Stort Voksmøl

Galleria mellonella

First update d. 12 november- 2019

Last update  d. 12 november- 2019

Stort Voksmøl, Galleria mellonella hun. Liseleje, Nordsjælland d. 29 juli 2019. Fotograf: Karsten Schnack

Stort Voksmøl, Galleria mellonella hun. Liseleje, Nordsjælland d. 29 juli 2019. Fotograf: Karsten Schnack

Stort Voksmøl, Galleria mellonella (Linnaeus, 1758) familien Pyralidae.
Det er en af to arter af voksmøl
Galleriini hvor den anden er den Lille Voksmøl, Achroia grisella.

Udseende: Begge køn er brungrå. Hunner er større og tungere end hanner og har et karakteristisk næblignende hoved. Den ydre kant af forevinge er glat, og labial palp udvides fremad. Hannerne identificeres ved halvmåne hakket.
Størrelse: 10 til 18 mm i længde.
Vingefang: 30 til 41 mm.

Habitat:
Stort Voksmøl findes, hvor honningbier findes i kulturlandskabet.
Stort Voksmøl er velkendt for sin parasitering på honningbier og deres bistader.

Adfærd: Hannerne er i stand til at generere ultralyds lydimpulser, som sammen med feromoner bruges til parring.
Den voksne møl søge adfærd: Hanner finder hunner med ultralyds lydimpulser, der tiltrækker uparrede hunner og indleder parringsakt. Når hun er tættere på, producerer hannen et kønferomon til at indlede parring. Der er mange kendte slags sexferomoner, herunder nonanal, decanal, hexanal, heptanal, undecanal, trimethylpentacanol-2 og 5,11-dimethylpentacosane.

Generering af lyd: Hannen genererer ultralydslydimpulser ved 75 kHz, 200µs pr. Puls, der bruges til at tiltrække hunner til parring. Dette genereres ved at vride ende af tymbalen, membranen, der producerer lyd med vingerne. Dette får tymbalen til at spænde og resulterer i udsendelse af en ultralydspuls.
Isolerede hanner genererer imidlertid ikke lyd, og derfor kræves stimulering fra andre voksmøl hanner.
Hunnen reagerer på disse pulser ved at vifte med deres vinger, hvilket resulterer i vingeslagfrekvenser på 40 og 80 Hz, som detekteres af hannerne som derefter producerer sexferomoner, så hunnen kan finde hanner.

Høreorganer: Begge køn er udstyret med et følsomt tympanisk høreorgan, der gør det muligt for Stort voksmøl at opfatte højfrekvent lyd. Dette skyldes sandsynligvis selektivt tryk fra insektive flagermus; at kunne registrere deres ekkolokering ville gøre det muligt for G. mellonella at undgå at blive spist. Hun tympaniske membraner er 0,65 mm på tværs; han er 0,55 mm på tværs. De er placeret på den ventrale side af det første abdominale segment på bagkroppen.

Emittere (katoder), der producerede ultralydslyde ved lignende frekvenser som ekkolokering, fik G. mellonella til at vippe hovedet og derefter udvise dråbe-, looping- og fryseadfærd, som alle er beregnet til at undgå rovdyr. Hovedhældningen var en direkte reaktion på lydmodtagelse; Når tympaniske høreorganer blev ødelagt, mistede denne reaktion. Det blev bemærkelsesværdigt, at rovdyr unddragelses adfærd ikke blev vist, når
G. mellonella blev udsat for ultralyd med lavere frekvens med moderat intensitet.

G. mellonella ser ud til at være i stand til at skelne mellem forskellige frekvenser og pulserende mønstre. Det er antaget, at G. mellonella bruger 30–100 Hz-området til kommunikation med andre medlemmer af dets art. Dette er en ideel frekvens, da honningbier, dets vært, generelt ikke producerer lyd i dette interval.

Nye undersøgelser viser at Stort Voksmøl, Galleria mellonella har en hørelse der er i stand til at registrerer høje frekvenser på op til 300 kHz.
Dette overstiger selv flagermus hørelse (som kan høre op til 250 kHz) og delfiner (som kan høre op til ca. 160 kHz), og efterlader mennesker langt bagud (med en typisk grænse på 20 kHz).

Flyvetid: fra maj til oktober i de tempererede dele af Europa, såsom Belgien, Holland og Danmark.
Hunnene lever i gennemsnit 12 dage; hannerne lever i gennemsnit 21 dage.

Æg, larve og puppe: Larverne er fra 3 til 30 mm lange og er hvide til beskidte grå farve. De lever af honning, pollen, afkaster hud fra honningbi-larver og vokskammens midterribber; kannibalisme er også observeret når der er fødemangel.
Fodring er mere intens under tidligere stadie sammenlignet med senere stadie. De kan forblive i larvestadiet hvor som helst mellem 28 dage og 6 måneder, hvor de gennemgår otte til ti stadier. Silke spindes i alle stadier. I sidste stadie spinder larverne en kokon af silke for sig selv og går ind i puppestadiet.

G. mellonella-larver parasiterer på vilde honningbier og kultur honningbier. Æg lægges inden i bikuben, og larven, der klækkes, gnaver tunneler gennem honningkagerne, der indeholder honningbirarver og deres honninglagre. Tunnelerne, de skaber, er foret med silke, der sammenfiltrer og sulter nye bier, et fænomen kendt som galleriasis. Tunneler resulterer også i massiv ødelæggelse af kamme. Som et resultat spildes honning, da den lækker ud, når cellehætter spises. Endelig kan både G. mellonella voksne og larver være smittekilde/vektorer for patogener, der kan inficere honningbier, herunder den israelske akutte lammevirus (IAPV) og den sorte dronningcellevirus (BQCV).

Mindre ofte findes de i humlebi- og gedehamseboer eller på tørrede figner.

Parasitter: Snyltehveps, Apanteles galleriae parasiterer G. mellonella-larven inde i bikuppen. Snyltehvepsen lægger 1-2 æg på de voksne Apanteles galleriae larver, hvor de lever inde i tarmsystemet. Hvepselarve i sidste stadie springer ud og sprænger værtslegemet og forpupper sig ind i en lille kokon. Parasitisme stiger gradvist, begyndende i februar, når sit højdepunkt i maj og falder derefter indtil juli. Det er dog usandsynligt, at denne parasit vil slå rod i en stærk, sund koloni, da de holdes ude af bikuben. Selv hvis de er i stand til at komme ind i bikuben, er det vanskeligt at navigere gennem mørket for at finde deres vært.

Snyltehveps,
Habrobracon hebetor parasiterer også på G. mellonella og på andre medlemmer af familien Pyralidae. Den bruger han-sekreterede kønsferomoner til at lokalisere værten.

Udbredelse:
G. mellonella blev først rapporteret som en skadedyr i Asien, men spredte sig derefter til det nordlige Afrika, Storbritannien, nogle dele af Europa, Nordamerika og New Zealand. Arten er nu udbredt over hele kloden. Voksmøllet er rapporteret i syvogtyve afrikanske lande, ni asiatiske lande, fem nordamerikanske lande, tre latinamerikanske lande, Australien, ti europæiske lande og fem ø-lande. Det forventes, at skadedyret kan sprede sig yderligere, især på grund af klimaændringer.

På grund af det økonomiske tab forårsaget af denne art er der anvendt flere kontrolmetoder, herunder varmebehandling og kemiske rensemidler, såsom kuldioxid.

Larverne fra G. mellonella bruges også ofte som en modelorganisme i forskning.

Duftfælder: Det er også kendt, at disse feromoner som hanner producerer ofte bruges til at lave duftfælder for at tiltrække hunner. Da duftfælder ikke tiltrækker uparrede hunner over lange afstande, skal akustik lyd imidlertid bruges til at trække hunner ind i stedet.

Stort Melmøl, Pyralis farinalis hun,  Stort Voksmøl, Galleria mellonella hun. Sundby, Amager d. 12 november 2019. Illustrator: Lars Andersen

Stort Voksmøl, Galleria mellonella hun. Sundby, Amager d. 12 november 2019. Illustrator: Lars Andersen

______________________

Reference

The moth with the sharpest hearing in the animal world
Dailymail, 7. maj 2013 -

British researchers found the greater wax moth has hearing up to 150 times ...
than a human ear;
Can hear frequencies higher than any other animal
... It is capable of sensing sound frequencies up to 300 kHz.

__________________________________________________

Back to Lepidoptera, Butterflies Systematic

Tilbage til Lepidoptera, Sommerfugle Systematik

Home Tilbage til forsiden

__________________________________________________