Monark

Danaus plexippus

first update d. 1 october 2006

last update d. 22 november 2022

Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenJens Stolt ved at fotograferer en Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenSilves, Algarve, Portugal d 25 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars AndersenSilves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars Andersen

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758).

Udseende: Er en stor orange sommerfugl med sorte ribber og sømkant, hvor der i sømkant, forvingespids og på dens sorte krop en masse fine hvide pletter. Undersiden der minder om oversiden er lidt blegere i farve. Kønnene er ens.

Sommerfuglens farver fortæller den er giftig, derfor kan de flyve roligt glidende afsted uden at skulle bekymre sig for div. fugle. På vinterkvarteret i det sydlige Kalifornien og i det centrale Mexico's fyrreskove oppe i bjergene findes der fugle der er delvis immune over for giftstoffet, giften i sommerfuglen aftager i løbet af vinteren som gør dem mere spiselig for disse fugle. Disse fugle angriber altid de enkelte dyr i udkanten af sværmen, det gør at sværmen samler sig tættere sammen for at beskytte sig i mod disse prædatore. Fuglen spiser kun dele af sommerfuglens krop der er ugiftig.

Hawaii er der en lille procentdel af Monark populationen der i stedet for orange grundfarve, er skiftet til hvid grundfarve. Der mener man den hvide farve er et forsvar over for 2 fugle arter af Bulbul (Pycnonotus jacosus & Pcynonotus cafer) der er indført på Hawaii i 1965 som er helt vilde med de orangefarvede monarker.

Vingefang: 88 - 110 mm.

Habitat: Er blomsterrige varme kløfter, samt sydvendte skrænter og bakker i subtropisk til tempereret klima, findes ofte i blomsterrige haver og appelsinplantager. Den kan absolut ikke tåle frostgrader.

Adfærd: Voksne sommerfugle bliver først kønsmodne efter 4 til 5 dage, mens sidste generation om efteråret først bliver kønsmodne efter vinteren. Er blomstersøgende.
Parrede hunner trækker langt omkring før æglægning, hvor hunnnen smager om plantens kemiske sammensætning er giftig nok før æglægning, hunnen kan nå at blive parret flere gange, og i dens levetid kan den lægge fra 290 til 1180 æg. Dens voksnes levetid er om sommeren ca. 2 til 5 uger, den sidste generation lever fra efteråret til forår.

Flyvetid: På de Kanariske øer,Madeira, det sydlig Spanien og Portugal ses den flyve i alle årets måneder.

Monark er mest kendt for sin årlige vandring fra vinterkvarteret i Sierra del Chincua sancturay i Angangueo fyrreskove (Oyamel, Abies religiosa) i det centrale Mexico's bjerge, som hvis vinterkvarter først blev opdaget i 1975.
Og fra det sydlige Kaliforniens bjergskove, hvor de fleste trækker op til midtvesten i det centrale USA.
Mindre træk langs Stillehavskysten op til Canada.
Og fra Atlanterhavskysten op til det sydøstlige Canada.

I Mexico, USA og Canada nås 4 til 5 generationer i trækket mod nord fra forårets kommen. Den sidste femte generation om efteråret, en såkaldt supergeneration som er større og stærkere end de tidligere generationer, kan flyve i et langt træk tilbage til vinterkvarteret i Mexico hvor den overlever til næste forår.
En enkelt mærket eksemplar fra Mexico er fundet i New York.

Værtsplante: Larven lever på flere forskellige Silkeplante/Milkweed, Asclepiadaceae -
især på Tropical Milkweed / Ravsilkeplante, Asclepias curassavica.og Kæmpe Silkeplante, Asclepias syriaca.
I det østlige USA op til Onario kan de også findes på
Sandvin, Cynanchum laeva.

Der er 2 invasive planter fra Europa i USA som Monark ved fejl lægger æg på, som simpelthen er for giftig for larven : Sort Svaleurt, Cynanchum louiseae og Bleg Svaleurt, Cynanchum rossicum.

Lever også på andre arter af planter hvis Silkeplante mangler, som;
Bomuldtræ, Gossypium arboreum & Ballon Bomuldtræ, Gossypium fruticosus, samt div. endemiske Vortemælk, Euphorbiaceae arter på de Kanariske Øer.
I Spanien og Portugal lever den på Snerle, Convolvulaceae.
Alle disse planter har hvid mælkesaft der er særdeles giftig. Larverne absorbere disse gifte, som gør larven og den voksne sommerfugl særdeles giftige for fugle og andre fjender.

Kroneblomst, Calotropis gigantea som findes i Orienten fra Indien til Indonesien.

Æg, larve og puppe: Hunnen lægger æg enkeltvis på værtsplantens blade som klækker efter 3 til 8 dage. Larven lever i 10 til 15 dage, og i de sidste stadier sidder den frit fremme på bladene, den har 5 stadier før forvandling til puppe. Puppetiden varer ca. 10 til 14 dage. Om sommeren kan livscyklus fra æglægning til ny sommerfugl vare ca. 25 dage.

Parasiter og prædatorer: Larven forsvarer sig mod snyltehvepse ved enten at vride kroppen, eller til sidst lader sig droppe til jorden. Larven absorbere værtsplantens mælkehvide saft som indeholder gifte, som gør larven og den voksne sommerfugl særdeles giftige for fugle og andre prædatore og parasiter.
Der findes snyltefluer,
Tachinidae som Lespesia archippivora og Compsilura concinnata der angriber larver.

Monark Nordeuropæisk udbredelseskort lavet af Lars Andersen januar 2017

Udbredelse i Nordeuropa: Den blive set jævnligt på træk fra USA i efterårs stormene over Atlanten til langs kysterne i England, Irland, samt et enkelt fund på Færøerne og enkelte fund i Danmark og Sverige.

Kendt i Danmark fra et fund af vingestumper i en vindueskarm i et sommerhus i Klitmøller,Thy, 1978! Udover fundet i 1978, er den set nogle gange mere i Danmark, men det er nok importeret dyr som den i Hvalsø, 1987, som formentligt er indslæbt med tømmer fra Nordamerika.
Der er sidst set et eksemplar som måske er undsluppet fra fangeskab i Årsdale på Bornholm d. 5 juli 2013 af Arne Møller.

I Sverige er den fundet i det sydlige Skåne og i Göteborg i august 1997. Og tidligere i Göteborg Havn i november 1988. Disse svenske fund regnes for træk, muligvis kan de være shipassisted?

Verdensudbredelse: Monark der stammer fra det sydlige USA og Mexico, er kendt for sine lange vandringer mod nord op til Canada. Og mod syd til det nordlige Sydamerika og Caribien.
På flere af de Caribiske øer er den fastboende.

Desværre er Monarken for kraftig nedadgående i Midtvesten, det skyldes at dens foretrukne værtsplante Silkeplante/Milkweed, Asclepias curassavica bliver sprøjtet væk med roundup i midtvesten.
I kan læse mere om dette i en artikel længere nede på denne side; "The Missing Monachs".

Disse vandringer tværs over Atlanten har bragt dem til så fjerne destinationer som til England og Irland's vestlige kyster, første gang i 1876. På de Kanariske Øer har den været siden 1880 troet man? Men nyere undersøgelser viser den har været der i over 1000 år. Tilfældig på Azoerne.
Det sydvestlige Europa, hvor der nu er fastboende populationer i Spanien og Portugal siden 1980.
Er fundet så langt væk som Indien og Papua New Guinea.
Er fastboende på New Zealand 1840, og Australien siden 1871. Hawaii fastboende siden 1850'erne.

Hedder på Færøsk: Keisarafirvaldur. På dansk og svensk: Monark. På norsk: Monarksommerfugl.
På finsk: Monarkki. På estisk: Monarhliblikas. På polsk: Monarcha amerykanski. På tysk: Monarch.
På nederlandsk: Monarchvlinder. På fransk: Monarque. På engelsk: Monarch.
På italiensk, katalansk, spansk og portugisisk: Monarca. På irsk: Bleachtfhéileacán.

Lignende arter i det sydlig Europa og på de Kanariske øer: Sultan, Danaus chrysippus og Mimik, Hypolimnas misippus hun

______________________

Sidste Nyt

Her en ny metode til at filme sommerfugle

d. 26 januar 2021

Her en ny metode til at filme sommerfugle

Drone forklædt som kolibri fanger utrolige optagelser af
Monark sværme. April 2020.

I Danmark skal man nok ændre dronen's udseende til en stor aftensværmer?

______________________

Sidenört, Asclepias syriaca är en snabbväxende giftig växt från Noramerika Naturvårdsverket

d. 16 November 2019

Kæmpe Silkeplante, Asclepias syriaca er invasiv! Miljøstyrelsen

d. 16 November 2019

______________________

Monark fra Madeira

d. 29 April 2019

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Funchal, Madeira, Portugal d. 29 april 2019. Fotograf; Regitze Enoksen

MonarkDanaus plexippus (Linnaeus, 1758). Funchal, Madeira, Portugal d. 29 april 2019. Fotograf; Regitze Enoksen

______________________

Beretning fra Sommerfuglehus på Gavnø af Peter Agger

d. 7 Februar 2018

Peter Agger:
Monarkens liv er helt speciel, men det ved de fleste sikkert, hvor man ser store sværme af monark op gennem Amerika.

Jeg havde
Monark, Danaus plexippus altid i mit sommerfuglehus på Gavnø, og avlede dem selv. Fra der er lagt et æg gik der kun 7 - 8 uger til der igen var en færdig sommerfugl, via stadierne æg, larve, puppe og så yngleklar sommerfugl igen.
I nogle år fik nogle skoler en
Silkeplante, Asclepia plante med monark-æg på, i slutningen af april. Så kunne børnene følge hele processen som slutter med levende monarker, inden sommerferien. Som de så bare kan lukke ud, det gi'r ingen fauna-forurening da de kun vil formere sig på Asclepia, men for selve sommerfuglen er der masser at leve af i Danmark i juli.
Jeg fik mange dejlige tilbagemeldinger.

Beretning findes på facebook gruppe "Sommerfuglebevægelsen".

Lars Andersen:
Så giver det pludselig mening med de uforklarlige meldinger om Monark hist og her?

______________________

"Forskning peger på Roundup som skyld i Monarksommerfuglenes uddøden"

d. 4 September 2017

En gruppe forskere ved Michigan State University (MSU) skriver i en artikel i maj 2017, at der er forbindelse mellem den massive dødelighed af Monark, Danaus plexippus og brugen af det meget hyppigt anvendte herbicid glyphosat.

I kan også læse dansk udgave af artikel på gylle.dk

______________________

"Forskerne ved nu mere end nogensinde om fluerne, der angriber monark sommerfuglelarver, takket være borger videnskab"

d. 10 Juli 2017

Exorista fasciata. Amager Fælled d. 19 august 2013. Fotograf; Lars Andersen

Snylteflue Exorista fasciata  som parasitere på forskellige bjørnespindere og køllesværmere. 
Amager Fælled d. 19 august 2013. Fotograf; Lars Andersen

Siden 1999 har frivillige, der deltager i Monarch Larva Monitoring Project, samlet og registreret mere end 20.000 monarkæg og larver, og registreret deres forskellige flue parasiter som snyltefluer.
Resultater fra dette langvarige samarbejde offentliggøres i Annals of the
Entomological Society of America.

Oberhauser og kolleger identificerede syv forskellige arter af snyltefluer, alle fra familien Tachinidae, blandt de parasitide prøver, der blev indsamlet fra monark larver fra frivillige.

Samlet set blev 9,8 procent af overvåget monarker parasiteret, selvom frekvensen steg gennem larvestadier, med højst 17 procent blandt femtestages larver.

Den mest almindelige parasitoidart (75 procent af tachinide flyveprøver opsamlet) er
Lespesia archippivora, der er kendt som en generalistisk parasitoid på flere forskellige sværmere og dagsommerfugle arter. Forskerne har dog mistanke om, at arten kan repræsentere en "kompleks" af flere nært beslægtede underarter, hvoraf den ene er specialiseret i parasiterende monarker. Dette vil være et fokus for fremtidig forskning, siger Oberhauser.

Tre af de identificerede tachinide arter var ikke tidligere blevet rapporteret som monark parasitoider, hvoraf den ene synes at være en ny, tidligere ukendt art.

Den tredje mest almindelige parasitoid art (10 procent) blev
Compsilura concinnata, en art, der blev introduceret til Nordamerika i det 20. århundrede for at kontrollere Løvskovsnonne, Lymantria dispar. Prøver sendt af frivillige i Texas repræsenterer den første opdagelse af C. concinnata i denne tilstand.

Forskerne fandt et lille antal tilfælde af multiparasitisme, hvor mere end en tachinid art opstod fra en monark vært, som tidligere aldrig var blevet rapporteret.

______________________

d. 8 Maj 2017

Monark, Danaus plexippus. Sankt Thomas, Jomfruøerne d. 8 maj 2016. Fotograf; Henrik S. Larsen

Monark, Danaus plexippus. Charlotte Amalie, Sankt Thomas, Jomfruøerne d. 8 maj 2016. Fotograf; Henrik S. Larsen

______________________

Elsk din sommerfugl

d. 17 Januar 2016

. Maro, Andalusien, Spanien d. 7 november 2015. Fotograf; Erni Boesen

Monark, Danaus plexippus som sidder på Rav-Silkeplante, Asclepias curassavica.
Maro, Andalusien, Spanien d. 7 november 2015. Fotograf; Erni Boesen

Information. Jørgen Steen Nielsen d. 16 januar 2016: Hvert år pendler millioner af amerikanske monarksommerfugle mellem Mexico og Canada for at finde ly om vinteren og silkeplanter at leve af om sommeren. Det har de gjort i millioner af år, men nu truer sprøjtegifte, klimaændringer og skovrydning dette enestående og betagende evolutionære mirakel.

Læs mere i Information.

______________________

Looking for the Monarch of the Brighton & Lewes Downs Biosphere

Dr Dan Danahar d. 7. jul. 2015
An out of the blue text message from Leigh Prevost alerted me of this remarkable sighting.
It was delightful for once to be able to respond so quickly.

______________________

To Monark er observeret i Cornwall, England

Butterfly Conservation on Facebook

Oktober 2014

Hold øje efter Monark, Danaus plexippus. 2 stk. er set fornyligt i Cornwall, oktober 2014, som er blæst over fra USA til UK under vandringen til Mexico. Monark er en af verdens naturvidundere. De vandrer hvert år over 4800 km (og endnu længere hvis de kommer til UK) under deres årlige vandring til Mexico.

Efterårs stormene langs den Nordamerikanske østkyst fører Monark over Atlanten til Irland og Englands kyster. Og måske er det muligt de vil dukke op i Danmark i efteråret 2014? Så hold øjnene åbne!

______________________

Monarken's genetiske hemmelighed er afsløret

d. 16 Oktober 2014

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars Andersen

Monark, Danaus plexippus. Silves, Algarve, Portugal d. 28 Januar 2011. Fotograf; Lars Andersen

Monark, Danaus plexippus er en af de mest ikoniske insekter i verden, bedst kendt for sit særegne udseende af orange og sorte farver på vingerne. Og især for sin spektakulær årlig masseindvandring i hele Nordamerika. Imidlertid har der været lidt kendt om de gener, der ligger til grund for disse træk? Selv da Monark begivenhedsrige migration nu synes at være i fare.

Da et forsker team undersøgte genomerne af Danaus slægten fra hele verden, har de nu afsløret overraskende nyt om monarkens genetik. De identificerede et enkelt gen, der vises centralt for migration - en adfærd generelt betragtes som komplekse - og en anden gen, der kontrollerer pigmentering. Forskerne afslørede også Danaus slægten evolutionære oprindelse.

For bedre at forstå Monark's genetik og grundlaget for vandringsadfærd, har Marcus Kronforst the University of Chicago team sekventeret og sammenlignet genomerne fra 101 stk. sommerfugle, herunder vandrende nordamerikanske monarker, og fastboende monarker fra hele verden samt et par nært beslægtede arter i Danaus slægten.

Forskerne har analyserede monarkens evolutionære oprindelse ved at anvende genetiske sammenligninger. De sporede fædrene i slægt af monarker til en vandrende population, der sandsynligvis stammer fra det sydlige USA eller Mexico. Monark nuværende verdensomspændende udbredelse synes at skyldes tre separate spredningskorridorer begivenheder; til Central-og Sydamerika. På tværs af Atlanten til de Kanariske øer og det sydlige Europa. Og på tværs af Stillehavet til Hawaii. I alle tre tilfælde, har monarken uafhængigt af hinanden mistet sin vandringsadfærd.

Monarken nordamerikanske oprindelse har i modstrid med en mangeårig hypotese, at sommerfuglen stammede fra en ikke-migrerende tropiske art, som senere udviklede evnen til at migrere. Mens historiske optegnelser har foreslået, at monarkens spredning over Stillehavet og Atlanterhavet opstod i 1800-tallet, har analysen bevist at monarken faktisk krydsede oceaner for tusinder af år siden. Forfatterne bemærker, at der skal forskes mere i dette, for man fuldstændigt at kunne dokumentere sommerfuglens evolutionære historie.

"For klart at afsløre monarkens fortid, har vi stadig brug for ekstra fossile, arkæologiske og genetiske oplysninger, samt mere avanceret teknologi, som bliver tilgængelige i fremtiden," siger undersøgelse forfatter Shuai Zhan, ph.d., professor i Shanghai Institutes for Biologisk Institut og en tidligere joint post.doc på University of Chicago og University of Massachusetts Medical School.

"Langsom og Konstant"

At studere det genetiske grundlag for migration, har holdet sammenlignede genomer af vandrende population mod tre ikke-vandrende populationer. De identificerede mere end 500 gener - hvoraf de fleste er involveret i muskler, udviklingsmæssige og neurale funktion - der afveg til en vis grad. Men et enkelt gen forskel stod ud fra de andre hos de vandrende monarker.

Vandrende sommerfugle udtrykt stærkt reducerede niveauer af kollagen IV a-1, et gen involveret i flyvning muskel dannelse og funktion. Holdet opdagede, at vandrende monarker forbruges mindre ilt og har betydeligt lavere stofskifte under flyvning, hvilket sandsynligvis øger deres evne til at flyve længere afstande i forhold til ikke-vandrende sommerfugle.

"Migration betragtes som en kompleks adfærd, men hver gang, at sommerfuglene har mistet migration, ændres genet på nøjagtig samme måde, i dette ene gen der involvere i flyvnings muskel effektivitet," siger Kronforst. "Hos populationer, der har mistet migration gen, går effektivitet ned, hvilket tyder på at det er en fordel at flyve hurtigt og hårdt, når de ikke behøver at migrere."

"Farve Gen"

Forskerne har også undersøgt det genetiske grundlag for monarkens kendte farver. En lille procentdel af monarker, især dem på Hawaii har hvide og sorte vinger i stedet for orange og sorte. Sammenligning af genomer af disse fra Hawaii Monark, Danaus plexippus ssp. plexippus mod normalt farvede populationer. Har holdet opdaget en enkelt gen der ser ud til at fungere som en pigmentering switch.

Dette gen, som koder for et protein af myosin motorens proteinfamilien har aldrig før været impliceret i insekt farvning. Mutation forstyrrer sandsynligvis pigment transporten til vingerne, hvilket gør at monarken's farve skifter fra orange til hvid. Et beslægtet gen hos mus; myosin 5a, har vist sig at påvirke pelsfarve på en lignende måde. Genet repræsenterer en ny genetisk vej til at udforske insekt farvning ifølge Kronforst.

"Migration i Fare"

Selv om monarken ikke er i fare for at uddø, er dens kendte masseindvandring i hele Nordamerika ved at forsvinde. Tilbage i 1996 var der omkring en milliard monarker som migreret til Mexico for at overvintre. Skøn for det forløbne år 2013-2014 var antallet faldet til omkring 35 mio. En sandsynlig synder er tabet af værtsplanten Milkweed, Asclepias curassavica i midtvesten på grund af landbrugets brug af herbicider. I mellemtiden er der ved at opstå Monark fastboende populationer omkring Golfkysten i det sydlige USA og Mexico der ikke vandre mere.

"Epilog"

Resultaterne af denne undersøgelse understreger behovet for tiltag for at bevare den ikoniske migration og for flere undersøgelser i den ekstraordinære evolutionære udviklings historie.

"Man plejede at se trækkende monarker i enorme kæmpe sværme flyve forbi," siger Kronforst. "Nu er det desværre mulighed for at disse kæmpesværme vil forsvinde i den nærmeste fremtid."

"Team"

Undersøgelsen, "genetik monark sommerfugl migration og advarsel farvning," blev støttet af National Institutes of Health, National Science Foundation og Neubauer Midler fra University of Chicago.

Yderligere forskere der deltog i denne forskning; Wei Zhang fra University of Chicago, Kristjan Niitepold og Jeremy Hsu fra Stanford University, Juan Fernandez Haeger fra University of Cordoba, Myron P. Zalucki fra University of Queensland, Sonia Altizer fra University of Georgia, Jacobus C. de Roode fra Emory University og Steven M. Reppert fra University of Massachusetts Medical School.

De rapporterede deres resultater d. 1 oktober 2014 i Nature.

______________________

The Missing Monachs / Monarken forsvinder

d. 20 Februar 2014

Monsantos Roundup og genetisk modificerede afgrøder, skader insekter og planter, hvor især Monarken forsvinder hurtig væk fra landskabet i midtvesten.

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Sierra del Chincua sancturay in Angangueo fyrreskove i Mexico d 27 January 2014. Photographer; Frants Kjellerup

MonarkDanaus plexippus (Linnaeus, 1758). Sierra del Chincua sancturay i Angangueo fyrreskove i Mexico d 27 January 2014. Fotograf; Frants Kjellerup. Se billede på Naturephotos.dk

Antallet af Monarker der når vinterkvateret i Sierra del Chincua sancturay in Angangueo, Mexico er faldet støt i årevis og det har nu nået det laveste niveau nogensinde. World Wildlife Fund meddelte d. 29 januar 2014, at Monarken denne vinter 2013/2014 blev fundet på 1,7 hektar i 11 vinterpladser, ned fra et højt niveau på 45 hektar i 1996. Hvis du ønsker at vide hvorfor? Behøver du ikke at lede længere end til dine majschips og ethanol-tilsat benzin.

Monark populationer forsvinder imens landbruget vokser. Mere end en million hektar af Upper Midwest græsarealer er i de senere år blevet pløjet til med Majs og Sojabønner marker- svarende til arealer med skovrydning i lande som Argentina, Brasilien og Indonesien. Efterspørgslen efter disse afgrøder er steget med fremkomsten af biobrændstoffer. Samtidig, gør teknologi det muligt for landmændene at presse mere og mere ud fra hver acre. For Monark er den største trussel nu Roundup Ready Majs og genmodificerede Sojabønner, som fuldstændig dessimerer al ukrudt som f.eks. Silkeplante/Milkweed.

Siden århundredskiftet, har disse genmodificerede afgrøder vokset til at dominerende de dyrkede arealer i Midtvesten. Designet til at modstå sprøjtning fra Monsanto Company Roundup ukrudtsmiddel, de genmodificerede afgrøders tolerance overfor roundup, gør det muligt for landmændene at hurtigt dræbe konkurrerende ukrudt, herunder Milkweed, mens deres afgrøder er urørte. I 2013 var 83 % af al Majs og 93 % af Sojabønner i USA herbicidtolerante, i alt næsten 155 mio acres, meget af det i Midtvesten.

Snart vil der ingen Monarker være på de dyrkede arealer i majsbæltet ifølge nogles forskere vurderinger. Allerede nu i 2013 har Iowa landbrugsjorde mistet mere end 98 % af Milkweed der engang fandtes, ifølge Iowa State University biolog John Pleasants. Han har på første hånd set de ændringer der sker i kornmarker i det forgangne årti og en halv. Før Roundup, var der pletter af Milkweed voksede blandt majs og langs kanterne af felter. Efter ukrudtsmidlet-intet, kun Majs.

Dette års dystre opbud af Monarker har måske andre faktorer som vejret og ulovlig skovhugst siger kritikere. Der har været to år med usædvanligt forår vejr i USA. I 2012 var det varmere end normalt, og det følgende år var det koldere, det forstyrrer insekternes nordover migration. Ulovlig skovhugst er stoppet på Monarker 'vinter habitat. Men intet kan matche den tabte Milkweed i Midtvesten, fødestedet for omkring halvdelen af alle Monarker øst for Rocky Mountains, sagde Chip Taylor, økolog fra University of Kansas der driver Monarch Watch, et program, der overvåger Monarken's populationer: "Omfanget af dessimeringen af populationen er tragisk og alvorligt. "

Monsanto understreger, at tabet af Silkeplante/Milkweed til herbicider ikke er den eneste synder. Tom Helscher, Monsantos direktør for Corporate Affairs, bemærker, at en 2011 undersøgelse fandt Monark antal ikke var faldet på steder i New Jersey og det nordlige Michigan. * (Taylor og andre monark videnskabsfolk afvise undersøgelsen, fordi det så på populationer hvis bestande fandtes hvor milkweed stadigvis er forholdsvis rigelige.) Og Helscher sagde samtidigt at Monarken's bevaring skal afbalanceres med "samfundets behov for at forbedre produktiviteten i landbruget."

Ingen forventer, at agroindustrien vil opgive effektive, lukrative og potente redskaber. I stedet skal sommerfugl fortalere i håb at industrien vil smide nogle penge og markedsføring, med kyndige bag kampagner for at få folk til at plante mere Milkweed andetsteds. Chip Taylor begyndte sidste år at markedsføre bittesmå Milkweed frøplanter til gartnere. Han solgte 20.000 og er at geare op til at fordoble eller tredoble, at dette til næste år. Men han erkender, at det er en brøkdel af, hvad der er nødvendigt.

Dette betyder ikke, at Monarken er ved at uddød, ligesom det skete for Vandrerduen i det sydlige USA. Monarken som også findes i Hawaii, Australien, New Zealand, Spanien og Portugal, er stadig i millionervis. Det er ikke en kandidat til udryddelses truet art. Men der er bekymring for, at den episke masseindvandring til Mexico, en naturens fantastiske fænomener vil forsvinde.

Læs mere på side med The Missing Monachs

______________________

Monark fra Madeira

Marts 2004

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Madeira, Portugal march 2004. Photographer;  Tom Nygaard KristensenMonark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Madeira, Portugal march 2004. Photographer;  Tom Nygaard Kristensen

MonarkDanaus plexippus (Linnaeus, 1758). Madeira, Portugal marts 2004. Fotograf; Tom Nygaard Kristensen

______________________

Monark fra Madeira

d. 9 august 2015

Encumeada,  Madeira, Portugal d. 9 august 2015. Photographer;  Tom Nygaard KristensenEncumeada,  Madeira, Portugal d. 9 august 2015. Photographer;  Tom Nygaard Kristensen

MonarkDanaus plexippus. Encumeada, Madeira, Portugal d. 9 august 2015. Fotograf; Tom Nygaard Kristensen

______________________

Monark på Bornholm

d. 13 August 2013

d. 5 juli 2013; Arne Møller fotograferede en Monark i Årsdale, Bornholm d. 5 juli 2013.

______________________

Monark på Vesterbro

d. 5 Juni 2011

d. 5 juni 2011; Else opdagede den ved at hun registrerede et rødt-orange blad falde ned fra træerne i baghaven, i en langsom svævende bevægelse. Pludselig tog 'bladet' nogle vingeslag og begyndte at fouragere i et stort blomstrende akacie træ. Det var en sommerfugl! Den fløj meget karakteristisk, svævende med enkelte vingeslag, den nærmest svævede rundt om træet. Nærmeste sommerfugle- voliere er i Zoologisk Have, 2 km mod vest. Da vi så sommerfuglen var her en let jævn vind fra sydøst. Citat; Jesper Johannes Madsen

______________________

Monark fra Silves, Algarve, Portugal

d. 28 Januar 2011

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars Andersen

Monark, Danaus plexippus. Silves, Algarve, Portugal d. 28 Januar 2011. Fotograf; Lars Andersen

Link til indlæg på Naturephotos.dk om Monark fra Portugal, hvor Frank Joe Hansen, Jens Stolt og Lars Andersen var i januar 2011.

______________________________________

Monark fra Nova Scotia, Canada

d. 27 Juli 2007

Monark, Danaus plexippus. Cape Chignecto National Park, Nova Scotia, Canada. d. 27 juli 2007. Fotograf: Bjørn BrøndstedMonark, Danaus plexippus. Cape Chignecto National Park, Nova Scotia, Canada. d. 27 juli 2007. Fotograf: Bjørn Brøndsted

Monark, Danaus plexippus. Cape Chignecto National Park, Nova Scotia, Canada d. 27 juli 2007. Fotograf; Bjørn Brøndsted

______________________________________

Monark fra Maspalomas, Cran Canaria

Febuar 2003

Laurbærskov, Maspalomas, Gran Canaria. februar - 2003. Fotograf: Lars AndersenPuerto Morgan, Gran Canaria. Februar 2003. Fotograf: Lars Andersen

Lokalitet for Monark i Laurbærskov, Maspalomas, Gran Canaria. Februar 2003. Fotograf; Lars Andersen

______________________

Forskellige Monarker, Tigersommerfugle, Kragesommerfugle og Papirsommerfugle.

Danainae species.

Sydlig Monark, Danaus erippus. Coroico 26 January 2009. Photographer; Lars AndersenSydlig Monark, Danaus erippus. Coroico 26 January 2009. Photographer; Lars Andersen

Sydlig Monark, Danaus erippus. Coroico, Bolivia d. 26 Januar 2009 & d. 20 januar 2005. Fotograf; Lars Andersen

______________________

The Missing Monachs by Warren Cornwall Jan 29, 2014

Monarch Watch is a nonprofit education, conservation, and research program based at the University of Kansas that focuses on the monarch butterfly, its habitat, and its spectacular fall migration.

The Reppert Laboratory is using anatomical, cellular, molecular, electrophysiological, genetic and behavioral approaches to more fully understand the biological basis of monarch butterfly, Danaus plexippus migration, with a focus on the butterfly's navigational abilities and its distinctive circadian clock.

USDA Forest Service: The monarch butterfly, Danaus plexippus is among the most recognized, studied, and loved of all of North America’s insects. Children study monarchs in school. Researchers and citizen scientists track their migration and breeding. Conservationists and government agencies are concerned about threats to breeding, migration, and wintering habitats.

______________________

Dagsommerfugle fra Palæarktisk

Butterflies from Palaearctic

Butterflies from Nearctic

______________________

Tilbage til sjældne dagsommerfugle i Danmark

Tilbage til DANMARK DAGSOMMERFUGLE

Home Tilbage til forsiden