagsommerfugle. Og jeg rejste i januar 2005 til Bolivia. Og i Danmark udvidede jeg mine ture til Fanø, Skagen og Loftehamnar og Skåne i Sverige.

Snerlesværmer på Floks i vores lille kolonihave i H/F Vennelyst. d. 4 september 2005, kl: 20.54 Fotograf: Lars Andersen

I september 2005 fik jeg ny banner med Snerlesværmer foran en Floks. Som stadig er banneren på side i 2016.

Men så i 2006 kom der flere nedbrud forårsaget af hakkere. Så efter en del nedlukninger i det sidste års tid måtte jeg gøre nået. Så d. 9/9 2006 lukkede "Den Danske Natur" af Lars Andersen. pedersen-bike.dk/indextre.html sin plads på serveren: chrstiania.org ned!

Efter anbefalinger fra en der arbejder med christiania.org serveren blev jeg anbefalet rackhosting som server.

www.danske-natur.dk

på nettet fra d. 20 oktober 2006

Nu efter 5 uger, her d. 17/10 kom pedersen-bike.dk op og køre på denne, juhu!! -/indextre.html vil stadig være på med henvisning til: danske-natur.dk  Nu vil der kun gå ca. 2 til 3 dage mere før hosting.dk godkender dette domæne. Så er vi på banen igen. Og d. 20/10 kom danske-natur.dkr op og køre, og har kørt lige siden med kun få servicetjek uden nedbrud.

_______________________________________________________

www.danske-natur.dk

har 10 års jubilæum.

9 Juli 2013 - 9 Juli 2003

Chokoladebrun Blåfugl, Eumedonia eumedon ssp.: borealis. Dalen, Aust-Auger, Norge 9  Juli 2013. Fotograf: Lars Andersen

Chokoladebrun Blåfugl, Aricia eumedon ssp.: borealis, (Wahlgren, 1930). Dalen, Aust-Auger, Norge d. 9 juli 2013. Fotograf; Lars Andersen

I år er det 10 år siden jeg startede hjemmeside om danske dagsommerfugle på nettet. Det var d. 17 december 2003 at jeg besluttede mig til at danske natur skulle vise de danske dagsommerfugle. Der grundlage jeg den struktur siden er bygget op om.

_______________________________________________________

Billedskærer Lars Andersen, Sommerfuglemotiv på havelåge sommeren 1999 i H/F Vennelystmere billedskæreri

Lars Andersen blev i 1976 uddannet som billedskærer, her sommerfuglemotiv på havelåge som jeg skar i H/F Vennelyst, 1999.

Jeg kan takke en del folk for den viden jeg har i dag, bla. er:

Peter Baungaard, Michael Fibiger, Peder Skou, Eivind Palm, Michael Stoltze, Bjarne Skule, Harrish Gaonkar, og Ib Schmedes. En tak til Per Stadel Nielsen for hans store viden om sommerfuglene, som han beredvilligt deler ud af. Samt Ole Karsholt som har været en hjælp med gode råd og vejledning. Samt mine ungdoms kammerater Henrik Stig Larsen og Jacob Bøje Nielsen som var med på en del sommerfugle ture til Asserbo Plantage. + Vagn Wiberg Sørensen som lærte mig at fotografere, Svend Sørensen som hjælper mig med at bruge Computeren. Lene V Hansen som viste hvordan man bygger en hjemmeside op. Og ikke mindst Jørgen Thomsen som har været med på mange ture, bla. Nepal i 1995.

Nu i 2004 er Lis Vallentin fra Naturværkstedet, Kløvermarksvej, Sundby for sin velvilje til at jeg kan komme og besøge deres have ved siden af H/F Vennelyst hvor jeg sammen med Annelie Nielsen var i haveforeningen. Rikke Mortensen, Biolog på Taarnby Kommunes Naturskole, for at stille sine fotos fra Thailand til rådighed, og Henrik Mathiassen som gerne tager ud selv på en råkold aften i april i Asserbo plantage. Troells Melgaard, Lars Adler Krogh, Michele Dahlerup, Kaj Dahl, Jakob Arnholtz og Lars Andersen i Stenstrup lyng for jeres store ivrer ude i felten, det har været nogle sjove sommerfugleture vi har været på.

Peter Møllman som jeg i januar 2005 var sammen med i Bolivia. En tak til Per Stadel Nielsen for hans store viden om sommerfuglene, som han beredvilligt deler ud af. Samt Ole Karsholt som har været en hjælp med gode råd og vejledning. Også en tak til Ib Kreutzer som jeg mødte i Bolivia januar 2006.

Siden kan jeg takke mange for deres beredvillige hjælp med hjælp og viden, samt deltage på ture som: Ruth Alhburg, Ole Andersen, Johanne Bak, Laura Emilie Beck, Jørn Bittcher, Martin Bjerg, Emil Bjerregård, Henrik Bloch, Allan Bornø Clausen, Daniel Dolfe, Knud Ellegaard, Anne Eskildsen, Yuvinka Gareca, Kim Garwood, Kristian Graubæk, Kjeld Hansen, Morten D. D. Hansen, Nelly Hansen, Jean Haxaire, Dominik Hofer, Mogens Holmen, Steffen Johansen, Ole Karsholt, Sofie Amund Kjeldgaard, Nikolaj Kirk, Erling Krabbe, Tom N. Kristensen, Erik Steen Larsen, Sif Larsen, Jimmy Lassen, Tubas Løkkegaard, Renato Mattei, Anders N. Michaelsen, Morten S. Mølgaard, Per Finn Nielsen, Hugo Lindhard Nissen, Klaus Malling Olsen, Philip Hahn-Petersen, John Strange Petersen, Jan Fischer Rasmussen, Peer Ravn, Steffen Reichle, Hans Christian Røgler, Adam Schmedes, Frej Schmedes, Jan Eske Schmidt, Karsten Schnark, Gottfried Siebel, Bo Skelmose, Finn Skovgaard, Jens Stolt, Martin Stoltze, Beate Strandberg, Giedrius Svitra, Odd Ketil Sæbø, Bo Söderström, Jesper Anton Sølling, Kjeld Brem Sørensen, Hiroaki Takenouchi, Lars Thomas, Linda Kjær-Thomsen, Arne Ileby Uleberg og John Vergo med flere.

over indgang til scenen, den glade narbilledskæren igang juni 2002billedskæren har lavet skabelon til indgang over skytten

Billedskærerarbejde på scenen i i H/F Vennelyst, juni 2002 samt i juli 2003. Billedskærer & fotograf; Lars Andersen

Murstensskulptur lavet af keramiker Helle Vibeke Steffensen Findes foran Roskilde Tekniske Skole. Indviet 1994. Jeg (Lars Andersen) var med til at tegne og forme denne skulptur i samarbejde med Helle.Murstensskulptur lavet af keramiker Helle Vibeke Steffensen Findes foran Roskilde Tekniske Skole. Indviet 1994. Jeg (Lars Andersen) var med til at tegne og forme denne skulptur i samarbejde med Helle.Murstensskulptur lavet af keramiker Helle Vibeke Steffensen Findes foran Roskilde Tekniske Skole. Indviet 1994. Jeg (Lars Andersen) var med til at tegne og forme denne skulptur i samarbejde med Helle.

Murstensskulptur lavet af keramiker Helle Vibeke Steffensen Findes foran Roskilde Tekniske Skole. Indviet 1994.
Jeg (Lars Andersen) var med til at tegne og forme denne skulptur i samarbejde med Helle.

Lars Andersen som kulissesnedker under Etrusker udstilling, National Museet, Brede april 1982.

Lars Andersen som kulissesnedker under Etrusker udstilling, National Museet, Brede april 1982.

Lars Andersen & svendestykke april 1976

Lars Andersen svendestykke. Nørrebro, København april 1976.

_______________________________________________________

Her link til folk som viser artikler & fotos om sommerfugle på danske-natur.dk 

_______________________________________________________

Alle fotos, illustrationer og tekst på hjemmesiden er beskyttet af "Loven om ophavsret" (copyright=©). Hvis du ønsker at anvende fotos, illustrationer og tekst fra danske-natur.dk, kan du skrive til: Lars Andersen

Dette gælder også for andres fotografer, som venligt har stillet deres fotos til rådighed her på siden! Så søger jeg for at henvendelse bliver sendt direkte til dem!

Never use pictures without permission from Lars Andersen

_______________________________________________________

Sommerfuglesider samt andre sider der har link til  "Den Danske Natur"

Markku Savela Lepidoptera and some other life forms, the greatest page of butterflies

Moths and Butterflies from Europa and North Africa, Paolo Mazzei Itally

European Butterflies by Krzysztof Jonko
Danmarks fugle og natur  med fugle- & naturforum med sommerfugle bla.

Dagsommerfugle af Lars Andersen i Stenstrup Lyng, Sejerøbugten, min navnebror!  

Kajs Naturgalleri som viser 46 arter dagsommerfugle, samt 40 danske planter
Dagsommerfugle i Allerød kommune
Danske Poresvampe af Henrik Mathiassen
Emu, Danmarks undervisningsportal. Fagenes infoguide
BioNyt - Videnskabens Verden har linksamarbejde med:-

Bioweb  lær biologi på internettet

Christiania Cykler Pedersen cykler
Foreningen til bevarelse og udvikling af Christianias frie natur

_______________________________________________________

Pyralide: Homoeosoma sinuella fra Øland, Sverige juni,1983. Fotograf: Lars AndersenHer er en af mine illustrationer af en Homoeosoma sinuella fra fotos til Nordeuropas PyraliderLars på arbejde med illustrationer til "Nordeuropas Pyralider" i laboratoriet, Zoologisk Museum, sommeren 1984

Her er en af mine tegninger af en Vejbredhalvmøl, Homoeosoma sinuella fra "Nordeuropas Pyralider"

Jeg har endvidere været med til at tegne illustrationer i 'Danske natsommerfugle' af Michael Fibiger & Poul Svendsen, Scandinavian Science Press Ltd. fra 1981, 'Nordens Målere' af Peder Skou, Apollo Bøger 1984 og 'Nordeuropas Pyralider' af Eivind Palm, Fauna Bøger 1986.

Svirreflue ill. del: Lars Andersen brugt til forsiden af: Torp, E. 1984. De danske svirrefluer. Danmarks Dyreliv Bd. 1. Apollo BooksLarve Notodonta torva, del: Lars Andersen fra larvetavler i: Fibiger, M. & P. Svendsen 1981. Danske natsommerfugle. Ændringer i den danske natsommerfuglefauna i perioden 1966-1980. Dansk faunistisk bibliotek. Bind 1. (P. Skou, 1982) - 49: 111-112.Birkespinder, Endromis versicolora. Tisvilde hegn d. 25 april 1980. Illustrator: Lars AndersenIllustrator: Lars Andersen

Endelig har jeg sidst i 1980erne  flere gange boet og arbejdet hos Ib Schmedes i La Gaude, Provence i Sydfrankrig. Med  Eco Musee Vivant  / "La Coupole" et levende museum om provence's dyreliv.

Og til sidst tak til:

  Lise Borup for hendes hjælp med klassifikationsudredning på:  danske-natur.dk

Og til  Annelie Nielsen for hendes kritik og hjælp med mine ideer.

Lars Andersen marts 2005

_______________________________________________________

En familie historie; Dark Blue Pansy

d. 25 marts 2016

Dark Blue Pansy, Junonia oenone (Linnaeus, 1758).  Accra, Ghana d. 12   juli  1975. Leg.; Peter Borup. Illustrator & Fotograf;  Lars AndersenDark Blue Pansy, Junonia oenone (Linnaeus, 1758).  Victoria Falls, Zambia d. 25  marts 2016. Fotograf;  Lisbeth Borup

Dark Blue Pansy, Junonia oenone (Linnaeus, 1758).
Accra, Ghana d. 12 juli 1975. Victoria Falls, Zambia d. 25 marts 2016.
Leg.; Peter Borup. Illustrator & Fotograf; Lars Andersen Fotograf; Lisbeth Borup

_______________________________________________________

"Jeg kan bedre lide at se hvordan dyrene lever og arbejder,
end at se på lange rækker af insekter i et skab" sagde salig Fabre".

d. 16 marts 2018

d. 18 marts 2018. Fotograf; Lars Andersen

Og det citat kan jeg tilslutte mig. For tilbage i min ungdom rendte jeg rundt med net og glas og fangede sommerfugle, præpareret dem og satte dem i lange rækker i kasser med glaslåg.
Når jeg tænker tilbage på den tid, hvor jeg stille og roligt fandt ud af jeg langt hellere nød at se dem levende uden i naturen, skiftede jeg nettet ud med et kamera for at forevige deres levevis og adfærd.

Jean Henri Fabre1823-1915, fransk entomolog. Fabre var først gymnasielærer, men flyttede i 1871 til en landejendom nær Orange og helligede her resten af sit liv til studiet af insekters og andre landleddyrs adfærd. Hans iagttagelser, samlet i tibindsværket Souvenirs Entomologiques (1879-1907), fik stor betydning som inspirationskilde for senere adfærdsforskere.
Hans medrivende fortællestil skaffede bøgerne mange læsere blandt ikke-fagfolk. Udvalgte afsnit udkom på dansk med titlerne "
Instinktets Mysterier hos Insekter og Edderkopper (1915)", "Skik og Brug hos Insekterne (1923)" samt "Skorpioner og Andet Kryb (1916)".

Disse bøger blev genoptrykt flere gange, fordi de var særdeles populære blandt de naturinteresserede.

Jeg fik ved en auktion på Zoologisk Museum i København tilbage i
80'erne fat i 2 af bøgerne som kom fra afdødet zoolog S.L. Tuxen bibliotek. Som i de lange vinteraftener har været god og indspirende læsning.

_______________________________________________________

 til næste Side

Tilbage til forord

Home Tilbage til forsiden