Nyheder om Sommerfugle.

- videnskab - opdagelser - expeditioner - ture - fotos vedrørende Sommerfugle.

i 2012.

af Lars Andersen

first update d. 4 January 2012

Last update d. 26 December 2012


Nyeste Nyheder

fra 2013

Ældre Nyheder

fra 2011

Ældre Nyheder

fra 2010

Ældre Nyheder

fra 2009

Ældre Nyheder

fra 2008

Ældre Nyheder

fra 2004 til 2007


OPFORDRING!

Hvis i har fotos af Sommerfugle eller har lavet en hjemmeside, eller en artikel om sommerfugle i Danmark. Eller har en spændende sommerfugletur i udlandet at fortælle om. Kan jeg enten lave links, fotos eller historien her!  

email to Lars Andersen


Sidste nye artikler, links og foto

December 2012

__________________________________________________

Tak til alle jer der deltager på danske-natur.dk med billeder og artikler, i ønskes en rigtig god jul og godt nytår. Lars Andersen

26 december 2012

Østlig takvinge, Nymphalis xanthomelas han. Pinseskoven, Vestamager d. 27 april 2012. Fotograf, Palle Biehl
Palle Biehl; elsker at tage ud og se på sommerfugle i naturen, han kommer ofte i Pinseskoven, hvor han har været så heldig at se både Kirsebærtakvinge & Østlig Takvinge!
Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas hun forskinneben med manglende torn i ledet til ankel. Danmark december 2012. Fotograf; Jørn BittcherForanderlig Blåfugl, Plebejus idas hun forskinneben med kort torn i ledet til ankel. Danmark, december 2012. Fotograf; Jørn BittcherArgusblåfugl, Plebejus argus hun forskinneben med lang torn i ledet til ankel. Danmark, december 2012. Fotograf; Jørn BittcherArgusblåfugl, Plebejus argus han forskinneben med lang torn i ledet til ankel. Danmark, december 2012. Fotograf; Jørn Bittcher
Jørn Bittcher; har i mange år studeret dagsommerfugle i danmark. Er forfatter og rådgiver i flere artikler og bøger om dagsommerfugle, har givet faglig støtte til den store dagsommerfuglebibel af: Michael Stoltze: Danske dagsommerfugle. 1996.
Paris Peacock, Papilio paris male. China. July 2006. Photographer: Tom Nygaard Kristensen
Tom N. Kristensen; lepidopterolog med bred viden om de europæiske dagsommerfugle, her fra Kina. Med på Naturephotos.dk.
Common Mormon, Papilio polytes hun. Kolding d. 2 August 2011. Fotograf Vibeke Kristensen
Vibeke Kristensen; Almindelig Mormon, Papilio polytes hun er fundet i Kolding, Danmark af Vibeke Kristensen d. 2 August 2011.
Videfuks/Østlig Takvinge (Nymphalis xanthomelas). Småland, Sverige. d. 7 April 2011. Fotograf: Pierre Stjernfeldt
Pierre Stjernfeldt; viser Videfuks på Myra og her Østlig Takvinge.
Alexanors Svalehale, Papilio alexanor. Samos, d. 21 Maj 2008. Fotograf: Jens Stolt
Jens Stolt; en særdeles dygtig fotograf, som foruden i felten også er dygtig i studiet. Spænder vidt fra jagt med haglbøssen til at være formand i Naturephotos.dk.

Se flere deltagere på siden med Tak til alle jer der deltager på danske-natur.dk med billeder og artikler.

__________________________________________________

Sommerfugle har mange fjender!

23 december 2012

Grønåret Kålsommerfugl, pieris napi hun. Bialowieza skovene, Polen d. 21/6 2011. Fotograf: Lars AndersenGrønåret Kålsommerfugl, pieris napi hun. Bialowieza skovene, Polen d. 21/6 2011. Fotograf: Lars AndersenGrønåret Kålsommerfugl, pieris napi hun. Bialowieza skovene, Polen d. 21/6 2011. Fotograf: Lars Andersen

Kamæleoneddderkop, Misumena vatia hun & Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi hun.
Sommerfugle har mange fjender! Her optræder der to fjender på samme foto med sommerfugl. Kamæleoneddderkop, Misumena vatia hun har fanget en Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi hun på Skabiose blomst. læg mærke til snyltehvepsen på sommerfuglens bagvinge frynsekant, som muligvis er parasiten i Pteromalidae; Småsnyltehveps, Pteromalus species? Som parasiterer på sommerfugle larver, disse hvepse har til vane at forfølge sine værter for at se deres æglægning, hvor de senere kan lægge deres æg på værtslarve eller ved æghob. Grønåret Kålsommerfugl er i alle stadier uspiseligt for fugle, og er derfor ikke afhængigt af hurtig flugt som kræver sol. Hunnen parrer sig ofte op i gennemsnit op til 4 gange og lægger dermed op til 4 æggekuld med forskellige hanner. Men dens giftighed er Kamæleoneddderkoppen åbenbart imun overfor.
Bialowieza skovene, Polen d. 21/6 2011. Fotograf: Lars Andersen

________________________________________

Juleudstilling på Christianshavn

19 december 2012 Kl. 02:20

Jul i Wildersgade på Christianshavn d. 19 december 2012. Fotograf; Lars Andersen

________________________________________

Verdens undergang/Ragnerok/Dommedag osv.

21 december 2012

Dagen i dag er nået særligt, den er årets korteste, og så er det dagen jorden går under kl. 22:18:13 dansk tid. Her kl. 23:41:13 dansk tid lever vi endnu!

_______________________________

Jorden går under d. 21 december 2012

21 december 2012

En flere hundrede år gammel maya-kalender slutter den 21. december 2012, hvilket har fået adskillige dommedagsprofeter til at slå alarm. De har nu aflyst vintersolhverv til fordel for verdens undergang.

Men det er ikke maya-kalender der slutter d. 21. december 2012 som vil være jordens undergang. Det vil klimaforandringer være istedet.

_______________________________

Klimaforandringer truer jordens klima

19 december 2012

Metanbombe ved Sibiriens kyst tikker hurtigt. Det har altid stået som lidt af et mareridtsscenario for forskerne: Hvad nu hvis de gashydrater – hårde klumper af is og metan – der er oplagret i den arktiske havbund, begynder at blive ustabile og udsende enorme mængder metangasser i atmosfæren, fordi de ikke længere er beskyttet af hård frost og et højt omgivende tryk?

Metangas er en stærk drivhusgas, der kan volde endnu større problemer end CO2, og resultatet vil derfor være en drastisk acceleration af den globale opvarmning.

_______________________________

Klimaforandringer truer verdenskendt potteplante

19 december 2012

I vindueskarme vil afrikansk viol overleve i mange år endnu, men ny dansk forskning påviser, at i naturen er plantens dage talte - den bliver et offer for klimaforandringer.

Afrikanske viol - der faktisk ikke engang er en viol - er blevet flittigt dyrket og solgt verden over, siden den tyske baron Walter von Saint Paul-Illaire hentede nogle få planter hjem fra Tanzania for mere end et århundrede siden. Men violeventyret kan meget hurtigt få en ende.

Forskere ved Københavns Universitet har kortlagt, at planten i sit naturlige levested i og omkring bjergkæden Eastern Arc i Kenya og Tanzania er truet på grund af klimaforandringer og desuden er under pres fra landbrug og lokalbefolkninger.

Her en nat i Wildersgade nr 60 set ned mod Torvegade Christianshavn

19 december 2012 Kl. 02:20

Christianshavn i Wildersgade nr 60 set ned mod Torvegade d. 19 december 2012 Kl. 02:20. Fotograf; Lars Andersen

_______________________________

Sommerfuglene taber i debatten imellem iagttagere og samlere.

d. 16 december 2012

Den længevarende debat om enten at samle eller iagttage sommerfugle blussede op i sommeren 2012 da Ilia population blev fundet på Vestamager af mig d. 13 juli, jeg ventede nogle dage med at offentliggøre det på nettet d. 16 juli, hvor begge grupper af naturinteresserede indfandt sig i Pinseskoven næste morgen. De har samme interesse, men forskellige metoder ved de dyrker deres interesse på.

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 23/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

Alle der kom iagtagere som samlere d. 17 juli og så Ilia lod den være i fred, og de gik sammen på Snogevej i fællesskab og så den med kikkert og kamera.

Desværre var der nogle "få samlere" der havde travlt med at indsamle Ilia lige før og efter indsamlingsstoppet blev indført, det rygtedes i løbet af nogle få dage, jeg selv havde mistanke til nogle stykker, og deres optræden bestyrkede min mistanke.

Indsamling er med al sansynlighed ingen direkte trussel mod Ilia? Men det kunne jeg først klarlægge over længere tids observationer.

Og det strider imod de "regler" om indsamling som de Entomologiske foreninger har lavet. Det er regler om at skåne nyindvandrede individs-fattige populationer, især før man har et overblik over populationens størrelse?

Samtidigt er indsamling på kendte lokaliteter for nemt genkendelige arter giver ikke nye informationer som bidrager til øgede viden for at bevare dem?

Jeg har nul respekt for de samlere der har så travlt med at gå ud på en obs. som de læser om på nettet, især da der bliver skrevet at der bliver et indsamlingsstop! Jeg kan godt forstå at det fører til konflikter i felten og lange hadefulde indlæg imod indsamling på internettet.

Samtidigt er indsamling af insekter ofte en nødvendighed for att lave videnskabelige studier. Det er også samlernes fortjeneste att vi ved så meget om insekternes biologi och udbredelse i Danmark. De ordenlige samlere deltager aktiv med lokalitetsbeskyttelser og pleje, for de har den erfarring og viden der skal til saglige vuderringer om arter tilstand.

_______________________________

Der findes lignende historier i Danmark om andre sjældne spetakulære dagsommerfugle eller trækkende arter. Mange af argumenterne imod indsamling som almindelige mennesker kommer med, bunder på følelser og ikke på konkret viden, derfor bliver debatten ofte skævvredet og afsporet. Og det gavner ikke sommerfugle at man afstår fra dialogen og dæmoliseres andre mennesker med hensigter de ikke har. Hvis det er en lille nyopdaget bille på 2 mm er der ikke en der stiller sig op på barrikaderne og slås for at man skal lade vær med at indsamle.

Det er også blevet en uskik at man kommer med falske eller usaglige postulater for at miskrediterer andre, derved laver man karaktermord på uskyldige mennesker. Lignende debatter ses imellem jægere og ornitologer, eller fuglefotografer og ringmærkere osv. Takket være internettet hvor vi kan svine hinanden til i div. forum. Jeg selv er blevet stillet op for det spørgsmål om at tage standpunkt for "dem eller os"! Det er at vælge front i en konflikt der ingen steder hører hjemme bla. ordentlige mennesker.

Som jeg startede; "Sommerfuglene taber i debatten i mellem iagttagere og samlere". Lars Andersen d. 16 december 2012

_______________________________

Nu foregår denne debat ikke kun i Danmark. Se her fra Sverige om Polarperlemorsommerfugl fra Borrasacohkka.

d. 19 november 2009

Helikopter lander med 3 samlere ombord. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen 3 samlere der kom for udelukkende at indsamle Boloria polaris. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen

I 2009 skrev Bo Söderström som er Docent i økologi ved "Sveriges Lantbruksuniversitet, ArtDatabanken / Artportalen" skriver;

"Det kan betragtes som uetisk og ansvarløst at samle sådanne arter som andre entomologer satser sit engagement på at inventere, kortlægge og undersøge biologien på". Citatet er gammel, men lige så aktuelt i dag. For 22 år siden (1987) lykkedes det bestyrelsen for Sveriges Entomologiske Forening at enes medlemmerne at solidarisk vedtage et frivilligt indsamlingsstop for Apollo, Mnemosyne, Askepletvinge & Skyggerandøje. Da var disse arter allerede så hårdt trængte af biotopsforandringer, at indsamling år efter år fra de individsfattige populationer ansås for at kunne udrydde disse arter. Senere besluttede "Naturvårdsverket" at fredlyse disse arter ifølge direktiv fra EU. Desværre findes der flere dagsommerfugle i Sverige som risikerer at dø ud i nærmeste fremtid, og der er en del useriøse samlere der forsætter indsamling af disse.

Om Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris fra Borrasacohkka, Jukkasjärvi som i Sverige er rødlistet og betragtes som akut truede. Useriøs indsamling foregår hvert år på lokaliteten. I de tre år som Bo Söderström har besøgt lokaliteten har han mødt "samlere der systematisk" indsamler denne sjældne art. Citat; Bo Söderström

Polarperlemorsommerfugl, Boloria polaris. Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen

_______________________________

Det kan Lars Andersen som er webmaster og forfatter af denne side også bevidne, Lars Andersen var i området på Borrasacohkka d. 2-3 & 4 juli 2008. Jeg indberettede historien dengang til Norrbottens länsstyrrelsen & Svensk Entomologisk forening.

_______________________________

Jeg fik mail fra Mats Jonsell d. 19 november 2009;

Hej Lars,

Det är tråkiga nyheter detta. Även om de flesta fakta talar för att det är väldigt svårt att utrota en population av en insekt genom insamling så måste jag hålla med om att den typ av samlande så som du beskriver har skett i detta fall inte borde bedrivas. I synnerhet inte i men inte heller utanför utanför nationalparker.

Samtidigt är insamling av insekter ofta en nödvändighet för att bedriva meningsfulla studier. Det är också samlarnas förtjänst att vi vet så mycket om insekternas biologi och utbredning. Men insamlandet ska ske under etiskt försvarbara former och inte på det sätt som du beskriver här.

Detta med hur insamling ska bedrivas är en fråga som Sveriges Entomologiska Förening har jobbat med länge. För cirka 20 år sedan gjordes en hederskodex om hur etiskt samlande ska bedrivas. Din historia visar vikten av att vi fortsätter detta arbete. Och det finns fler historier: Under sommaren har det också seglat upp en debatt om insamlande av fjärilar här i Sverige. Tyvärr, tycker jag, har en del av debattörerna visat på ganska stor okunskap om insamlandets effekter och nytta.

Jag hade egentligen tänkt att sista numret av årets Entomologisk Tidskrift skulle ta upp denna debatt, men jag hamnade i tidsbrist (svininfluensa) så denna debatt kom inte med. Men ditt inlägg visar att det nog vore bra att ha med frågan i första ET för 2010.

Med vänliga hälsningar Mats Jonsell, redaktör för ET (Entomologisk Tidsskrift)

______________________________

Der kom også brev fra; Bo Söderström; ArtDatabanken / Artportalen

Mats Jonsell vidarebefordrade ditt mejl till mig eftersom jag har skrivit en debatt artikel om just detta ämne i senaste numret av Fauna och Flora. Replik från Hans Karlsson (nuvarande ordf. för Sveriges EntomologiskaFörening) väntar i nästa nummer i december 2009. Vänliga hälsningar Bosse

 3 samlere der kom for udelukkende at indsamle Boloria polaris. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen 3 samlere der kom for udelukkende at indsamle Boloria polaris. Borrasacohkka, Jukkasjärvi,Bihppas, Sapmi/Lappland, Sverige. d. 3 juli 2008. fotograf: Lars Andersen

____________________________________________________________

Unexpected layers of cryptic diversity in Wood White Leptidea butterflies.

d. 16 December 2012

Vlad Dinca, Vladimir A. Lukhtanov, Gerard Talavera and Roger Vila.

Skovhvidvinge, Leptidea sinapis hun. Bäckebo, Småland, Sverige. d. 21 Maj 2011. Fotograf: Lars AndersenEnghvidvinge, Leptidea juvernica hun. Bäckebo, Småland, Sverige. d. 21 Maj 2011. Fotograf: Lars Andersen

Afsløringen af kryptisk biodiversitet er afgørende for forståelsen af evolutionære processer og sammensætningen af økosystemernes funktioner. Der er opdagelsen af to arter i Leptidea (Skovhvidvinge, Leptidea sinapis & Enghvidvinge, Leptidea reali) komplekset for 20 år siden en betydningsfuld begivenhed, den gang brugte man genetalia undersøgelser som viste klare morfologiske forskelle. Men de kunne ikke sikkert bestemmes på deres udseende, selv om der er synlige forskelle, findes der overgange i udseende imellem de to arter der gør identifikation vanskeligt eller umuligt.

At man så i 2011 kan vise at der faktisk er 3 arter, kan man takke DNA & Karyologiske undersøgelser for. Sådan en uventet opdagelse udfordrer vores nuværende viden om biodiversitet, som eksempel på hvordan en udbredt art kan forblive ubemærket selv inde for studie af arter i vores tid. Se Enghvidvinge, Leptidea juvernica (Williams, 1946).

I skyggen af den globale biodiversitet krise har katalogiseringen af jordens arter blevet et kapløb med tiden. Adskillige undersøgelser har fremhævet tilstedeværelsen og betydningen af kryptisk biodiversitet, som udgøre en betydelig deel af jordens naturlige resurcer. Et skøn over kryptisk artsrigdom er vigtig for bedre at forstå økosystemernes funktioner og samtidig have ændret parameterne i konsekvenser for naturbevarelse.

I følge den forskning de har lavet, har udviklingen af Leptidea gruppen startet i Centralasien hvor en forhistorisk Leptidea art der sammen med Leptidea amurensis, L. morsei og L. lactea dannede Leptidea komplekset. Denne forhistoriske Leptidea art? som er stamfaderen til den triple af kryptoarter er senere vandret vestpå til Spanien og Portugal hvor den i forbindelsen med istiden blev isoleret fra de andre østlige arter. Og for ca. 270,000 år siden delte den sig i to arter, hvor den ene spredte sig til hele Europa da isen trækker sig tilbage, den regnes for selvstændig art L. juvernica for ca. 73,000 år siden. Den anden art forblev i Sydvesteuropa hvor den så omkring for 121,000 år siden delte sig i to arter, den ene forblev i Sydvesteuropa og regnes nu for selvstændig art L. reali for 46,000 år siden. Den anden begyndte at sprede sig mod øst og blev til arten L. sinapis for ca. 27,000 år siden. Fra starten af perioden dukkede der fra øst to andre; L. morsei & L. duponcheli op i Europa som har tydelige arts-specifikke kendetegn.

Forskernes undersøgelser er baseret på molekylære data (mitokondrie- & nuklear DNA - markøer) der også blev støttet af karyotype analyser, som afslørede forskellige kromosom tal i mellem Leptidea reali (2n = 52-54) og L. juvernica (2n = 80 - 84).

Hvor derimod Leptidea sinapis har interne artsspecifikke af karyotype af forskellige diploide kromosom, som fra Spanien varierer fra (2n = 106) som gradvis aftager længere mod øst til det østlige Kasakhstan hvor tallet er (2n = 56). Hvilket viser en tilbagegang der strækker sig over 6000 km, som opstod for 8,500 til 31,000 år siden. Det er klart dokumenteret tilfælde af eksplosiv kromosom nummer evolution gennem interne artsspecifikke og interne population ophobning af flere kromosomale ændringer.

Ang. morfologiske genitalia undersøgelser kan man ikke pålideligt se forskel på L. reali og L. juvernica genetalia. Hvorimod L. sinapis klart kan udskilles og identificeres på sine genetalia fra de to andre arter. Lars Andersen 15 december 2012

____________________

Referencer;

Unexpected layers of cryptic diversity in Wood White Leptidea butterflies.

af Vlad Dinca, Vladimir A. Lukhtanov, Gerard Talavera and Roger Vila.

Teksten som er uddrag af den oprindelige tekst, er fortolket af Lars Andersen, da jeg ikke er helt inde i forståelse af de metoder og forskning de skriver om, kan der godt være fejl og fejlfortolkning af tekst. Jeg anbefaler at læse den originale engelske artikel på linket. Lars Andersen d. 16 December 2012

Skovhvidvinge, Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758)

Enghvidvinge, Leptidea juvernica (Williams, 1946)

Enghvidvinge, Leptidea juvernica. Bäckebo, Småland, Sverige. d. 21 Maj 2011. Fotograf: Troells Melgaard

___________________________________

Mejeredderkop, Pholcus phalangioides

d. 14 december 2012.

Mejeredderkop. Sundby, Amager d. 14 december 2012. Fotograf; Lars Andersen

Mejeredderkop, Pholcus phalangioides kl.; 12:57 i Sundby, Amager d. 14 december 2012. Fotograf; Lars Andersen. Kamera; Canon 6D, obj.: Canon 100 mm macro IS + Canon 25 mm mellemring. ledlys: Amaran ring-ledlys, samt diodelys og dagslys bagfra, på stativ. 145 skud taget med styrring fra bærbar computer med Helicon Remote, og stacket i Helicon Focus bagefter. ISO: 800, Blænde: f/9, Lukketid: 1/125 sek. Eksponeringsk.: -0,3 trin

___________________________________

Der er jule / møder og foredrag om sommerfugle og insekter i December 2012 rundt omkring i Danmark.

3. december 2012

____________________________

Gyllespreder på mark. Louns, Hvalpsund d. 12 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Miljøpolitik i 2012!

D. 1 december 2012, Information.dk; Cocktail af Pesticider fra landbruget kan have skadelig virkning på mænds indlæring og fertilitet. Mænd, der som fostre er blevet udsat for en cocktail af hormonforstyrrende pesticider, risikerer at få en betydeligt ringere sædkvalitet og væsentligt sværere ved at lære nyt end dem, der ikke har været udsat for den påvirkning. Det konkluderer et dansk forskerhold fra DTU Fødevareinstituttet efter at have gennemført forsøg med rotter. Forsøget er et af de første adfærdsstudier, der forsøger at afdække, hvordan flere hormonforstyrrende stoffer i kombination indvirker på udviklingen af hanners hjerne og køn.

____________________________

Sundby, Amager

d. 3 december 2012

Sundby, Amager d. 3 december 2012. Fotograf; Lars Andersen

Morgen kl.; 8:57 i Sundby, Amager d. 3 december 2012. Fotograf; Lars Andersen. Ægte hdr, bracket af 7 skud på stativ; Kamera; Canon 1D mark III, obj.: Canon 100 mm macro IS. Bagefter redigeret i Photomatix. Den 1 December så jeg den sidste Lille Frostmåler om aftenen på Netto's vinduer langs Kongelundsvej nr 49.

Sidste nye artikler, links og foto

November 2012

____________________________

En af verdens mindste billearter fundet i Danmark

d. 30 November 2012

Forskere har netop fundet de første danske eksemplarer af Europas og en af verdens mindste biller. Den såkaldte Dværg-Punktumbille, Baranowskiella ehnstromi er ikke meget bredere end et menneskehår (omkring 0,4 mm i længde).

____________________________

Insektbekæmpelse i landbruget.

d. 29 November 2012

Giftstoffer, og øgede brug af kvævlstoffer i landbruget; De første giftstoffer der blev brugt var Arsenik som man bejsede på korn med tilbage for 200 år siden.Langt senere kom det mest seriøe og effektive giftstof DDT (2,2 bis-(p-chlorfenyl-1,1,1-trichlorethan.) der blev opdaget i 1939, DDT blev yderst populært i landbruget efter anden verdenskrig for det på kort sigt maksimerede udbyttet. Desværre har stoffet en skadelig påvirkning på mennesker og siver ned i grundvandet og dermed får vi det i kroppen igennem drikkevandet, og giftstoffet har en lang nedbrydningstid i naturen på op til 30 år. I 1969 blev DDT forbudt i Danmark. Stoffet blev erstattet med Parathion som er bedre kendt under navnet Bladan. Der kom senere mange forskellige giftstoffer i 70-80'erne som forskellige insekticider - Metyl-Parathion og Malathion var lignende stoffer som Parathion; - Dimethoat, Lindan, Aldrin, Dieldrin o.m.a..... P.S. artiklen er ikke helt færdig endnu. Lars Andersen  d. 4 december 2012

____________________________

Lille Frostmåler fotograferet med ledringlys. Sundby, Amager d. 26 November 2012. Fotograf; Lars AndersenCanon 1D mark III med makroobjektiv med mellemring, samt flash og flashledlys monteret november 2012. Fotograf; Lars AndersenCanon 1D mark III med makroobjektiv med mellemring, samt flash og flashledlys monteret november 2012. Fotograf; Lars Andersen

Her en opsætning af kamera med flash, makro, mellemring og ringledlys/ringflash som skal prøves til foråret på aftenture efter natsværmere på sukkerlokning og lyslokning, kan også bruges til de små insekter på alle tider af døgnet..

Kamera; Canon 1D mark III med sensor 1,3 X crop, 28,1 x 18.7 str.
Objektiv;
Canon EFS 60 mm macro + Canon 25 mm mellemring.
Flash:
Canon Speedlite 430EX og Amaran ringflash /ringledlys

Arbejds område fra 161 mm til 16 mm på sensorplan! ca, 1:4,5 til 1,8:1

afstand fra dyr til sensor i 161 mm ca; 28,5 cm

afstand fra dyr til sensor i 16 mm ca; 20,5 cm.

____________________________

Udvikling af en High Nature Value (HNV) Indikator
Rangordning af arealer efter naturværdi og potentiale
Århus Universitet d. 9 November 2012

Kendt lokalitet for Ensianblåfugl, Bredlundvej, Hjardemål Klitplantage, Frøstrup, d. 2 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Lokalitet for Ensianblåfugl, imellem Hjardemål Klitplantage & Østerild Klitplantage, Vendsyssel. d. 2 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen.
Her et område der muligvis kommer under HNV; 1. halvnaturarealer, fx enge, heder og overdrev.
I fokus for HNV-redskabet er de støtteordninger, hvor biodiversitet er hovedformålet, fx tilskudsordningen til Pleje af græs- og naturarealer. Med HNV-redskabet kan NaturErhvervstyrelsen målrette tilskud til de områder, hvor der findes noget værdifuldt i forvejen, og dermed opnå den bedst mulige effekt. Det kan tage generationer og mange flere ressourcer at genskabe værdifulde naturtyper, hvis de først er forsvundet. Se Link.

____________________________

Der var møder og foredrag om sommerfugle og insekter i November 2012 rundt omkring i Danmark.

1. november 2012

____________________________

Sidste nye artikler, links og foto

Oktober 2012

____________________________

Apropos … mangfoldighed

Hør programmet; Apropos - mangfoldighedP1.

29. oktober 2012

Caranavi, Yungas, Bolivia. d. 3 februar 2006. Fotograf: Lars Andersen

29. oktober 2012, Apropos; hvor Rasmus Ejrnæs fortæller om mangfoldighed kl. 15:30 på P1; Naturen selv er ligeglad med at arterne uddør? Mangfoldighed er en god ting, synes vi, og når dyre- og plantearter skal bevares, fremstilles det oftest som om vi risikerer, at selve naturens balance går i stykker, hvis arter uddør.

Men det passer ikke, siger Rasmus Ejrnæs, som er seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Århus Universitet:

"Man argumenterer hårdt på, at de her arter har en nytteværdi, en nyttefunktion, og hvis tilstrækkelig mange af dem uddør, så kollapser økosystemet, det bryder sammen, med meget skadelige konsekvenser for vores materielle velfærd. Men sådan er det ikke."

Rasmus Ejrnæs mener, at det nytteperspektiv på naturbeskyttelse og på indsatsen for at bevare bestemte arter eller artsmangfoldigheden som sådan, i sidste ende stiller naturbeskyttelsessagen dårligere end nødvendigt - simpelthen fordi forestillingen om naturens balance og de enkelte arters nødvendighed for balancen, er forkert:

"Man har i mange år brugt billedet, hvor man sammenligner med en flyvemaskine - man kan fjerne en møtrik her og der, fordi der er mange andre møtrikker og skruer, der holder sammen på flyvemaskinen. Men på et tidspunkt fjerner man en kritisk møtrik, vingen falder af, og flyvemaskinen falder til jorden. Og det billede er blevet brugt rigtig mange gange i debatten", siger Rasmus Ejrnæs................ Læs mere på; Apropos … mangfoldighed

Hør programmet; Apropos - mangfoldighedP1.

____________________________

Indtastning af dagsommerfugle-observationer til brug i forskningsprojekt

af Anne Eskildsen PhD studerende, Aarhus Universitet

d. 26 oktober 2012

Nældens Takvinge fanget i Edderkopspind. Sandmosen, Tranum d. 29 august 2012. Fotograf; Lars Andersen

I forbindelse med min PhD afhandling, som omhandler effekterne af klima- og habitatændringer på den nordeuropæiske sommerfuglefauna, er jeg gået i gang med at indsamle data til en analyse af historiske udbredelsesændringer hos de danske dagsommerfugle. I min analyse vil jeg kvantificere udbredelsesændringer hos samtlige danske dagsommerfuglearter igennem de sidste 110 år og blandt andet undersøge, hvordan disse ændringer korrelerer med en række artskarakteristika, samt ændringer i habitattilgængelighed og klima.

En væsentlig del af datagrundlaget for min analyse vil bestå af observationer her fra Naturbasen, fugleognatur.dk. Derfor vil jeg gerne benytte dette forum til at udsende en stor opfordring til alle Naturbasens brugere om at indberette eventuelt uindtastede dagsommerfugle-observationer fra perioden 2002 og frem til i dag. Bemærk endelig, at jeg er mindst ligeså interesseret i at modtage information om de almindelige arters udbredelse, som jeg er i de sjældne!

Sidste frist for indberetning af data, som vil blive anvendt i analysen er 1. december 2012.

Anne Eskildsen PhD studerende, Aarhus Universitet

____________________________

FOTO MESSEN i FORUM

26 - 28 Oktober 2012 København

Den 26 - 28 Oktober 2012 afholdes Nordens største fotomesse nu også i Danmark. I Forum i København får de besøgende i tre dage mulighed for at opleve en eneståede fotofest, hvor de kan finde inspiration, få produktoplysninger og udveksle erfaringer. Jeg var i går fredags og besøge messen, det var ret spændende for en makrofotograf som jeg.

Aputure Amaran Halo Led Ringlys kombineret flash til makrofotografering købt d. 26 oktober i Foto-messe i ForumAputure Amaran Halo Led Ringlys kombineret flash til makrofotografering købt d. 26 oktober i Foto-messe i Forum

Her en ringflash/ringlys fundet hos Aputure, stand F04:02 i Forum.

Udstillere:
Canon; viser mange spændende nyheder som EOS M, EOS 650D, EOS 6D og EOS 1D X.
Nikon; viser D600, D800, 1 V2 og zoomobjektiv i FX format 70-200 mm med ny vr-dæmpning.
NFD har en lille stand på messen, På deres side vises der fra i går på standen.
Goecker; viser Canon, Hasselblad, PhaseOne og Fuji X-Pro1.
Der er også mange andre udstillere som Olympus, Samsung, Sony osv.
Fotografer som John Hallmén med makrofotos. Orsolya Haarberg som er en fantastisk landskabsfotograf, og flere andre fotografer.
Fotomessen er den største der nogensinde er arrangeret i Danmark. Og den er absolut et besøg vær!
åbningstider

Fredag 10.00 -18.00
Lørdag 10.00-18.00
Søndag 10.00- 17.00

rutevejledning og kort

Mejeredderkop, Pholcus phalangioides fotograferet med Canon 1d mark 3 med Canon 100 mm macro monteret med Aputure Led-Halo-Ringflash, Sundby, København d. 28 oktober 2012. fotograf; Lars Andersen

____________________________

Normal bringer jeg ikke nyheder om fugle, men her en undtagelse!

Manchurernattergal & Oliven-skovdrossel på Christiansø. Og på Rømø en Tornhalesejler.

d. 21 oktober 2012

____________________________

Hårdføre kvægracer er en god forretning, og gode til naturpleje.

d. 21 oktober 2012

Køer med kalve kan være en lidt for spændende oplevelse at møde.Tolshave Mose nord for Frederikshavn, Danmark d. 23/8 2012. Fotograf: Lars Andersen

Køer med kalve af Kødkvægracen "Limousine" kan være en lidt for spændende oplevelse at møde på marken derude. Her i Tolshave Mose hvor jeg var ude og lede efter larvespind af den sjældne Hedepletvinge nord for Frederikshavn, Danmark d. 23/8 2012. Fotograf: Lars Andersen
d. 19. oktober 2012. "Udsolgt af Angus i Danmark" af Peter W. Mogensen, Landbrugavisen: »Kødkvægracen Aberdeen Angus er hårdfør, må gå ude hele året og egner sig fortrinligt til naturpleje, fremhæver Helga Dal. Efterspørgelsen på Angus har været stor i Rusland, Portugal, Tyskland og Kasahkstan der er stor-importører af danske Aberdeen Angus. Faktisk har de aftaget så mange, at den danske kødkvæg forening ikke længere kan efterkomme ønsket om flere dyr.«
d. 19. oktober 2012. "Han gør naturpleje til rentabelt lavbudgetlandbrug" af Frederik Thalbitzer, Landbrugavisen; »De lavbenede, nøjsomme Galloway-køer udstråler ikke dollartegn, som de står der midt i den vestjyske natur og vifter med de runde ører. Ikke desto mindre er det lykkedes landmand Torben Andersen at gøre naturpleje med kødkvæg til en driftsform for sit landbrug. Og vel at mærke en rentabel driftsform, der ikke kræver de store investeringer.«

____________________________

Butterflies from the Western United States by Henrik S. Larsen.

d. 20 oktober 2012

Two-tailed Swallowtail, Papilio multicaudata. North Rim, Grand Canyon, Arizona d. 7 august 2012. Fotograf; Henrik S. Larsen

Two-tailed Swallowtail, Papilio multicaudata. North Rim, Grand Canyon, Arizona d. 7 august 2012. Photographer; Henrik S. Larsen

___________________________________

Den kendte kunstner Damien Hirst får kritik for massedrab på sommerfugle af dyrevelfærdsorganisationen RSPCA.

d. 19. oktober 2012. "Et kunstværk af Damien Hirst med levende sommerfugle gør britiske dyrevenner vrede" af Søren Kassebeer, Berlingske; »En af Storbritanniens rigeste og mest berømte billedkunstner, Damien Hirst, er raget uklar med Storbritanniens største dyrevelfærdsorganisation, RSPCA.

Årsagen er - rigtig gættet - noget med dyr. Nærmere betegnet en udstilling på det prestigefyldte Tate Modern i London, hvor et Damien Hirst-værk betitlet "In and Out of Love" tidligere på året blev vist i forbindelse med en stor, retrospektiv Damien Hirst-udstilling. Kunstværket, der bestod af to vinduesløse rum, fyldt med levende sommerfugle, blev rost af kunstanmelderne, men nu viser nye tal fra Tate Modern, at mere end 9000 sommerfugle døde i løbet af de 23 uger, udstillingen varede. Det skriver avisen The Telegraph.

P.S. nogle gange kan man bare ryste på hovedet over misforstået dyrevelfærd?

___________________________________

Troells Melgaard i Nepal & Indien

Februar - Marts 2011

Kalij Pheasant, Lophura leucomelanos. Indien d. 19 februar 2011. Fotograf; Troells Melgaard

Kalij Fasan, Lophura leucomelanos. Indien d. 19 februar 2011. Fotograf; Troells Melgaard

___________________________________

Des nouvelles de papillons / Nyheder om sommerfugle
le 20 Octobre 2012
__________________________
Liste des papillons diurnes de Nouvelle-Calédonie.
Dagsommerfugle artsliste fra Ny Kaledonien.
________________________________
Une invasion néotropicale en zone orientale!
Julia, Dryas julia. Caranavi, yungas, Bolivia d. 26 januar 2012. Fotograf; Lars Andersen
Den neotropiske Heliconiinae art Julia, Dryas julia undslap fra en sommerfuglefarm i Phuket, 1997. Nu har den bredt sig til hele Thailland og videre igennem Malaysia ned til Singapore, og ud til Ko Samui i 2012.

___________________________________

Náttúrufræðistofnun Íslands
júni 2012
Birkikemba – Lítill glaðningur fyrir garðeigendur
Urmøllet Heringocrania unimaculella blev første gang fundet i et drivhus i Fossvogur, 2005. Nu har møllet angrebet birketræer og spredt sig til det meste af Reykjavik og syd til Hafnarfjordur og Selfoss, 2012.

___________________________________

Nyheter om fjärilar
d. 2 september 2012
Forskare samlar på fjärilar

Ensianblåfugl, Maculinea alcon han. Hummerödsmossen, Skåne, Sverige d. 9 juli - 2012. Fotograf: Lars Andersen

Et danskt forskarteam ska samla in larver och ägg från fjärilen Alkonblåvinge i naturreservaten Hunneröds mosse och Frisbjär i Svedala. Alkonblåvinge är sällsynt men inte fridlyst, säger Per Levenskog, handläggare på länsstyrelsen.

___________________________________

Den vådeste sommer i Storbritannien i over hundrede år, oplevede man at der var langt færre sommerfugle end normalt! Det har verdens største optælling af sommerfugle åbenbaret.

Butterflies Conservation 10 september 2012;

Mere end 25.000 mennesker over hele Storbritannien deltog i den store sommerfugle optælling 2012. Der blev talt mere end 223.000 dagsommerfugle og dagflyvende natsværmer. Butterflies Conservation optælling viser at den vådeste sommer i hundrede år kombineret med kølig forår har udløst population nedbrud, og i forvejen truede arter er tættere på at forsvinde helt!

Koldt og vådt vejr er en farlig dobbelt-cocktail for sommerfugle - det øger dødeligheden af larver, der i det kølige vejr har minsket imunforsvar, de bliver nemmere ramt af sygdomme og prædatorer. Og begrænser de voksne i at finde partnere og lægge æg, som fører til reducering i nuværende og kommende generationer.

De fleste dagsommerfugle er gået tilbage i antal i forhold til optællingen sidste år; Almindelig Blåfugl med 50%, Skovrandøje med 65%, Admiral som der var rigeligt af sidste år blev reduceret med 72%. Alle hvidvingerne, Pieridae som Stor Kålsommerfugl, Lille Kålsommerfugl og Grønåret Kålsommerfugl er faldet i antal. Og det er havens favoritter såsom Skovblåfugl & Citronsommerfugl også.

Græsrandøje, Maniola jurtina han. Gl. Skørping, Himmerland. d. 6 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

Græsrandøje, Maniola jurtina han. Gl. Skørping, Himmerland. d. 6 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

Derimod steg antallet af randøjer, Satyrinae som lever i det åbne græslandskab der kan tåle øgede eutrofiering, som den store Græsrandøje som var den dagsommerfugl der blev talt i størst antal (63,370), på andenpladsen kom Buskrandøje (32,432), på trediepladsen; Engrandøje (31,437).

Richard Fox, Butterflies Conservation leder af optællingen siger at sommeren 2012 vil blive husket for det værste vejr, hvor sommerfuglene har lidt af den fulde påvirkning af styrtregn, stærke vinde og lave temperaturer. Storbritannien har oplevet den dårligste år for britiske sommerfugle nogensinde. oversat; Lars Andersen d. 19 oktober 2012

Man kan sagtens overføre denne undersøgelse til danske forhold, vi er ramt af det samme vejr, og min formodning er at det samme er sket med drastisk decimering af sommerfugle bestandene i Danmark, undtagen randøjerne som Græsrandøje & Engrandøje der lever i det åbne græsland. Lars Andersen d. 19 oktober 2012

____________________________

Bidt af Naturen

DR2; d. 18 oktober 2012

Videoklip med Tømmermand, Acanthocinus aedilis. Asserbo Plantage. Nordsjælland. d. 31 marts 2007. Fotograf: Lars Andersen

Videoklip med Tømmermand, Acanthocinus aedilis. Asserbo Plantage. Nordsjælland. d. 31 marts 2007. Fotograf: Lars Andersen

Naturvejleder Morten DD er rundt på Melby Overdrev i maj månede. Og her leder han bla. efter Tømmermand, Stor Sandspringer og Strandringspinder.

Stor Sandspringer. Melby overdrev d. 12 maj 2006. Fotograf: Lars AndersenStrandringspinder, Malcosoma castrensis larve, i sidste stadie, Melby Ovdrev d. 5 juni 2005. Fotograf: Lars Andersen

____________________________

Insects a Prime Driver in Plant Evolution and Diversity

d. 17 oktober 2012

Almindelig Sandhveps, Ammophila sabulosa med en lammet Noctuidae larve som den skal til at slæbe ned i boet. Bøtø Dige, Falster d. 25 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen

Almindelig Sandhveps, Ammophila sabulosa med en lammet Ugle/Noctuidae larve som den skal til at slæbe ned i boet. Bøtø Dige, Falster d. 25 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen
ScienceDaily (Oct. 4, 2012) — Take a good look around on your next nature hike. Not only are you experiencing the wonders of the outdoors -- you're probably also witnessing evolution in action.

____________________________

Ulv set i Tuekær, Hanstholm Reservatet!

d. 14 oktober 2012

____________________________

Små perlemorsommerfugles over & undersider.

d. 12 oktober 2012

Fjeldperlemorsommerfugl, Boloria napaea (Hoffmannsegg,1804). Gurttejohka / Lullehacorru Rr 272A, Jukkasjärvi. Tornetrask nordbred, Sverige 4 juli 2008. Fotograf: Lars Andersen Fjeldperlemorsommerfugl, Boloria napaea hun. Gurttejohka / Lullehacorru Rr 272A, Jukkasjärvi. Tornetrask nordbred, Sverige 1 juli 2007. Fotograf: Lars Andersen Fjeldperlemorsommerfugl, Boloria napaea. Gurttejohka / Lullehacorru Rr 272A, Jukkasjärvi. Tornetrask nordbred, Sverige 1 juli 2007. Fotograf: Lars Andersen

____________________________

Møder, foredrag, udstillinger & ture.

d. 8 oktober 2012

____________________________

Hypotese om evolutionen af blå sommerfugle bekræftet efter 66 år

, Postdoc ved IST Austria (Institute of Science and Technology Austria) 11. marts 2011

I slutningen af januar 2011 kom man et skridt nærmere, da et international forskningshold tilknyttet Harvard’s Museum of Comparative Zoologypublicerede et studie i tidsskriftet the Proceedings of the Royal Society B. Ved hjælp af genetiske teknikker undersøgte de evolutionen af den mest diverse gruppe indenfor Lycaenidae, sektionen Polyommatus (‘de blå’). Det viser sig, at gruppen stammer fra Asien og efterfølgende har spredt sig til Nordamerika via den dengang eksisterende landbro over Beringstrædet. Koloniseringen fandt sted af fem omgange i perioden fra ca. 11 til 1 millioner år siden, hvoraf den første gruppe spredtes videre til Sydamerika. Med nye banebrydende analysemetoder viser forskerne tillige, at forfædrene til disse fem koloniseringer hver især var tilpasset temperaturforholdene ved Beringstrædet, på det tidspunkt hvor migrationen fandt sted – de tidligste var således mere varmeelskende end de senere. Læs mere på; Hypotese om evolutionen af blå sommerfugle bekræftet efter 66 år

____________________________

Nabokov Theory on Butterfly Evolution Is Vindicated

Hvidrandet blåfugl, Polyommatus dorylas. Skarpa Alby, Alvaret, Öland, Sverige d. 25 Juli 2009. Fotograf: Lars AndersenHvidrandet Blåfugl, Polyommatus dorylas han. Skarpa Alby, Alvaret, Öland, Sverige d. 25 July 2009. Fotograf: lars Andersen

Allowing himself a few literary flourishes, Nabokov invited his readers to imagine “a modern taxonomist straddling a Wellsian time machine.” Going back millions of years, he would end up at a time when only Asian forms of the butterflies existed. Then, moving forward again, the taxonomist would see five waves of butterflies arriving in the New World.

____________________________

Skærbredpande, Pyrgus serratulae. Oberammergau i det sydlige Tyskland d. 1 juli 2011. Fotograf; Helle Krogsgaard.

Skærbredpande, Pyrgus serratulae. Oberammergau i det sydlige Tyskland d. 1 juli 2011. Fotograf; Helle Krogsgaard.

____________________________

Miljøpolitik i 2012!

D. 3 oktober 2012, Politik, DR; Skat ind i kampen mod ulovlige sprøjtegifte. Fødevareminister Mette Gjerskov fremsætter om kort tid et lovforslag, der skal sætte en stopper for den ulovlige sprøjtegift, som importører henter i Tyskland og sælges videre til nogle landmænd.

D. 2 oktober 2012, Politik, DR; Regeringen vil straffe landmænd hårdere! Hvis en landmand ikke kan finde ud af at overholde reglerne, når han sprøjter sine marker, vil han fremover risikere store bøder, mindre landbrugsstøtte eller helt at miste retten til at sprøjte. Citat; Nis Kielgast, DR.

Monark, Danaus plexippus (Linnaeus, 1758). Silves, Algarve, Portugal d 28 January 2011. Photographer; Lars Andersen

D. 1 oktober 2012, ScienceDaily; Trapping Weevils and Saving monarchs!

D. 1 oktober 2012, Økologisk landsforening; Priskrig på mælk presser økomælk. Billig mælk er dyrt. Det er dyrt for miljøet, for køerne og for de økologiske landmænd. Vores konventionelle landmandskollegaer taber stort på priskrigen. Vi ved jo alle sammen, at når man sælger mælk med tab, skal man have pengene ind på andre varer, så i sidste ende sparer ikke engang forbrugerne. Der er ikke mange vindere i denne leg, siger Evald Vestergaard, formand i Økologisk landsforening, Danmarks forening af økologisk landmænd, forbruger og virksomheder.

D. 18 september 2012, Skrappere krav til sprøjtemidler på golfbaner; Golfklubber får skrappere krav til brug af sprøjtemidler på banerne. Miljøminister Ida Auken er på vej med skærpede regler.

Oxholm, Øland syd for Brovst, d. 26 august 2012. Fotograf; Lars Andersen

D. 10 september 2012, Pløjede randzone for øjnene af politikere; For øjnene af medlemmer af Folketingets fødevarepolitiske udvalg satte landmænd fra foreningen Bæredygtig Landbrug deres plove i en nordjysk randzone. Et møde om randzoner på en mark ved Brovst mellem landmænd og politikere udartede sig fredag til en ulovlig happening. For landmændene nøjedes ikke kun med at diskutere, oplyser DR Nordjylland.

D. 18 august 2012, Landbrusavisen; Regeringen vil stramme pesticid-politikken. I Politiken fortæller miljøminister Ida Auken (SF) i dag, at godkendelsessystemet for pesticider skal strammes, der skal udføres øget kontrol ved import af pesticider, og der skal indføres en nultolerance over for pesticider i grundvandet. Det betyder, at der skal sættes ind ved første mistanke.

D. 14 august 2012; biological impacts of the Fukushima nuclear accident on the pale grass blue butterfly in Scientific Reports.

D. 12 juli 2012, Maskinbladet.dk; Stop klynkeriet og lav randzoner. Det er ikke alle danske landmænd, der er modstandere af randzoner. I landsforeningen Frie Bønder - Levende Land undrer man sig over, at Bæredygtig Landbrug opfordrer landmænd til at trodse loven.

D. 22 maj 2012. 50 års intensiv landbrug og tabt biodiversitet i Europa; Biodiversitet skal være centralt emne i landbrugsreformer i Europa.

D. 3 marts 2012. Almindelig brugte ukrudtsgifte udrydder sommerfugle; Se artikel om Lange's Metalmark, Apodemia mormo langei på sin sidste lokalitet; Antioch Dunes National Wildlife Refuge øst for San Fransisco i det nordlige California.

____________________________

Apollo Books

GEOMETRID MOTHS OF EUROPE. Edited by A. Hausmann. 25 x 17 cm. Distribution map and illustrations of male and female genitalia to all species. Hardback. Customers in North America should order this series from ISBS.
**
Vol. 3: Hausmann, A. & J. Viidalepp: Larentinae I. Publication October 2012. 743 pages. 25 colour plates. ISBN 87-88757-39-0. Price EUR 169,00 / US$ 219.00 / DKK 1180,00

published October / November 2012.

Apollo Books. Aamosen 1, DK 5762 Vester Skerninge, Denmark. Phone + 45 62263737 E-mail: info@apollobooks.dk

____________________________

Amphi Consult

Peer Ravn fra Amphi Consult ude og finde Hedepletvinge på skydebane nord for Knasborg Å, Aalbæk d. 3 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Peer Ravn fra Amphi Consult ude og finde Hedepletvinge, Aalbæk d. 3 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Amphi Consult er et landsdækkende konsulentfirma med speciale i fagbiologisk feltarbejde, natur- og miljøovervågning, naturbeskyttelse og naturgenopretning.

Højteknologifonden

I de kommende tre år skal Amphi sammen med Københavns Universitet arbejde videre med udvikling af DNA teknologi til sporing af akvatisk biodiversitet.

Amphi besigtiger natur for Naturstyrelsen...

Naturstyrelsens gennemgang af mere end 240.000 registrerede naturområder bliver bl.a. udført af Amphi Consult.

Natur kortlægges med DNA

Amphi Consult anvender DNA metoder til kortlægning af biodiversitet og eftersøgning af særlige arter.

____________________________

____________________________

Biodiversiteten i den danske natur er hårdt presset.

Det varmere klima, samt landbruget stigende brug af giftstoffer og kvælstoffer, øgede urbanisering har presset biodiversiteten i Danmark. Rapporten "Danmarks Natur frem mod 2020 - om at stoppe tabet af biologisk mangfoldighed" indeholder en status over de seneste års danske indsats for at bevare biodiversiteten, og det er ifølge forskere et dystert billede der tegnes. Den danske biodiversitet er i stadig tilbagegang. Som konsekvens er 20-40 % af de danske arter truede. Det er et højt tal. Det står ikke bedre til for det fåtal af arter og naturtyper som EU har defineret et særligt ansvar for ….. Danmark står sig bemærkelsesværdig dårligt i sammenligning med andre europæiske lande. F.eks. dagsommerfuglene ses en øgede tilbagegang især blandt blåfugle og perlemorsommerfugle.

Tilbagegangen ses især blandt 21 dagsommerfugle som lever på tørre overdrev og vådenge som; Gråbåndet Bredpande, Spættet Bredpande, Kommabredpande, Ensianblåfugl, Foranderlig Blåfugl, Argusblåfugl, Sortbrun Blåfugl, Engblåfugl, Isblåfugl, Almindelig Blåfugl, Lille Ildfugl, Dukatsommerfugl, Violetrandet Ildfugl, Markperlemorsommerfugl, Skovperlemorsommerfugl, Engperlemorsommerfugl, Brunlig Perlemorsommerfugl, Okkergul Pletvinge, Brun Pletvinge, Hedepletvinge, Okkergul Randøje.

Samt 5 dagsommerfugle arter der har små bestande i Danmark og tæt på at forsvinde.

Fremgangen er ikke det tilsvarende, kun 11 dagsommerfuglearter er gået frem i de seneste år i Danmark, samt 2 nyindvandret. Og ca. 18 dagsommerfugle arter hvis status er uændret. Og 14 dagsommerfugle arter uddødet i DK.

____________________________

Sidste nye artikler, links og foto

September 2012

____________________________

Southern butterflies shifting to warmer north

Warm climate butterflies are spending more and more time in massachusetts. NBC's Anne Thompson reports.

11 September - 2012

____________________________

Unik fjäril hittad i Lane-Ryr

18 September - 2012

En fjäril Cryphia ravula som aldrig tidigare skådats i Norden har nu hittats i Lane-Ryr utanför Uddevalla. Fjärilen som vanligtvis lever kring medelhavet har förmodligen hittat hit med de sydliga vindarna. Det är lite av en sensation, nästan varje år dyker det upp en ny art i Sverige nu förtiden, det kan bero på klimatförändringar, säger entomologen Hans Petersson till P4 Väst, som var den som fångade in fjärilen.

____________________________

Værtsplanter for Dagsommerfugle i Danmark og Sverige.  

 Last update d. 29 September 2012

Lokalitet for Stregbredpande. Prøvestenen, Amager. d. 13 august 2007. Fotograf: Lars AndersenLokalitet for Spættet bredpande, Pyrgus malvae, med rigelige mængder af Jordbær, som er dens foretrukne foderplante, for dem som ikke kender jordbærblomst, er det de hvide blomster på fotoet. Mittlandsskogen, Öland, Sverige. 6 juni 2004. Fotograf: Lars AndersenBakke Soløje, Helianthemum nummularium ssp. obscurrum. Røsnæs, Vestsjælland. d. 4 Maj 2007. Fotograf: Lars AndersenAlmindelig Kællingetand, Lotus corniculatus. Melby overdrev, d. 18 Maj 2009. Fotograf: Lars AndersenStor Kålsommerfugl, Pieris brassicae larve på Tallerkensmækker. H/F Vennelyst d. 28 august 2005. Fotograf: Lars AndersenVandskræppe, Rumex hydrolapathum. Biezra Sumpene i den sydlig ende som er lokalitet for Stor Ildfugl, Polen d. 14/6 2011. Fotograf: Lars AndersenSlåen, Prunus spinosa. som er foderplante for Gulhale, den lever også på Mirabelle. Vestamager d. 2 Oktober 2004. Fotograf: Lars AndersenLille Kålsommerfugl, Pieris rapae æg på Sommerfuglekarse. Tropaollum peregrinum.Det Hvide W, Satyrium w-album larve på Skov-Elm. Hovvig16 maj 2012. Fotograf: Kristian GraubækEnsianblåfugl, Maculinea alcon æg på Klokkeensian, Gentiana pneumonanthe. Hummerödsmossen, Skåne, Sverige d. 16 juli - 2007. Fotograf: Troells MelgaardEngblåfugl hun i færd med æglægning på Rødkløver.Averum, Loftehammar. d. 3 juli 2006. Fotograf: Lars AndersenSkovviol med larvegnav i Krageskov, Midtsjælland. d. 5 maj 2007. Fotograf: Lars AndersenKlitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe larve på Viol. Anholt. 4 juni 2011. Fotograf: Christian VidenkjærDet hvide C, Polygonia c-album larve på Elm. Slangerup. d. 13 august 2007. Fotograf: Lars AndersenSandrandøje, Hipparchia semele larve. Anholt. 4 juni 2011. Fotograf: Christian VidenkjærHedepletvinge larvespind på Djævelsbid. Oxholm, Øland, d. 26 august 2012. Fotograf; Lars Andersen

Værtsplanter for Dagsommerfugle i Danmark og Sverige.   


____________________________

Sidste nye artikler, links og foto

August 2012

____________________________

Sommerfuglene muterer ved Fukushima atomkraftværket i Japan.

d. 14. august 2012

African Grass Blue, Zizeeria knysna, Maspalomas, Gran Canaria, Spain. Februar 2003. Fotograf; Lars Andersen.Little Grass Blue, Zizeeria hylax, Chitwan Nationalpark, Sauhra, Nepal. Oktober 1995. Fotograf; Lars Andersen

African Grass Blue, Zizeeria knysna, Maspalomas, Gran Canaria, Spain. Februar 2003. Fotograf; Lars Andersen. Pygmy Grass Blue, Zizeeria hylax, Chitwan Nationalpark, Sauhra, Nepal. Oktober 1995. Fotograf; Lars Andersen.

_________________

Ritzau | d. 14. august 2012 og Kristelig Dagblad.

Forskere finder genetiske mutationer hos sommerfugle ved det ulykkesramte atomkraftværk i Fukushima i Japan. Det var her, at reaktorer nedsmeltede i marts 2011, da den nordvestlige japanske kyst blev ramt af en meget voldsom tsunami, der ødelagde Fukushima-atomkraftværket.

Forskere har undersøgt sommerfugle nær værket, og deres undersøgelser øger frygten for, at andre levende væsner også kan være blevet skadet. I september i fjor indsamlede forskerne 240 sommerfugle i Fukushima. Det var seks måneder efter katastrofen. Det viste det sig, at 52 % af dem havde forskellige defekter. Det er en meget stor andel, understreger professor Joji Otaki ved Ryukyu-universitetet i Okinawa i det sydvestlige Japan.- Vi er nået til den faste konklusion, at radioaktivt udslip fra Fukushima-værket har skadet sommerfuglenes gener, siger professoren til nyhedsbureauet AFP.

Og skaderne ser ud til at gå i arv til de næste generationer. Omkring 12 % af de sommerfugle, der som larver blev udsat for udslippet umiddelbart efter katastrofen, havde skader, for eksempel mindre vinger, fastslår forskerne. Forskerne offentliggør deres ildevarslende resultater i magasinet Scientific Reports.

Forskerne har i over 10 år studeret den lille græsblåfugl; Pale Grass Blue, Zizeeria maha. De muterede sommerfugle blev udklækket på et laboratorium uden for den umiddelbare katastrofezone omkring Fukushima.

Forskerne siger, at 18 % af sommerfuglenes afkom har tilsvarende problemer, og endnu værre står det til med tredje generation, hvor 34 % har problemer.

______________

Link to the biological impacts of the Fukushima nuclear accident on the pale grass blue butterfly in Scientific Reports.

____________________________

Fotos fra Lars Andersen i det nordjyske, august 2012.

Tranum, Militært øvelseområde, Myrens Vej d. 22 august 2012. Fotograf; Lars AndersenStregbredpande, Thymelicus lineola hunner, Store Vande,Tranum Klitplantage, Danmark d. 22/8 2012. Fotograf: Lars AndersenKlitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe hun, Myrens Vej,Tranum Klitplantage, Danmark d. 22/8 2012. Fotograf: Lars AndersenStort Melmøl, Pyralis farinalis hun, Tranum Klitplantage indendørs i køkken, Danmark d. 21/8 2012. Fotograf: Lars AndersenKommabredpande, Hesperia comma, Overklitten, Tranum Klitplantage, Danmark d. 19/8 2012. Fotograf: Lars AndersenSkovperlemorsommerfugl, Argynnis adippe hun, Tranum Klitplantage, Danmark d. 22/8 2012. Fotograf: Lars AndersenLouns d. 18 august 2012. Fotograf; Lars Andersen

____________________________

Sommerfugle fotograferet i august 2012

Saksfjed Inddæmning, Lolland d. 1 august 2012. Fotograf; Lars AndersenGrønbroget Kålsommerfugl, Pontia daplidice hun. Saksfjed Inddæmning, Lolland d. 1 august 2012. Fotograf; Lars AndersenGrønbroget Kålsommerfugl, Pontia daplidice hun. Saksfjed Inddæmning, Lolland d. 1 august 2012. Fotograf; Lars AndersenGrønbroget Kålsommerfugl, Pontia daplidice parring. Bøtø diget d. 3 august 2012. Fotograf; Lars A. KroghSørgekåbe, Nymphalis antiopa han. Pinseskoven, Vestamager d. 3 August 2012. Fotograf: Lars AndersenSørgekåbe, Nymphalis antiopa han. Pinseskoven, Vestamager d. 4 August 2012. Fotograf: Lars AndersenSørgekåbe, Nymphalis antiopa han. Pinseskoven, Vestamager d. 4 August 2012. Fotograf: Lars AndersenSabelhveps, Pimpia manifestor hun der lægger æg på træborende billelarver, helst div. træbukke larver som lever midt inde i pilegrenen. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d.11/8 2012. Fotograf: Lars AndersenIlia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 4/8 2012. Fotograf: Lars AndersenLokalitet for Ilia, Apatura ilia. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 4/8 2012. Fotograf: Lars Andersen

Sider med Kommabredpande, Grønbroget Hvidvinge, Sørgekåbe og Ilia er opdateret.

__________________________________________________

Debat om indsamling af Iliafugleognatur d. 2 & 3 august 2012.

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

Her fra d. 17 juli i Pinseskoven hvor flere så Ilia for første gang, her står jeg bagved to glade fotografer.


Sidste nye artikler, links og foto

Juli 2012

_______________

Sommerfugle fotograferet i juli 2012

Videfuks/Østlig Takvinge (Nymphalis xanthomelas) han. Horn, Öland, Sverige. d. 12 July 2012. Fotograf: Jens Mikkel LaustenIris, Apatura iris hun. Pinseskoven, Vestamager d. 24 juli 2012. Fotograf: Lars AndersenSortbrun blåfugl, Aricia artaxerxes. Tornby Strand. 4 juli 2012. Fotograf: Lars AndersenIris, Apatura iris han. Pinseskoven, Vestamager d. 11 juli 2012. Fotograf: Lars AndersenSort Ildfugl, Lycaena tityrus han, Bøtø Plantage, Falster, Danmark d. 25/7 2012. Fotograf: Lars AndersenSort Ildfugl, Lycaena tityrus hun, Bøtø Plantage, Falster, Danmark d. 25/7 2012. Fotograf: Lars AndersenKommabredpande, Hesperia comma, Skjernåen udspring, Danmark d. 29/7 2012. Fotograf: Lars AndersenSpejlbredpande, Heteropterus morpheus, Bøtø Plantage, Falster, Danmark d. 25/7 2012. Fotograf: Lars AndersenKlitperlemorsommerfugl, Argynnis niobe han f.; eris. Addit Hede, Gl. Rye. 3 juli 2012. Fotograf: Lars AndersenSortbrun blåfugl, Aricia artaxerxes. Tornby Strand. 4 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

Sider med Klitperlemorsommerfugl og Sortbrun Blåfugl er opdateret.

Lokalitet for Spejlbredpande med allerede flere naturinteresserede der gerne vil se bredpanden, Bøtø Plantage, Falster, Danmark d. 25/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 24 juli 2012; Martin Bjerg og Allan Bornø fandt en stor koloni Spejlbredpande i Bøtø Plantage. Som sidenhen blev besøgt af rigtig mange naturinteresserede som gerne vil se denne nye art.

Skakbrætsommerfugl, Melanargia galathea, Polen. 23 Juni 2011. Fotograf: Lars AndersenSkakbrætsommerfugl, Melanargia galathea, Polen. 23 Juni 2011. Fotograf: Lars Andersen

I 24 juli 2012 er der fundet en Skakbrætsommerfugl, Melanargia galathea bestand af Gert Sørensen på en rasteplads langs motorvejen E45 66,5 km syd for den danske grænse ved Ohe, Rendsburg vest for Kiel; Skakbræt?

______________________________

Ny dansk dagsommerfugl; Ilia, Apatura ilia fundet sidste år, viser sig at være hjemmehørende i Pinseskoven på Vestamager.

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 13/7 2012. Fotograf: Lars AndersenIlia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 13/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 13 juli 2012; Ilia, Apatura ilia er genfundet i Pinseskoven af Lars Andersen, kl. 10:49:45 til 10:56:25 så jeg to Ilia hanner, hvor den ene fik jeg 76 skud af. Senere kl. 13:17 så jeg en Iris han jagte en Ilia han på samme sti. Hermed blev det bevist at det er en fast bestand som er i Pinseskoven på Vestamager. Velkommen til en ny dansk dagsommerfugl på Amager!

______________________________

Her link til tråd på Naturephotos.dk; "Ilia, Ilia, Ilia my Ilia!"

Her link til TV2 Lorry; "Ny sommerfugl er landet på Amager"

Her link til TV2 morgen; "Nye dyrearter i Danmark"

Her link til fugleognatur.dk; "Ilia på TV2 Lorry i aftes"

Her link til Michael Stoltze's Blog; "Den skønne Ilia er kommet til Danmark"

______________________________

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars AndersenIlia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 17 juli 2012

d. 17 juli 2012; om morgenen fik jeg kontakt til TV2 Lorry hvor de var interesseret i nyheden, om formiddagen kom der en ung fotograf/journalist ud til Pinseskoven, og vi lavede et interview, hvor jeg fortalte lidt om den nye dagsommerfugl imens jeg stod siden af en rødvinssnor med en Iris på.. kl. 12:21 stod jeg siden af en der talte om den Iris der sad lidt oppe i en pil at den havde øje på forvingen? Så gik jeg tættere på og først kunne jeg se det hvide bånd på bagvinge, som er skrammet lige der hvor man ser efter om der er pil eller bugtet bånd, det var først da jeg fik øje på øjepletten og derefter de gule følehorn at jeg kunne se det er en Ilia han! Så da jeg nævnte det, blev der travlt i omgivelserne, og folk kom ilende til.

Her er de første fotografer i færd med at fotograferer Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 17/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

______________________________

d. 19 juli 2012

d. 19 juli 2012; Ilia (Apatura ilia): Efter indstilling fra Entomologisk Fagudvalg EFU, har DEFs (Dansk Entomologisk Forening) bestyrelse besluttet at biotopsbeskytte Apatura ilia i Pinseskoven på Amager med et indsamlingsstop i 2012. Arten må derfor ikke indsamles i noget stadie i 2012 her.

Baggrund; Lars Andersen og Jan Fischer Rasmussen har i ugerne 28-29 fotograferet flere (3) forskellige hanner i Pinseskoven, som flyver mellem talrige Iris.

Vore sommerfugleinteresserede medlemmer opfordres til i 2012 at eftersøge arten på egnede biotoper på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Observationer af arten kan meldes på Lepidopterologisk Forenings hjemmeside eller til artens kontaktperson Lars Andersen og Jan Fisher Rasmussen.

Det er tilladt at tage et belægseksemplar per biotop. Billeder kan ses på dansk-natur.dk. DEF vil i forbindelse med årsmøde 2013 vurdere artens status og revurdere populationsbeskyttelsen.

______________________________

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 20/7 2012. Fotograf: John Vergo

Ilia, Apatura ilia han. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 20/7 2012. Fotograf: John Vergo

d. 20 juli 2012

d. 20 juli 2012; Pinseskoven på Snogevej om formiddagen kl. 9:45 til 9:48 fotograferede Kirsten Schwartz, Jan Eske Schmidt, John Strange Petersen og John Vergo oppe i en Pil en Ilia. Senere sidst på formiddagen kl. 11:30 fotograferede John Vergo en Ilia højt oppe i en Birk. På fugleognatur var der Jørgen Bjerring som fotograferede Ilia på lokning i rabatten. Så det blev til ialt 3 observationer af Ilia i Pinseskoven.

______________________________

Lokalitet for Ilia, Apatura ilia. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 21/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 21 juli 2012

d. 21 juli 2012; I Pinseskoven på Snogevej blev der observeret 3 forskellige Ilia hanner af mange forskellige som Lars Adler Krogh, Erling Krabbe, Mikkel Lausten, Keld Jakobsen, Emil Bjerregård, Steffen Johansen, Allan Haagensen og flere.

______________________________

Iris, Apatura iris hun. Pinseskoven, Vestamager d. 22 juli 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 22 juli 2012

d. 22 juli 2012; først kl. 15:45 blev der set og fotograferet en Ilia han efter næsten alle var gået hjem, der var anslået over 100 mennesker i pinseskoven der gerne vil havde set Ilia, men de måtte så nyde dens søsterart Iris i stedet.

______________________________

Ilia, Apatura ilia hun. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 23/7 2012. Fotograf: Lars AndersenIlia, Apatura ilia hun. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 23/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 23 juli 2012

d. 23 juli 2012; sidst på formiddagen blev der fotograferet en Ilia han der mangler den ene forvingespids, kl. 13:50 blev der set og fotograferet en han mere, kl. 14:42 en tredie han fotograferet, og Lars A. Krogh fortalte at han muligvis har set en hun, kl. 14:59 blev Ilia hun genfundet og fotograferet.

______________________________

Ilia, Apatura ilia hun. Pinseskoven, Vestamager, Danmark d. 24/7 2012. Fotograf: Lars Andersen

d. 24 juli 2012

d. 24 juli 2012; sidst på formiddagen blev der fotograferet en Ilia han på Snogevej. Senere blev der fundet en han og hun mere, hunnen var en jeg ikke havde set før.

______________________________

Natlyssværmer, Proserpinus proserpina.

Natlyssværmer, Proserpinus proserpina larve på Rødfrugtet Natlys, Oenothera rubricaulis, Rødbyhavn, Lolland d. 30 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen

Natlyssværmer, Proserpinus proserpina larve på Rødfrugtet Natlys, Oenothera rubricaulis. Rødbyhavn baneterræn, Lolland d. 30 juli 2012. Fotograf; Lars Andersen


Sidste nye artikler, links og foto

Juni 2012

__________________

Arktisk perlemorsommerfugl,Boloria chariclea / Pakkaluaq Qilaalasortalik. Grønland, 71° 0'30.07"N, 50°56'4.99"V ca. 55 km nordøst for Uummannaq. d. 30 juni 2012. Fotograf; Lars Maltha Rasmussen

Arktisk Perlemorsommerfugl, Boloria chariclea / Pakkaluaq Qilaalasortalik. Set ca. 55 km nordøst for Uummannaq, Grønland 71° 0'30.07"N, 50°56'4.99"V, d. 30 juni 2012. Fotograf; Lars Maltha Rasmussen

_________________________________________________________

Eftersøgning efter Sortbrun Blåfugl i 2012.

Vore sommerfugleinteresserede medlemmer opfordres til i artens forestående flyvetid i 2012 at eftersøge arten ved Skiveren og Tversted samt på andre egnede lokaliteter, især på strækningen fra Løkken til op mod Skagen. Observationer af arten kan meldes på Lepidopterologisk Forenings hjemmeside eller til artens kontaktperson Tom Nygaard Kristensen.

Sortbrun blåfugl, Aricia artaxerxes. Skiveren. 11 juli 2005. Fotograf: Lars Andersen

Biotops- & populationsbeskyttelse af Aricia artaxerxes (sortbrun blåfugl)

Af Dansk Entomologisk Forening, d. 7.juni 2012, opdateret 19/6-2012

D. 28 Juni 2012; set 7 stk. han og hun ved Tornby Strand syd for Hirtshals af John Vergo
D. 4 Juli 2012; set ca 30 stk. han og hun ved Tornby Strand syd for Hirtshals af Lars Andersen, Tubas Løkkegaard, John Strange Petersen og Allan Kristensen
D. 4 Juli 2012; set ca 20 stk. han og hun ved Tornby Klitplantage syd for Hirtshals af Lars Andersen
D. 4 Juli 2012; set ca 20 stk. han og hun ved Skiveren af Allan Kristensen
D. 5 Juli 2012; set ca 2 stk. Nørløv Klit ved Skallerup Strand af Jørn Skeldahl

Mørk Pletvinge, Melitaea diamina hun. Stigsåkra, Skåne,.Sverige d. 20 juni 2012. Fotograf; Lars AndersenMørk Pletvinge, Melitaea diamina hun. Stigsåkra, Skåne,.Sverige d. 20 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Mørk Pletvinge, Melitaea diamina (Lang, 1787) - her fotos fra Skåne.

Grønbroget Kålsommerfugl, Pontia daplidice (Linaeus, 1758). Bøtø diget, Falster d. 23 juni 2012. Fotograf; Lars Andersen

Grønbroget Kålsommerfugl I juni 2012 er der en lille indflyvning på Falster.


Sidste nye artikler, links og foto

Maj 2012


Natlyssværmer, Proserpinus proserpina

Lokalitet med Slangehoved i blomst hvor Natlyssværmer, Proserpinus proserpina kommer og suger nektar. Rødbyhavn, Lolland d. 15 juni 2012. Fotograf Lars Andersen Natlyssværmer, Proserpinus proserpina suger nektar. Rødbyhavn, Lolland d. 15 juni 2012. Fotograf Lars Andersen Natlyssværmer, Proserpinus proserpina. Rødbyhavn, Lolland d. 24 maj 2012. Fotograf Tubas Løkkegaard.

Natlyssværmer, Proserpinus proserpina. Rødbyhavn d. 24 maj, 15 juni & 10 juni 2012. Fotograf; Tubas Løkkegaard & Lars Andersen.

Se mere om Natlyssværmer på: Aftensværmere; Sphingidae. Natsommerfugle med torpedoformede krop og lancetformede vinger, har lang sugesnabel og er tusmørkeflyvere.


Hedepletvinge i Maj 2012.

Rødhusvej, hesteengen øst for Overklitten Sø, Tranum Klitplantage d. 26 maj 2012. Fotograf; Lars AndersenHedepletvinge, Euphydryas aurinia. (Rottemburg, 1775). Sønderhøje, Bruså, Lundby Hede d. 26 maj 2012. Fotograf; Lars AndersenHedepletvinge, Euphydryas aurinia. (Rottemburg, 1775). Rødhusvej, hesteengen øst for Overklitten Sø, Tranum Klitplantage d. 27 maj 2012. Fotograf; Lars Andersen


Eftersøgning efter Rødlig Perlemorsommerfugl i 2012.

Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne han. Store Bøgeskov ved Gyrstinge Sø. d. 13 Maj 2012. Fotograf: Lars Andersen

 
D. 27 Maj 2012; blev der set 1 stk i Kirkeskov ved Fakse, Sjælland af Brian L. Petersen.
D. 25 Maj 2012; blev der set 1 stk i Nordskov sydøst for Stenlille, Sjælland af Kim Søvæld.
D. 23 Maj 2012; blev der set 1 stk i Hovedskov nord for Korselitse, Falster af Lars Andersen.
D. 21 Maj til d. 1 Juni 2012; blev der set enkelte i Hydeskov, Lolland af Poul Szyska og Lars Andersen.
D. 20 Maj 2012; blev der set 1 stk i Hovedskov /Teglskov, øst for Korselitse, Falster af Erni Boesen.
D. 20 Maj 2012; I Søholt Storskov, Lolland er der set mindst 20 til 35 stk af John Faldborg, Tubas Løkkegaard med flere.
D. 20 Maj 2012; Store Bøgeskov, Gyrstinge Sø af Solveig Salomonsen 10 stk. Senere i maj og juni af flere observertører set enkelte frem til d. 5 Juni 2012.
D. 19 Maj 2012; blev der set 15 til 20 stk hanner og hunner i Store Bøgeskov, Gyrstinge Sø af Lars Andersen, Troells Melgaard og Kirsten Schwarz. Var også i Åshøj Overdrev og Ordrup Skov nord for Gyrstinge Sø for at søge efter arten uden held.
D. 13 til d. 19 Maj 2012; er der set enkeltevis flere i Søholt Storskov, Lolland af forskelliige observatører (John Faldborg, Tubas Løkkegaard med flere).
D. 13 Maj 2012; blev der set 3 stk hanner i Store Bøgeskov, Gyrstinge Sø af Lars Andersen og John Strange Petersen. Var også i Lorup Skov og Allindelille Fredsskov for at søge efter arten uden held.

D. 5 Maj 2012; blev der set 2 stk i Søholt Storskov, Lolland af John Faldborg. Meldt på dofbasen.

 
Apollo Books. New and recent titles published or solely distributed by Apollo Books. 2011 to 2012.
Forlaget PSYCHE ved Svend Kaaber; Sommerfuglefauna i Nationalpark Mols Bjerge. 1940 til 2010.

Annelise Borup

4 juli 1934 - 28 april 2012

Det er med stor sorg, at vi fortæller jer at vores elskede mor Lise Borup døde efter kort tids sygdom på Frederiksberg Hospital. Hun blev 77 år.

Bisættelsen fandt sted mandag d. 7. maj

Kærlig hilsen Peter Borup, Lars Andersen og Lisbeth Borup

Lise Borup i et muntert slag kort. Illustrator Lars Andersen

Her mindeord fra Tore Hvidegaard, Arkitekt MAA. Partner i 3dbyggeri danmark

Her link til Lisesbibliotek


Sidste nye artikler, links og foto

April 2012

Kirsebærtakvinge, Nymphalis polychloros. Småland, Sverige. d. 27 March 2012. Fotograf: Lars Andersen

Har opdaterert side med Kirsebærtakvinge / Körsbärsfuks d. 2 april 2012.

____________________________

Østlig takvinge, Nymphalis xanthomelas han. Pinseskoven, Vestamager d. 27 april 2012. Fotograf, Palle Biehl

d. 27 April 2012; er Østlig Takvinge fotograferet i Pinseskoven, Vestamager af Palle Biehl.


Sidste nye artikler, links og foto

March 2012

_________________

Commonly Used Herbicides Seen as Threat to Endangered Butterflies

ScienceDaily (Mar. 7, 2012) — A Washington State University toxicologist has found that three commonly used herbicides can dramatically reduce butterfly populations. Stark and his colleagues tested triclopyr, sethoxydim and imazapyr on butterfly larvae at the request of the U.S. Fish and Wildlife Service (FWS), which uses the herbicides to maintain habitat for the Lange's Metalmark in its last habitat, the Antioch Dunes National Wildlife Refuge in northern California. The researchers used the Behr's Metalmark, Apodemia virgulti as a proxy for the Lange's Metalmark, Apodemia mormo langei whose endangered status precludes using it for tests.

Weed killers threaten Lange's metalmark butterfly

_________________

Kommissionens forordning (EU) nr. 750/2010

af 7. juli 2010

om ændring af bilag II og III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 396/2005 for så vidt angår maksimalgrænseværdierne for restkoncentrationer af visse pesticider i eller på visse produkter.

triclopyr; For control of woody plants, annual and perennial broadleaf weeds in forests, grass pastures and rangeland. Also in non-crop areas, industrial sites and non-irrigation ditch banks.
sethoxydim; Sethoxydim is the active ingredient found in Over The Top II Grass Killer. It is a member of a group of selective post-emergent herbicides, meaning that it only targets specific plants and should be applied after the target plants have emerged from the ground. Target plants include annual and perennial grass weeds in fruit, vegetable, field, and ornamental crops.
imazapyr; The Arabidopsis CSR1 gene codes for the enzyme acetohydroxyacid synthase (AHAS, EC 2.2.1.6), also known as acetolactate synthase, which catalyzes the first step in branched-chain amino acid biosynthesis. It is inhibited by several classes of herbicides, including the imidazolinone herbicides, such as imazapyr; however, a substitution mutation in csr1-2 (Ser-653-Asn) confers selective resistance to the imidazolinones. The transcriptome of csr1-2 seedlings grown in the presence of imazapyr has been shown in a previous study (Manabe in Plant Cell Physiol 48:1340-1358, 2007) to be identical to that of wild-type seedlings indicating that AHAS is the sole target of imazapyr and that the mutation is not associated with pleiotropic effects detectable by transcriptome analysis. In this study, a lethal null mutant, csr1-7, created by a T-DNA insertion into the CSR1 gene was complemented with a randomly-inserted 35S/CSR1-2/NOS transgene in a subsequent genetic transformation event. A comparison of the csr1-2 substitution mutant with the transgenic lines revealed that all were resistant to imazapyr; however, the transgenic lines yielded significantly higher levels of resistance and greater biomass accumulation in the presence of imazapyr. Microarray analysis revealed few differences in their transcriptomes. The most notable was a sevenfold to tenfold elevation in the CSR1-2 transcript level. The data indicate that transgenesis did not create significant unintended pleiotropic effects on gene expression and that the mutant and transgenic lines were highly similar, except for the level of herbicide resistance.

_________________

Videfuks/Østlig Takvinge (Nymphalis xanthomelas) hun. Småland, Sverige. d. 27 March 2012. Fotograf: Lars Andersen

Har opdaterert side med Østlig Takvinge d. 30 marts 2012.

Observationer af Østlig Takvinge / Videfuks og Kirsebærtakvinge / Körsbärsfuks i Småland, Marts 2012!

Og på Naturephotos.dk et indlæg om tur i Småland fra d. 27/3 2011.


Sidste nye artikler, links og foto

February 2012

MARIPOSAS de BOLIVIA

Enero - Febrero 2012

first update d. 22 February 2012

Last update d. 5 March 2012

Redactor: Lars Andersen


Coroico 1800 m.h. d. 8 February 2012. Photographer Lars Andersen

Coroico Valle, Yungas, elev. 1800 m.

Enero - Febrero 2012 sitio 70


Coroico 1900 m.h. d. 12 February 2012. Photographer Lars Andersen

Mariposas de

Coroico valle, Yungas, elev. 1700 m.

Enero - Febrero 2012 sitio 72


Pierphulia nysias (Weyner, 1890) ssp.: nysiella. La Cumbre, La Paz, elev. 4672 m. d. 3 february 2012. Photographer: Lars Andersen

Mariposas de

Cumbre, Yungas, elev. 4630/4672 m.

Enero Febrero 2012 sitio 68


Lépidoptères des Yungas

sur Les Lépidoptéristes de France

Papilio thoas. Rio Bronzini. 700 m.h.Bolivia d. 15 januar 2004. Fotograf: Peter Møllmann

Papilio thoas cinyras MÉNÉTRIÉS, 1857. Rio Broncini (alt. : 600 m) au nord-ouest de Caranavi (Bolivie), 16 janvier 2004. Photo : Peter Møllmann

(Cliquer sur cartes & photos pour un meilleur effet !)

Lépidoptères des Yungas (Bolivie)
Photographies : Henrik Bloch, Jan Flindt Christensen, et Peter Mølmann

Sur les confins Andes/Amazonie, www.lepido-france.fr a déjà publié :

• Équateur : Le «Parque nacional Sangay» en Équateur (Jean-Claude Petit)
• Pérou : Les Lépidoptères de Tambopata (Jean-Marc Gayman)
• Pérou : Là où les Andes rencontrent l’Amazonie (Jean-Marc Gayman)
• Pérou : Butterfly Diversity an Andene Valley : Kosñipata (Bruce Purser & Daniel Lacomme)

Les photographes

Les entomologistes danois Henrik Bloch (Lepidopterologisk Forening), Jan Flindt Christensen (Aarhus Entomologklub), et Peter Mølmann (Lepidopterologisk Forening) ont accompli de nombreux voyages de recherche en Amérique du Sud, en Asie et en Afrique occidentale. Nous présentons sur cette page les photographies réalisées en Bolivie en 2004 et 2008. Certains des clichés (2004) ont déjà été publiés sur la page : Sommerfugle & Orkideer fra Bolivia

Peter Mølmann est l’auteur de superbes films (Lépidoptères) :

The Highlands in Yungas
The Lowlands in Yungas part one
The Lowlands in Yungas part two
The Lowlands in Yungas part three
Yungas nights
Butterflies from Yungas 2011 part 1
Metalmarks – Riodenidea from Yungas in Bolivia
Nymphalidae Butterflies from Yungas in Bolivia
The Morphos from Yungas in Bolivia
Agrias claudina lugens from Yungas in Bolivia
The rarely seen Papilio bachus from Yungas in Bolivia
Butterflies from Yungas 2012

Nous ajoutons trois clichés réalisés en 2012 par leur ami Lars Andersen qui avait participé au voyage de 2008. Lars Andersen est l’auteur de plusieurs pages internet dédiées aux lépidoptères. Par exemple :

Yolosa, Rio Coroico elev. 110 m. d. 19 January 2012. Photographer: Lars Andersen

Papilio (Heraclides) lamarchei STAUDINGER, 1892. Rio Coroico, à proximité de Coroico. Bolivie, 19 janvier 2012. Photo : Lars Andersen

Bolivian Butterflies Checklist : Papilionidae
Bolivian Butterflies Checklist : Riodinidae
Mariposas de BoliviaDiciembre 2011 y Enero / Febrero 2012

Bolivia's farende: Jan Flindt Christensen, Henrik Bloch og Peter Møllmann

De gauche à droite : J. F. Christensen, H. Bloch & Peter Møllmann. Col de la Cumbre del Cristo à 4650 m d’altitude (Bolivie), 22 janvier 2004


Sidste nye artikler, links og foto

January 2012

MARIPOSAS de BOLIVIA

December 2011 to February 2012.

Link to Naturephotos.dk about the tour to Bolivia

Caranavi, Yungas, Bolivia. d. 5 februar 2006. Fotograf: Lars Andersen

D. 19 December 2011; rejser Adam Faber, Peter Møllmann og hans kæreste til Bolivia, lige nu tuller de nok rundt i Heathrow, London og venter på flyet videre mod Miami. Først kl 22;30 lokaltid i Miami flyver de videre mod La Paz med AA922 som lander i La Paz, Bolivia kl 6;00 lokal tid/dansk tid; kl. 11;00 d. 20 December 2011.

Morpho deidamia electra. San Juan, Caranavi, Yungas 1 january 2012. Photographer Peter Møllmann

D. 2 January 2012; Forleden ved lokaliteten San Juan sås usædvanlig mange nyklækkede Morpho deidamia electra, citat Peter Møllmann.

Prepona Præneste buckleyana. Caranavi, Yungas, Bolivia. 9 Jan 2012. Fotograf, Peter Møllmann

D. 9 January 2012; Peter Møllmann have seen the rare Prepona praeneste buckleyana (Hewitson, 1876), this is probably the first time ever it has been filmed and photographed in the wild! The locality was up in the 1400 meters in some mountainous forests near Caranavi, Yungas, Bolivia. This species are protectet by Cites (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is an international agreement between governments. Its aim is to ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten their survival.

D. 11 January 2012; Lars Andersen flyver først afsted til Bolivia d. 11 Januar 2012. Hvor jeg møder Peter Møllmann og kompagni i Coroico nogle dage senere. Der kan vi være sammen i nogle dage før de skal hjem til Danmark.

Se mere fra turen på Naturephotos.dk

Nyeste Nyheder

fra 2013

Ældre Nyheder

fra 2011

Ældre Nyheder

fra 2010

Ældre Nyheder

fra 2009

Ældre Nyheder

fra 2008

Ældre Nyheder

fra 2004 til 2007


Home tilbage til forsiden